Ф-ГЕЛЬ нові можливості локальної терапії захворювань опорно-рухового апарату

Нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) — одні з найширше застосовуваних у клінічній практиці лікарських засобів. Понад 80% терапевтів, ортопедів, травматологів і ревматологів призначають НПЗП пацієнтам із запаленням різної природи та локалізації, болем і лихоманкою (Чичасова Н.В. и  соавт., 1988). В Україні зареєстровано близько 170 препаратів цієї групи для місцевого застосування. Тому очевидна актуальність їх оптимального вибору з позицій ефективності та безпеки.

Ф-ГЕЛЬ — НОВИЙ ПРЕПАРАТ КЕТОПРОФЕНУ ДЛЯ МІСЦЕВОГО ЗАСТОСУВАННЯ

До найбільш ефективних і безпечних НПЗП належать лікарські засоби, виготовлені на основі кетопрофену (2-3(бензоїл-феніл) пропіонової кислоти). Донедавна в Україні широко використовувалися препарати кетопрофену зарубіжного виробництва, зокрема, відомий Фастум гель, а також крем Кетонал. У серпні 2003 р. в Україні зареєстровано новий препарат — Ф-ГЕЛЬ (ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця»), що містить 2,5% кетопрофену на спеціальній гелевій основі з високою трансдермальною проникністю і приємним запахом лаванди.

Кетопрофен характеризується широким спектром фармакологічної дії: протизапальним, жарознижувальним, антиагрегаційним ефектом. Але «візитною карткою» кетопрофену традиційно вважається висока аналгезивна активність. Крім спільних для НПЗП фармакологічних механізмів (пригнічення біосинтезу простагландинів — медіаторів болю і запалення), препарат виявляє значну антибрадикінінову активність. Саме цим пояснюється виражена аналгезивна дія кетопрофену, адже брадикінін — медіатор болю. Іншою характерною властивістю кетопрофену є здатність стабілізувати лізосомальні мембрани і таким чином перешкоджати вивільненню ферментів (гідролази, глюкуронідази), що спричинюють руйнування тканин при хронічному запаленні.

Ф-ГЕЛЬ — ОПТИМАЛЬНИЙ ПРЕПАРАТ ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ РІЗНОГО ВІКУ

F_GEL.jpg (19221 bytes)

Універсальність — важлива особливість кетопрофену. Його ефективність однакова у пацієнтів різного віку, що підтверджується відсутністю виражених фармакокінетичних відмінностей при застосуванні кетопрофену у пацієнтів молодого і літнього віку із захворюваннями суглобів (Adams S.S., 1987; Коваленко В.Н., Галицкая А.К., 2001), а також його доброю переносимістю у пацієнтів літнього віку (Alder J. et al., 1989). Важливе значення має те, що кетопрофен (на відміну від індометацину, диклофенаку і тіапрофенової кислоти) не виявляє істотного негативного впливу на синтез протеоглікану хондроцитами тварин і людини in vitro та? in vivo і, отже, може розглядатися як «хондронейтральний» препарат (Alder J. et al., 1989; Чичасова Н. В., 2001).

Ці факти свідчать про те, що у хворих із дегенеративними захворюваннями суглобів більш доцільне місцеве застосування кетопрофену, зокрема препарату Ф-ГЕЛЬ, ніж деяких інших НПЗП. Ефективність кетопрофену при ревматичних захворюваннях суглобів (ревматоїдний артрит — РА, остеоартроз — ОА та анкілозивний спондилоартрит) підтверджено у відкритих контрольованих дослідженнях (Adams S.S., 1987; Alder J. et al., 1989; Коваленко В.Н., Галицкая А.К., 2001). Варто зазначити, що кетопрофен не взаємодіє з багатьма лікарськими засобами, наприклад з іншими НПЗП, антацидами і блокаторами Н2-рецепторів, непрямими антикогулянтами, протидіабетичними засобами і метотрексатом (Alder J. et al., 1989; Чичасова Н. В., 2001).

Ф-ГЕЛЬ: ДОВЕДЕНА ЕФЕКТИВНІСТЬ І БЕЗПЕКА

На базі Республіканського ревматологічного центру Інституту кардіології ім. М.Д. Стражеска АМН України було проведено обмежене клінічне дослідження (Коваленко В.Н., Галицкая А.К., 2001) з метою оцінки терапевтичної ефективності та безпеки препарату Ф-ГЕЛЬ. У дослідженні взяли участь 50 пацієнтів із ОА та РА. У 30 осіб основної групи проводили терапію препаратом Ф-ГЕЛЬ, 20 осіб контрольної — препаратом порівняння Фастум гель (Menarini). Обидві групи були порівнянні за статтю, віком, ступенем і тяжкістю захворювання. Препарати застосовували місцево 2–4 рази на добу протягом 10 днів у складі комплексної терапії. У шкіру втирали стовпчик гелю довжиною 3–5 см (залежно від площі ураженої ділянки) до повного всмоктування.

Ефективність досліджуваних препаратів оцінювали за такими критеріями:

· ступінь зменшення вираженості основних клінічних проявів захворювання (зниження показника інтенсивності болю за візуальною 10-бальною шкалою, суглобового та запального індексів);

· ступінь зменшення суб’єктивних скарг із боку хворого (зниження ранкової скутості суглобів, больового синдрому). Також фіксували суглобовий рахунок (кількість запалених суглобів) та суглобову силу.

Комплексне лікування із застосуванням препарату Ф-ГЕЛЬ та препарату порівняння зумовило покращання загального стану всіх пацієнтів (табл. 1). Оцінка об’єктивних критеріїв дозволила виявити після лікування достовірне істотне зниження болю у суглобах, зокрема, при активних і пасивних рухах. Дані оцінки динаміки вираженості больового синдрому наведені у табл. 2.

Таблиця 1

Порівняльна оцінка загального стану пацієнтів після лікування, абс. число (%)

Загальний стан

Основна група (n=30)

Контрольна група (n=20)

Поганий

Задовільний

18 (60)

15 (75)

Добрий

12 (40)

5 (25)

Таблиця 2

Зменшення вираженості больового синдрому за даними візуальної 10-бальної шкали

Показник

Основна група (n=30)

Контрольна група (n=20)

Вираженість болю до лікування, бали

6,82±0,15

7,18±0,39

Вираженість болю після лікування, бали

3,21±0,19

3,45±0,28

р<0,01

р<0,01

Зниження вираженості болю до 3 балів, % пацієнтів

40,00

43,30

Зниження вираженості болю на 50%, але >3 балів, % пацієнтів

40,00

43,32

Щодо динаміки запального індексу, то після лікування він достовірно знижувався: на 49,8% в основній та на 49,3% — в контрольній групі.

Позитивну динаміку суглобового індексу виявлено у 80% пацієнтів основної та у 86,7% — контрольної групи.

Важливим критерієм ефективності проведеної місцевої терапії є також зменшення ранкової скутості, яка служить одним із основних і стійких симптомів РА. Динаміку показника ранкової скутості наведено у табл. 3.

Таблиця 3

Зміна показника ранкової скутості в хворих на РА, бали

Показник

Основна група (n=30)

Контрольна група (n=20)

До лікування

2,48±0,82

2,35±1,12

Після лікування

1,51±0,27

1,42±0,38

р<0,01

р<0,01

Таким чином, результати клінічного дослідження застосування Ф-ГЕЛЮ та препарату порівняння у хворих на РА та ОА свідчать про достовірну позитивну динаміку клінічних проявів захворювання. Встановлено добру переносимість обох препаратів і відсутність побічних ефектів.

Ф-ГЕЛЬ: НА ВСІ ВИПАДКИ ЖИТТЯ, ДЛЯ ВСІЄЇ РОДИНИ!

Препарати, виготовлені на основі кетопрофену, в тому числі Ф-ГЕЛЬ, є ефективними засобами для місцевого лікування запальних, запально-дегенеративних і травматичних уражень опорно-рухового апарату, а також для застосування у складі комплексної терапії запальних захворювань вен, лімфатичних судин, лімфатичних вузлів тощо.

Завдяки фармакотерапевтичному профілю кетопрофену та оригінальній лікарській формі Ф-ГЕЛЬ має ряд переваг перед іншими НПЗП для місцевого застосування:

· виявляє виражену знеболювальну дію;

· легко проникає в тканини суглобів, синовіальну рідину та сполучну тканину, розподіляється переважно у вогнищі запалення;

· довго затримується в синовіальній рідині;

· має короткий (приблизно 1–2 год) період напіввиведення з крові;

· ефективний і безпечний у застосуванні у людей різного віку (швидко елімінується з організму, що знижує ризик кумуляції навіть у хворих літнього віку з порушенням функції печінки і нирок);

· поєднане застосування кетопрофену з іншими НПЗП істотно не впливає на його ефективність і безпеку.

За матеріалами, наданими
ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця»

На правах реклами

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті