Данина пам’яті вчителеві

Пам’ять — це властивість розуму, що змушує нас замислюватися про власний пройдений шлях, про тих людей, котрі допомагали зробити на ньому перші невпевнені кроки, про ті надбання, які вони передали нам у спадок.

20 квітня 2004 р., через 75 років від дня народження Федора Кириловича Доманюка, у Рівному відбулася науково-практична конференція«Розбудова фармації Рівненщини та значення особистості у розбудові фармацевтичної справи», присвячена увіковічненню пам’яті цього організатора аптечної справи у Рівненській області. Організаторами заходу стали Рівненська обласна фармацевтична асоціація, ВАТ «Рівнефармація» та родина Ф. Доманюка. Серед гостей заходу були голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення розвитку фармації і здійснення фармацевтичної діяльності Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства, народний депутат України Михайло Сятиня, завідуючий кафедрою організації та економіки фармації Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Дмитро Волох, голова правління ДАК «Ліки України» Лариса Тітенко та ін.

У своїй доповіді генеральний директор ВАТ «Рівнефармація» Володимир Синяк зазначив, що очолюваний ним колектив береже організаційні та творчі надбання Федора Доманюка, що залишились у спадок, і не зважаючи на складні економічні умови намагається підтримати цілісну структуру фармації Рівненщини. Згадуючи про Ф. Доманюка, зазначив Володимир Синяк, слід говорити не лише про ВАТ «Рівнефармація», а й про всю фармацію області.

Так, у 1995 р. згідно з Законом України «Про приватизацію» Рівненське обласне виробниче об’єднання «Фармація» одним із перших в Україні здійснило приватизацію аптечної мережі. Так на базі центральних районних аптек області були створені відкриті акціонерні товариства, а на базі Рівненського обласного виробничого об’єднання «Фармація» — ВАТ «Рівнефармація». На сьогодні — це найбільша аптечна структура на Рівненщині. До складу товариства входять 25 аптек, 19 аптечних пунктів, 14 аптечних кіосків, аптечний склад.

Підприємство надає 330 робочих місць, які займають висококваліфіковані фахівці фармації. В складі «Рівнефармація» працює організаційно-консультативний центр з питань фармацевтичної діяльності аптечних закладів та база підготовки провізорів-інтернів і підвищення кваліфікації фахівців. На сьогодні у Рівненській області лише в аптеках ВАТ «Рівнефармація» залишився механізм виготовлення ліків, що розширює номенклатуру лікарських форм. У товаристві запроваджено повну комп’ютеризацію обороту медикаментів. Розроблені та постійно вдосконалюються комп’ютерні програми з бухгалтерського обліку та обліку кадрів. У 1998 р. розпочала свою діяльність Рівненська обласна фармацевтична асоціація, до якої увійшла 31 юридична особа.

На Рівненщині нині функціонує розгалужена мережа аптечних закладів різних форм власності. Станом на 1 квітня 2004 р. вона включає в себе 190 аптек, 103 аптечних пункти, 117 аптечних кіосків та 12 аптечних складів. У Рівненській області зареєстровано 94 суб’єкти підприємницької діяльності. У 2003 р. на 10 тис. населення області припадало 3 аптечних заклади, більшість із яких розміщено у містах та селищах міського типу. У селах розташовані кожна третя аптека, кожен четвертий аптечний пункт і десятий аптечний кіоск.

В усіх районах Рівненщини створені та діють «ветеранські» аптеки чи відділи в аптеках різних форм власності, в яких пільговики мають змогу придбати необхідні ліки за зниженими цінами.

В області працюють висококваліфіковані фармацевтичні кадри, завдяки старанням яких галузь невпинно вдосконалюється та розвивається, — 383 провізори та 553 фармацевти, 130 з них мають вищу кваліфікаційну категорію, 138 — першу, 146 — другу. Фармацевтична спільнота Рівненщини пишається тим, що в її складі — 38 відмінників охорони здоров’я та 5 спеціалістів, яким присвоєно звання заслужений працівник охорони здоров’я.

В конференції брали участь не лише ветерани, котрі працювали з Ф. Доманюком, а й молодь, оскільки, як зазначив Володимир Синяк, досвід попередників потрібен насамперед молодим.

Друзі, близькі, колеги ділилися спогадами про Федора Доманюка, про його життєвий шлях, початок якого припав на важкі повоєнні роки.

Невтомна праця і великий творчий потенціал Федора Доманюка залишилися в пам’яті людей, з якими він працював, і створили передумови для розвитку аптечної справи на Рівненщині сьогодні.

ДОВІДКА

Федір Доманюк народився 20 квітня 1929 р. В кінці 1950-х вступив до Ленінградського хіміко-фармацевтичного інституту. В 1961 р. розпочав свою трудову діяльність на фармацевтичній ниві Рівненщини з посади завідувача відділу на обласному аптечному складі, 1962 р. перейшов на роботу в  обласний комітет Товариства Червоного Хреста, який очолював понад 4 роки, з січня 1967 р. — завідувач обласного аптечного складу, а з 1968 р. — голова аптечного управління Рівненського облвиконкому. На цій посаді Ф. Доманюк працював упродовж 21 року, за його сприяння збудовано близько 80 аптечних установ, в тому числі найбільший в Україні аптечний комплекс, в якому розміщується контрольно-аналітична лабораторія, аптека, актовий зал та навчальні кімнати, де підвищують свою кваліфікацію аптечні працівники області. З 1989 р. Ф. Доманюк — генеральний директор Рівненського обласного об’єднання «Фармація», за станом здоров’я згодом залишив цю посаду, хоча й продовжував працювати в фармації. В 1993, на 65 році життя, Ф. Доманюк помер.n

Сергій Сахацький

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті