ПАНТОКРИН: вітчизняна формула алтайського адаптогену

На теренах колишнього СРСР препарат ПАНТОКРИН у лікарській формі для внутрішнього застосування випускався лише двома підприємствами. Одним із них була «Тернопільська фармацевтична фабрика», де випуск препарату було освоєно ще у 80-х роках минулого сторіччя. На жаль, часи дезінтеграції на  кілька років позбавили українського пацієнта змоги приймати ПАНТОКРИН для перорального застосування вітчизняного виробництва. Та у 2000 р. тернопільчани відновили виробництво добре відомого нашому споживачеві безрецептурного адаптогенного засобу.

За словами медичного представника ВАТ «Тернопільська фармацевтична фабрика», лікаря першої категорії Андрія Савченка, сировина для виготовлення препарату — незакостенілі панти марала, ізюбра або плямистого оленя — надходить в Україну шляхом прямих поставок з гірського Алтаю (Росія). Технологія виробництва ПАНТОКРИНУ на «Тернопільській фармацевтичній фабриці» грунтується на методі перколяції: панти висушуються, подрібнюються, піддаються спиртовій екстракції. Утворений екстракт — витяг із живої тканини, що перебуває на стадії бурхливого росту і якій притаманний надактивний обмін речовин.

Таким чином, ПАНТОКРИН — це концентрат натуральних біологічно активних речовин широкого спектра, які відіграють неабияку роль у багатьох важливих процесах життєдіяльності організму. До складу препарату ПАНТОКРИН, який за фармакологічними властивостями належить до тонізуючих засобів, входять п’ять основних груп активних інгредієнтів: амінокислоти (у тому числі незамінні), вітаміни (як водо-, так і жиророзчинні — С, А, Е, D, В1, В2, В6, В12, РР, пантотенова кислота, фолієва кислота, біотин), електролітні речовини (зокрема сполуки йоду; це дозволяє використовувати препарат при дефіциті йоду та недостатності функції щитовидної залози), жирні кислоти та ліпіди (у тому числі стерини — попередники жіночих та чоловічих статевих гормонів; це дає змогу застосовувати препарат для профілактики та лікування статевих розладів), біологічно активні білки. Зазначені речовини «включаються» на різних стадіях у ланцюжки реакцій біологічного синтезу ферментів, гормонів, гуморальних факторів специфічної (антитіл) та неспецифічної (комплемент, інтерферон тощо) імунної відповіді, багатьох клітинних та тканинних структур.

ПАНТОКРИН чинить стимулювальну (тонізуючу) дію на обмін речовин на органному та системному рівнях (особливо на центральну нервову та серцево-судинну системи; це зумовлює доцільність застосування препарату при астенічних станах, нервовому виснаженні та артеріальній гіпотензії), сприяє адаптації та підвищує стійкість організму до впливу несприятливих чинників зовнішнього середовища (у тому числі інфекційного генезу), підвищує витривалість організму та працездатність при фізичному та психоемоційному перевантаженні (стрес, хронічна втома, інтенсивні заняття спортом). ПАНТОКРИН покращує апетит та емоційний фон, тому його застосовують при неврастенії та неврозах, у період реабілітації після гострих інфекційних захворювань та у разі хронічних інфекцій. Позитивний вплив ПАНТОКРИНУ на перебіг репаративних процесів дозволяє рекомендувати його хворим у післяопераційний період, а також при уповільненому загоєнні ран та опіків.

ПАНТОКРИН слід приймати по 20–40 крапель, попередньо розчинивши у теплій воді, за 30 хв до вживання їжі 2–3 рази на день. Рекомендована тривалість курсу лікування препаратом — 3–4 тиж (або двічі по 7–10 днів з перервою 1 тиж), можливе повторення курсу до чотирьох разів на рік, якщо лікар не призначив інакше.?o

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
(за матеріалами, наданими ВАТ «Тернопільська фармацевтична фабрика»)

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Секрет стройной фигуры

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті