Держлікслужба готує зміни до Ліцензійних умов для забезпеченя реалізації пілотного проекту

07 Липня 2012 11:32 Поділитися

Як повідомляється на сайті Державної служби України з лікарських засобів (далі — Держлікслужба України), Інна Демченко, перший заступник голови Держлікслужби України, під час селекторної наради в КМУ доповіла про стан реалізації Пілотного проекту з впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою (далі — пілотний проект).

Вона повідомила, що в ході регулярних засідань штабу із впровадження заходів з реалізації пілотного проекту здійснюється постійний моніторинг виконання положень постанови КМУ від 25.04.2012 р. № 340. В АР Крим, областях, містах Київ та Севастополь створено робочі групи (штаби), які координують питання реалізації пілотного проекту на місцях.

Затверджено граничні рівні оптово-відпускних цін на лікарські засоби, включені в пілотний проект; розраховано зовнішні та внутрішні референтні. При цьому на лікарські засоби, включені до пілотного проекту, постачальницько-збутові надбавки встановлені на рівні не вище 10% оптово-відпускної ціни, торговельні (роздрібні) надбавки — не вище 25% закупівельної ціни.

І. Демченко звернула увагу на те, що до постанови КМУ № 340 було внесено зміни, відповідно до яких з 1 серпня 2012 р. аптеки повинні закуповувати і реалізувати лікарські засоби, включені в пілотний проект, не перевищуючи граничного рівня оптово-відпускних цін, встановленого МОЗ України.

Виробники лікарських засобів і аптечні заклади проінформовано про запровадження державного регулювання цін на препарати для лікування осіб із гіпертонічною хворобою, затверджено методичні рекомендації «Організаційно-методичні заходи щодо виписування рецептів на лікарські засоби, на які поширюється дія пілотного проекту».

Для забезпечення реалізації вимог п. 5.2 постанови КМУ № 340 Держлікслужбою України розроблено проект змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, згідно з якими ліцензіат повинен забезпечити встановлений рівень цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою та наявність цих препаратів в аптечному закладі. Проект відповідного наказу МОЗ України перебуває на погодженні в профільному міністерстві. (Прим. ред – на сьогодні проект наказу МОЗ щодо відповідних змін до Ліцензійних умов не оприлюднений).

Для роз’яснення положень пілотного проекту підготовлені друковані інформаційні матеріали. Всі територіальні органи Держлікслужби України вже почали їх розповсюджувати в аптеках та аптечних пунктах. Частину плакатів та листівок надано обласним управлінням охорони здоров’я для розповсюдження в лікувально-профілактичних закладах країни.

Також з метою інформування громадян було створено тематичні відео- та аудіо-ролики, які вже мали більше 9 тис. виходів в ефір на регіональних телеканалах і радіостанціях, загальним хронометражем приблизно 75 год.

При МОЗ України функціонує «гаряча телефонна лінія» для населення, тому кожен бажаючий може поставити питання щодо пілотного проекту, проводиться роз’яснювальна робота з медичними працівниками.

Нині члени робочої групи (штабу) обговорюють порядок часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб із гіпертонічною хворобою, а також питання створення переліку пацієнтів із гіпертонічною хворобою.

Як наголосила перший заступник голови Держлікслужби України, для запобігання підвищенню цін на лікарські засоби вітчизняного виробництва між МОЗ України, Об’єднанням організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України та суб’єктами господарювання — виробниками лікарських засобів 30 квітня було укладено Меморандум порозуміння. Згідно з цим документом вітчизняні виробники зобов’язалися забезпечити виробництво необхідної кількості лікарських засобів, на які поширюється реалізація пілотного проекту, і не підвищувати ціни на них, а також забезпечити з 1 липня 2012 р. на своїх підприємствах наявність 2-місячного запасу таких ліків. А вже 6 червня 2012 р. було підписано Меморандум порозуміння між КМУ та суб’єктами господарювання, що здійснюють виробництво лікарських засобів, оптову та роздрібну торгівлю цією продукцією, згідно з яким суб’єкти господарювання взяли на себе зобов’язання вживати заходи щодо реалізації пілотного проекту шляхом зниження рівня граничних оптово-відпускних цін та забезпечення наявності 2-місячного запасу необхідних ліків.

І. Демченко зауважила, що із введенням зовнішнього порівняльного (референтного) ціноутворення, державного регулювання цін на зазначену групу препаратів, а також у разі виділення коштів з Державного бюджету для здійснення компенсаційних виплат, очікується, що успішна реалізація проекту стане основою впровадження системи реімбурсації в країні.

Критерії оцінки ефективності реалізації пілотного проекту:

  • зниження цін на імпортні лікарські засоби, підвищення економічної доступності ліків для населення;
  • впровадження механізму часткового відшкодування вартості препаратів як прототипу майбутньої системи реімбурсації та його випробування в реальних ринкових умовах;
  • напрацювання позитивного досвіду в ході реалізації пілотного проекту, який дозволить ввести ефективну систему реімбурсації в найближчому майбутньому.

За матеріалами www.diklz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті