100 років фармфакультету запорізького ДМУ!

10 та 11 березня 2004 р. у приміщенні Запорізького державного медичного університету (ЗДМУ) відбулася Міжнародна наукова конференція «Історія та перспектива розвитку фармацевтичної науки і освіти», присвячена визначній події — 100-річчю фармацевтичного факультету (докладно про історію факультету — у «Щотижневику АПТЕКА», № 7 (428)).

Століття… Факультет із таким солідним стажем заслужено вважається одним із провідних закладів фармацевтичної освіти і є прикладом та авторитетом для багатьох інших закладів галузевої освіти.

На сьогодні на факультеті підготовлено понад 15 тис. провізорів, які працюють в Україні та державах СНД, а також близько 700 фахівців у країнах Азії, Африки та Латинської Америки. Ці вражаючі цифри безсумнівно свідчать про світове визнання ювіляра.

На факультеті створено всі умови для отримання студентами глибоких знань: заняття проводяться у невеликих групах, лекційні аудиторії та навчальні лабораторії сучасно обладнані, комп’ютерні класи добре оснащені; надані кращі бази для проходження практики: аптеки, лабораторії, фармацевтичні підприємства. Факультет забезпечений сильними кадрами та сучасною матеріально-технічною базою для проведення наукових досліджень.

Отримавши диплом ЗДМУ за спеціальністю «Фармація», провізори проходять однорічне навчання в очно-заочній інтернатурі та магістратурі, по закінченні якої кращі випускники можуть продовжити навчання в аспірантурі.

Як і годиться, на адресу шановного ювіляра у цей день було висловлено багато привітань і щирих побажань.

Михайло Пасічник

Михайло Пасічник, заступник міністра охорони здоров’я України — голова Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення зачитує поздоровлення від імені міністра охорони здоров’я України

Заступник міністра охорони здоров’я України — голова Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення Михайло Пасічник у вітальному виступі зачитав поздоровлення від імені міністра охорони здоров’я України, в якому відзначено вагоме значення факультету у розвитку фармацевтичної галузі, високий рівень професорсько-викладацького складу і матеріально-технічної бази факультету — одних із провідних та потужних в Україні. М. Пасічник також зазначив, що будь-яка галузь виробництва і освіти має співпрацювати з державними установами та закладами, особливо якщо їх діяльність пов’язана зі зміцненням і збереженням основного багатства країни — здоров’я людей. Саме тому існує необхідність постійної оптимізації державного регулювання і контролю діяльності фармацевтичної галузі України. М. Пасічник відзначив, що серед керівників вітчизняної фармацевтичної індустрії чимало випускників фармацевтичного факультету ЗДМУ. Доповідач вважає, що настав час формувати нові стереотипи професійної та соціальної поведінки працівників фармацевтичної галузі. Сучасний рівень і методика вітчизняної фармацевтичної освіти не поступаються іноземним, а навчальні заклади, у яких готують фармацевтів і провізорів, здатні не лише задовольнити потребу українського ринку праці у висококваліфікованих кадрах, а й працювати «на експорт». Так, на сьогодні в Україні професію провізора здобувають громадяни понад 40 країн світу. Стабільно високим залишається вступний конкурс до Національного фармацевтичного університету та до фармацевтичних факультетів вищих медичних навчальних закладів.

На правах господаря доповіддю на тему «Історія та перспективи розвитку факультету» робочу частину конференції розпочав декан фармацевтичного факультету ЗДМУ професор Володимир Петренко. Доповідач висвітлив досягнення факультету в розробленні нових форм навчання і контролю знань студентів, успіхи у створенні та впровадженні нових лікарських препаратів і форм. Факультет удосконалює форми співробітництва з усіма представниками фармацевтичної науки й індустрії для спільної участі у підготовці та перепідготовці фармацевтичних кадрів. Так, створено навчально-науковий виробничий комплекс «Фармосвіта», де тісно поєднано теоретичну і практичну підготовку студентів. На базі медичних училищ заплановано організувати фармацевтичні ліцеї для підготовки майбутніх студентів фармацевтичного факультету. Незабаром розпочнеться навчання за новою спеціальностю «Технологія парфумерно-косметичних виробів», а згодом студенти зможуть опановувати інші сучасні напрямки фармацевтичної освіти — провізор-менеджер, клінічна фармація, економіка аптечних підприємств тощо.

Ректор Національного фармацевтичного університету України професор Валентин Черних привітав колег і відзначив високий рівень фармацевтичної освіти в Україні та необхідність не зупинятися на досягнутому і продовжувати впроваджувати в практику вітчизняної освіти кращі світові досягнення. Він вважає доцільним спеціалістам фармацевтичних факультетів вищих медичних навчальних закладів України, які лише віднедавна займаються підготовкою провізорів, враховувати у своїй діяльності багатий науково-педагогічний досвід старших колег, зокрема фармацевтичного факультету ЗДМУ.

Чимало випускників факультету пов’язали своє життя з військовою службою. Тому особливий інтерес присутніх викликав виступ начальника управління медичного та матеріально-технічного забезпечення департаменту охорони здоров’я Міністерства оборони України генерал-майора медичної служби Петра Сироти, який висвітлив питання щодо подальшої конструктивної співпраці систем військової та цивільної фармацевтичної освіти. Він також подякував керівництву ЗДМУ та співробітникам його фармацевтичного факультету за високий рівень професійної підготовки випускників, які після закінчення ЗДМУ вступають до Української військово-медичної академії (УВМА). П. Сирота зазначив, що саме співробітники фармацевтичного факультету ЗДМУ брали безпосередню участь в організації підготовки військових провізорів в УВМА.

У перерві між засіданнями заступник Головного державного інспектора України з контролю якості лікарських засобів і виробів медичного призначення Сергій Сур, колишній випускник факультету, у своєму інтерв’ю висловив упевненість у тому, що на сьогодні науково-матеріальний та науково-педагогічний потенціал факультету здатний забезпечити потребу у висококваліфікованих кадрах для фармацевтичної галузі, тим більше, що ЗДМУ плідно співпрацює з іншими профільними вищими медичними навчальними закладами, науково-дослідними інститутами та відповідними державними установами й організаціями. С. Сур побажав співробітникам факультету завжди дотримуватися традицій і впевнено дивитися у майбутнє.n

Олександр Сіроштан, фото автора

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті