АЛЬГІРЕМ – розв’язання проблеми лікування грипу в малюків

Проблема лікування маленьких дітей, хворих грипом, завжди була актуальною: антивірусні препарати повинні добре переноситися малюками, у той же час виявляти виражену клінічну дію. Ефективним препаратом, який застосовується для лікування грипу типу А, що найчастіше спричиняє поширення епідемії, є римантадин. Над зниженням його токсичності, поліпшенням переносимості, що дає змогу призначати препарат малюкам, останнім часом працювали російські вчені. У результаті цих досліджень з’явився ефективний антивірусний препарат АЛЬГІРЕМ, який дозволено призначати дітям віком від 1 року.

АЛЬГІРЕМ — комплексна сполука, основною діючою речовиною якої є римантадин (альфа-метил-1-адамантил-метиламін). АЛЬГІРЕМ — полімерний препарат на основі комплексу римантадину з полісахаридами, що значно поліпшує основні фармакологічні властивості. При розробленні препарату використано полісахариди природного походження.

Випускається у формі 0,2% сиропу у флаконах по 100 мл.

МЕХАНІЗМ ДІЇ

Механізм дії препарату добре вивчено.

Після поглинання клітинами у лізосомах АЛЬГІРЕМ дисоціює на мономер — римантадин і полімер — полісахарид (натрію альгінат). Римантадин взаємодіє з клітинними мембранами, зокрема з негативно зарядженими на поверхні клітинних мембран фосфоліпідами. Гідрофобне ядро адамантану інтеркалює в середину мембран між залишками жирних кислот. Тому римантадин належить до мембранотропних препаратів. Висока спорідненість до мембран дозволяє полімерному римантадину швидко досягти вірусного білка-мішені (ним є білок М2 вірусу грипу). Вірус грипу кодує два мембранних білки: Ml і М2. Білок М2 організований у вірусній і клітинній мембрані у вигляді тетрамеру, що виконує функції іонного каналу — протонного насоса. Саме тому вірус грипу є залежним від кислотності навколишнього середовища. Римантадин, зв’язуючись із мембранами інфікованих клітин, захоплюється потоком протонів усередину порожнини іонного каналу тетрамеру білка М2. Позитивно заряджена аміногрупа римантадину взаємодіє з гідроксилом серину в 31 положенні білка М2, що призводить до практично повної блокади протонного насоса, а отже, блокує інфекційну активність вірусу на рівні лізосомального етапу декапсидації вірусних частинок (фактично — і розвиток інфекції). До цього слід додати, що римантадин адемантановим ядром міцно зв’язується з так званим адамантанзв’язувальним сайтом білка М2, що складає частину трансмембранного домену: 25-про-лей-вал-вал-ала-ала-сер-31. Цей зв’язок необоротний, тому римантадин можна віднести до згубних для білка М2 інгібіторів. Саме цим і пояснюється висока специфічність римантадину у відношенні до вірусів грипу типу А та його ефективність при лікуванні цього захворювання. Римантадин не виявляє прямої противірусної дії на віруси грипу типу В та інші респіраторні віруси, хоча завдяки властивості електронної оболонки препарату і мембранотропній атрактивності справляє антитоксичний ефект та інгібує репродукцію цих вірусів. При цьому слід також враховувати, що в період поширення епідемії частоту захворюваності лише на 15% спричиняють віруси типу В і парагрипу (Миронова А.П., 2001). Цим і зумовлено широке застосування римантадину в епідемічний період.

Полімер — полісахарид (натрію альгінат) – індуктор синтезу ендогенного інтерферону. Тому пригнічення репродукції вірусу грипу АЛЬГІРЕМОМ супроводжується індукцією синтезу інтерферону, це дає змогу підсилити хіміотерапевтичну дію препарату і запобігти розвитку такого найбільш тяжкого ускладнення, як пневмонія, що особливо часто виникає в дітей. У складі АЛЬГІРЕМУ позитивно заряджений римантадин нейтралізується, що зумовлює підвищення ефективності його транспортування в інфіковані клітини та зниження мембранної токсичності. Цьому ж сприяє сама полімерна форма, оскільки вона поглинається ендоцитозом. Це забезпечує доставку хіміопрепарату в інфіковані клітини та швидке досягнення його терапевтичної концентрації.

АНТИВІРУСНА АКТИВНІСТЬ

АЛЬГІРЕМ виявляє антивірусну активність до різних штамів вірусів грипу типу А в інфікованих клітинних культурах у концентраціях від 5 до 15 мкг/мл. З урахуванням кліренсу АЛЬГІРЕМУ (16±2 год) його добова доза порівняно зі звичайним римантадином нижча в 2 рази. Тому застосування АЛЬГІРЕМУ з метою профілактики особливо доречне в епідемічний період. Крім цього, залежно від тяжкості захворювання доза препарату може бути підвищена: для дітей — у 1,5 разу, а для дорослих — у 2 рази.

КЛІНІЧНІ Й ЕПІДЕМІОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

За даними епідеміологічних досліджень встановлено, що систематичний прийом АЛЬГІРЕМУ 2 рази на добу з метою профілактики грипу в 4–5 разів знижує захворюваність у колективах, а при застосуванні римантадину в сім’ях, в яких є хворі, — у 10–11.

При лікуванні дітей віком від 1 до 7 років, хворих грипом, застосування АЛЬГІРЕМУ скорочує тривалість захворювання на 3,1–3,6 дня і запобігає розвитку ускладнень. При високій температурі тіла застосування АЛЬГІРЕМУ у поєднанні з кислотою ацетилсаліциловою чи препаратами, що містять парацетамол, купірує основні симптоми хвороби протягом 2–3 днів (Учайкин В.Ф., 2003).

БЕЗПЕКА

АЛЬГІРЕМ — препарат групи полімерних похідних адамантану. Його низька токсичність зумовлена тим, що швидкість його дифузії в тканині організму істотно знижена, а час циркуляції в крові збільшується порівняно з мономерними похідними в десятки разів. Це дозволяє значно оптимізувати режим застосування препарату, знизивши його дозу.

Безпека АЛЬГІРЕМУ гарантована не лише його полімерною формою, а й повним біодеградуванням матриці препарату. Усе це і пояснює хорошу переносимість АЛЬГІРЕМУ.

ПОКАЗАННЯ ДО ЗАСТОСУВАННЯ

Профілактика і лікування грипу на початковій стадії в дітей віком від 1 року. Профілактика АЛЬГІРЕМОМ ефективна при контактах із хворими вдома, при поширенні інфекції в замкнутих колективах, а також при високому ризику виникнення захворювання під час епідемії грипу.

ПРОФІЛАКТИЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ

Всередину після їди за такою схемою: дітям від 1 до 3 років — по 2 чайні ложки сиропу 1 раз на добу, від 3 до 7 років — по 3 чайні ложки сиропу 1 раз на добу протягом 10–15 днів.

ТЕРАПЕВТИЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ

Дітям віком від 1 до 3 років препарат призначають всередину після прийому їжі, запиваючи водою, за схемою: у 1-й день — по 2 чайні ложки сиропу 3 рази на добу (добова доза — 30 мл); у 2-й і 3-й дні — по 2 чайні ложки сиропу 2 рази на добу; у 4-й день — 2 чайні ложки сиропу 1 раз на добу.

Дітям віком від 3 до 7 років застосовують всередину після прийому їжі, запиваючи водою, за схемою: у 1-й день — по 3 чайні ложки сиропу 3 рази на добу (добова доза — 45 мл); у 2-й і 3-й дні — по 3 чайні ложки сиропу 2 рази на добу; у 4-й день — 3 чайні ложки сиропу 1 раз на добу.

ПРОТИПОКАЗАННЯ

Не призначають препарат дітям віком до 1 року, при гострих та хронічних захворюваннях печінки, тиреотоксикозі, епілепсії, підвищеній чутливості до римантадину та інших компонентів препарату, а також в період вагітності та годування груддю.

Узагальнивши викладені відомості та існуюче уявлення про механізм дії альгінатів, можна дійти висновку про те, що Альгірем — новий лікарський препарат противірусної дії, що має порівняно з мономерним римантадином ряд принципових відмінностей у параметрах токсичності, фармакокінетики та ефективності. Нижча токсичність Альгірему порівняно з римантадином-основою дає змогу призначати препарат дітям віком від 1 року.

За матеріалами, наданими
СП «Росфармак»

За додатковою інформацією звертатися:
СП «Росфармак», Київ,
Тел./факс: (044) 265-39-38, 265-53-11,
265-98-14, 265-49-52
E-mail: [email protected]

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Ароматерапия, или Приятное облегчение симптомов простуды

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті