Парламент ухвалив закони щодо встановлення обмежень для медичних і фармацевтичних працівників під час здійснення ними професійної діяльності та щодо ліцензування імпорту лікарських засобів

 Парламент ухвалив закони щодо встановлення обмежень для медичних і фармацевтичних працівників під час здійснення ними професійної діяльності та щодо ліцензування імпорту лікарських засобів4 липня 2012 р. парламент ухвалив закон про внесення зміни до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо встановлення обмежень під час провадження керівниками та працівниками лікувально-профілактичних і фармацевтичних (аптечних) закладів професійної діяльності. За проголосували 263 депутати.

Нагадаємо, 8 червня 2012 р. відповідний законопроект (реєстраційний № 10560) було прийнято за основу за скороченою процедурою голосування.

Документ доповнює розділ Х Основ законодавства України про охорону здоров’я ст. 781 «Обмеження, встановлені для медичних і фармацевтичних працівників під час провадження ними професійної діяльності», згідно з якою медичні і фармацевтичні працівники під час здійснення ними професійної діяльності не мають права:

  • одержувати від суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво та/або реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення, їх представників неправомірну вигоду;
  • одержувати від суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво та/або реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення, їх представників зразки лікарських засобів, виробів медичного призначення для використання у професійній діяльності (крім випадків, пов’язаних з проведенням відповідно до договорів клінічних досліджень лікарських засобів або клінічних випробувань виробів медичного призначення);
  • рекламувати лікарські засоби, вироби медичного призначення, у тому числі виписувати лікарські засоби на бланках, що містять інформацію рекламного характеру, зазначати виробників лікарських засобів (торговельних марок);
  • на вимогу споживача під час реалізації (відпуску) лікарського засобу не надавати або надавати недостовірну інформацію про наявність у даному аптечному закладі лікарських засобів з такою самою діючою речовиною (за міжнародною непатентованою назвою), формою відпуску та дозуванням, зокрема приховувати інформацію про наявність таких лікарських засобів за нижчою ціною.

Положення останнього пункту поширюються виключно на фармацевтичних працівників.

Відповідно до закону, за порушення вимог цієї статті медичні і фармацевтичні працівники нестимуть відповідальність, передбачену законодавством.

У разі підписання закону Президентом України, він набуде чинності 1 серпня 2012 р.

Крім того, парламент ухвалив закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо ліцензування імпорту лікарських засобів та стосовно визначення терміна «активний фармацевтичний інгредієнт». За проголосували 259 народних обранців.

Зокрема документом пропонується запровадити ліцензування імпорту лікарських засобів.8 червня відповідний законопроект (реєстраційний № 10562) також було прийнято за основу.

Нагадаємо, розгляд згаданих законопроектів у другому читанні переносився декілька разів (його було заплановано на 21 червня та 3 липня поточного року). Наразі тексти законів не оприлюднено.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Читайте також:
 
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Алексей 05.07.2012 9:21
Да ну? Неужели теперь доктора деньги у индусов брать не будут?
Алик 06.07.2012 11:08
Будут ездить отдыхать на Гоа, а то Европа уже надоела, не удивляет как-то. А что делать препаратам в состав которых входит 2-3 действ.вещества, если можно только INN писать?
Жора 06.07.2012 2:37
Алик, придётся докторам перечислять эти активные в-ва. Ну, как раньше требовали ;) Типа ацетил(как её там?) кислота и витамин Цэ. Ну а фармацевт даст упсарин :)
Игорь 06.07.2012 4:40
Наконец-то, достали уже каждую неделю писать один и то же препарат, разных фирм, по мере поступления мзды. Еще и возвращают назад, если не тот. Они уже забыли что они врачи. Ни стыда , ни совести не имеют. Даже детей не жалеют.
Сергей 09.07.2012 12:13
Ура!!! мы так этого ждали!!! вот теперь то наконец то начнется промоция ЛС по-сталински!
Юлия 13.07.2012 9:21
Игорь,вот только теперь выбирать,что именно Вам принимать,будет аптека(провизор),а не врач!! Так может на прием сразу в аптеку...
Андрей 13.07.2012 9:54
Нет, Жора, Упсарин не даст - даст дешевый аспирин и витамин Ц и не иначе - объяснения что Упсарин, де лучше будут сочтены рекламой. Однозначна. Все будут лечиться одинаково паршиво. Готовимся!

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті