АЛМАГЕЛЬ НЕО – новий препарат серії антацидних засобів компанії “Балканфарма”

Антацидні препарати широко застосовуються в гастроентерології, що пояснюється високою частотою розвитку кислотозалежних захворювань (КЗЗ) верхніх відділів шлунково-кишкового тракту (пептичної виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, гастроезофагеальної рефлюксної хвороби, гіперацидного гастриту, гастродуоденіту тощо). Ці захворювання часто супроводжуються такими диспепсичними явищами, як печія, відрижка кислим, нудота, відчуття дискомфорту, тяжкості чи болю в  епігастральній ділянці, здуття живота та ін. Диспепсичні явища можуть бути спричинені порушенням режиму харчування, психоемоційними навантаженнями, зловживанням алкоголем, тютюнопалінням, прийомом деяких лікарських засобів. У таких випадках усунути ці явища допоможуть антацидні препарати виробництва компанії «Балканфарма» — добре відомі українському споживачу АЛМАГЕЛЬ і АЛМАГЕЛЬ А, а також нещодавно зареєстрований у нашій країні АЛМАГЕЛЬ НЕО.

Поширеність КЗЗ надзвичайно висока, зокрема, з 1990 по 1999 р. в Україні захворюваність на пептичну виразку шлунка і дванадцятипалу кишку підвищилася на 38% і становила понад 2800 випадків на 100 тис. населення [1]. Результати ряду досліджень, проведених у різних країнах Європи, свідчать, що диспепсичні розлади виникають у 19–41% населення [2]. За даними дослідження, проведеного Інститутом Геллапа (США) в 1988 р., понад 40% американців приймають антацидні препарати з приводу печії [3].

Усі КЗЗ поєднує спільна патогенетична ланка — вплив агресивних факторів, зумовлених збільшенням продукції соляної кислоти, на слизову оболонку верхніх відділів шлунково-кишкового тракту. Ерозивно-виразкове ураження слизової оболонки є результатом порушення балансу факторів агресії (гіперпродукція соляної кислоти та пепсину, порушення моторики верхніх відділів шлунково-кишкового тракту, інфікування H. pylori, вплив ульцерогенних лікарських засобів, алкоголю тощо) і захисних факторів (секреція слизу, продукція бікарбонатів клітинами слизової оболонки, активна регенерація епітеліальних клітин, достатній кровотік, синтез у слизовій оболонці таких цитопротекторних речовин, як простагландини та ін.).

Антацидні препарати широко використовуються в комплексній терапії цієї групи захворювань як для усунення диспепсичних явищ, так і для пришвидшення загоєння ерозивно-виразкових уражень слизової оболонки. Традиційно антацидні препарати поділяються на ті, що всмоктуються, і ті, що не всмоктуються.

Антациди, що всмоктуються (натрію гідрокарбонат, кальцію карбонат тощо), вступаючи в пряму реакцію нейтралізації з соляною кислотою, виявляють швидкий, але, як правило, нетривалий ефект. Вуглекислота, що утворюється при цьому, спричинює відрижку і здуття живота. Прийом антацидів цієї групи (зокрема тих, що містять кальцію карбонат) може зумовити феномен «рикошету» — вторинну гіперсекрецію соляної кислоти після підлужувального ефекту. Антациди, які містять натрій, можуть спричинити розвиток набряків у окремих хворих. Натрію карбонат і кальцію карбонат можуть привести до розвитку алкалозу.

Антациди, що не всмоктуються (магнію гідроксид, алюмінію гідроксид, алюмінію фосфат та ін.) позбавлені більшості цих недоліків і тому значно ширше застосовуються у клінічній практиці.

Останнім часом частіше використовують комбіновані препарати, зокрема ті, що містять гідроксид магнію та гідроксид алюмінію. До таких антацидів належать препарати АЛМАГЕЛЬ, АЛМАГЕЛЬ А та АЛМАГЕЛЬ НЕО виробництва компанії «Балканфарма». Їх дія визначається не стільки нейтралізацією соляної кислоти, скільки її адсорбцією. Крім того, ці препарати знижують протеолітичну активність шлункового соку, мають обволікаючі властивості, зв’язують лізолецитин і жовчні кислоти (що чинять несприятливу дію на слизову оболонку стравоходу чи шлунка). Антацидні препарати за рахунок алюмінію в їх складі оберігають слизову оболонку шлунка від дії агресивних факторів, підвищуючи вміст простагландинів і посилюючи секрецію бікарбонатів у слизовій оболонці шлунка, а також збільшуючи вироблення глікопротеїнів шлункового слизу. Така комплексна дія сприяє швидкому усуненню болю, печії та інших диспепсичних явищ при КЗЗ стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки, а також прискорює епітелізацію ерозій та рубцювання виразок у травному тракті.

Комбінація сполук алюмінію та магнію дозволяє варіювати швидкість досягнення терапевтичного ефекту і тривалість впливу антацидних препаратів, а також звести до мінімуму побічні реакції [4]. Розчинність гідроксидів магнію та алюмінію низька. Гідроксид магнію активно взаємодіє з іонами H+ і є швидкодіючим антацидним засобом, а гідроксид алюмінію діє повільніше, але триваліше. Таким чином, подібна комбінація оптимальна для досягнення швидкого і тривалого підлужувального ефекту.

Препарати АЛМАГЕЛЬ, АЛМАГЕЛЬ А та АЛМАГЕЛЬ НЕО виявляють швидку, м’яку і тривалу антацидну, адсорбівну й обволікаючу дію. Крім того, у складі цих препаратів сорбітол виявляє помірний жовчогінний та легкий проносний ефект (а під час тривалого застосування препаратів, особливо у високих дозах, можливий запор). Препарати серії АЛМАГЕЛЬ можна призначати для симптоматичного та комплексного лікування хворим із пептичною виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки, при гіперацидних станах, гострому і хронічному гастриті, гастродуоденіті, діафрагмальній грижі, езофагіті, деяких функціональних захворюваннях печінки і жовчних проток, метеоризмі, ентериті, коліті; для профілактики стресових виразок (наприклад, при великих площах опіків), а також виразок і кровотеч у разі тривалої терапії неспецифічними протизапальними препаратами і глюкокортикоїдами. Крім того, препарати серії АЛМАГЕЛЬ застосовують у разі диспепсичних явищ, зумовлених порушенням режиму харчування, зловживанням алкоголем, тютюнопалінням. Якщо домінує больовий синдром і/чи захворювання супроводжується нудотою і блюванням, доцільніше спочатку приймати АЛМАГЕЛЬ А, до складу якого входить бензокаїн (анестезин), а після усунення цих симптомів — АЛМАГЕЛЬ НЕО, оскільки бензокаїн під час тривалого застосування може зумовлювати алергізацію організму.

В останні роки до складу антацидних препаратів включають інертні нетоксичні поверхнево-активні речовини — диметикон чи симетикон (активований диметикон) з піногасильними властивостями. Ці речовини, знижуючи поверхневий натяг пухирців газу, що утворюються в кишечнику при метеоризмі, сприяють їх абсорбції та/чи видаленню з травного тракту природним шляхом. АЛМАГЕЛЬ НЕО містить симетикон і рекомендується для застосування при станах, супроводжуваних підвищеним газоутворенням у травному тракті, зокрема гастроезофагеальній рефлюксній хворобі з явищами езофагіту, недостатності кардії та грижі стравохідного отвору діафрагми. У цих випадках піногасник, запобігаючи газоутворюванню, знижує внутрішньошлунковий тиск, що сприяє усуненню симптомів захворювання [5]. Крім того, у препараті АЛМАГЕЛЬ НЕО підвищений абсолютний і відносний вміст гідроксиду магнію з метою посилення кислотонейтралізуючої активності препарату, а також для запобігання запору. Таким чином, завдяки комплексній терапевтичній дії препарату (антацидній, абсорбівній, обволікаючій, вітрогінній) АЛМАГЕЛЬ НЕО доцільно застосовувати у пацієнтів із захворюваннями травного тракту, супроводжуваних вираженою гіперацидністю та газоутворенням.

Необхідно зазначити, що всі препарати серії АЛМАГЕЛЬ мають високий профіль безпеки і можуть застосовуватися в широкого контингенту пацієнтів (однак протипоказані при вираженій нирковій недостатності, а в період вагітності можна приймати впродовж не більше трьох днів). Їх висока якість забезпечується виробництвом відповідно до сучасних вимог GMP. АЛМАГЕЛЬ НЕО для зручності застосування випускається у двох лікарських формах — суспензії у флаконах та пакетиках. Препарати мають приємний лимонний чи апельсиновий смак, доступні за ціною.

ЛІТЕРАТУРА

1. Голубчиков М.В. (2000) Статистичний огляд захворюваності населення України на хвороби органів травлення. Сучасна гастроентерологія, 1: 17–20.

2. Knill-Jones R.P. (1991) Geographical differences in the prevalence of dypsepsia. Scand. J. Gastroenterol. Suppl., 182: 17–24.

3. Gallup survey on heartburn across America. Princeton, The Gallup Organization, March 28, 1988.

4. Maton P.N., Burton M.N. (1999) Antacides revisited: a review of their clinical pharmacology and recommended therapeutic use. Drugs, 57(6): 855–870.

5. Smart H.L., Atkinson M. (1990) Comparison of a dimethicone/antacid (Asilone gel) with an alginate/antacid (Gaviscon liquid) in the management of reflux oesophagitis. J. R. Soc. Med., 83 (9): 554–556.

На правах реклами

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

АЛМАГЕЛЬ НЕО: "буфер" для желудка - "громоотвод" для кишечника

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті