До проекту правил проведення утилізації…

У «Щотижневику АПТЕКА», № 15 (436) від 19.04.2004 р. було опубліковано проект наказу МОЗ України стосовно «Правил проведення утилізації, знешкодження та видалення неякісних лікарських засобів, здійснення контролю за їх дотриманням». Свої зауваження до проекту Правил висловлюють спеціалісти Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзеєва.

Вважаємо за доцільне назву документа викласти у такій редакції: «Правила проведення утилізації, знешкодження та видалення неякісних лікарських засобів», оскільки «здійснення контролю за їх дотриманням» передбачається.

Пункт 1.9 викласти у такій редакції: «Порядок проведення і вибір методу утилізації або знешкодження та видалення неякісних лікарських засобів встановлюється санітарно-гігієнічною експертизою з визначенням класу їх небезпеки відповідно до вимог чинного законодавства. Санітарно-гігієнічна експертиза проводиться уповноваженою МОЗ України установою за направленням Державної служби».

Пункт 3.3 після слів «Лікарські засоби, що належать до» доповнити «речовин І класу небезпеки»; після слова «антибіотики» дати доповнення «цитотоксичні препарати».

Вважаємо за необхідне пункти 3.4 та 3.5 викласти у такій редакції:

3.4. Порядок проведення і вибір методу знешкодження та видалення неякісних лікарських засобів визначаються на підставі висновку санітарно-гігієнічної експертизи, яка враховує клас небезпеки відходу та його фізико-хімічні властивості (стійкість, розчинність, леткість, вибухонебезпечність, легкозаймистість, корозійність тощо).

3.5. Санітарно-гігієнічна експертиза з визначенням класу небезпеки відходу проводиться уповноваженою установою за направленням Державної служби на договірних засадах із суб’єктом господарської діяльності.

Перше речення пункту 3.5 продовжити «та вноситься до Державного реєстру, який ведеться головною установою МОЗ України в сфері охорони здоров’я та навколишнього середовища».

Згідно зі ст. 24 Закону України «Про відходи» у нормативних документах щодо поводження з відходами необхідно забезпечувати вимоги безпеки для здоров’я людини. Тому необхідно ввести розділ 4, виклавши його у такій у редакції:

4. Вимоги безпеки та охорони навколишнього середовища.

Цим розділом встановлюються загальні вимоги безпеки та гігієни праці, виробничої санітарії, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища. Відповідальність за охорону праці й техніку безпеки під час утилізації або знешкодження та видалення неякісних лікарських засобів покладається на керівника суб’єкта господарської діяльності, який проводить ці операції.

Суб’єкт господарської діяльності, який проводить утилізацію або знешкодження та видалення неякісних лікарських засобів, повинен ознайомити осіб, залучених до виконання цих робіт, з правилами виробничої та особистої гігієни, з особливостями впливу лікарських засобів на організм та правилами надання першої медичної допомоги, провести інструктаж з техніки безпеки та правил пожежної безпеки.

Ті, хто працює, мають бути забезпечені та ефективно використовувати засоби індивідуального захисту (спеціальний захисний одяг, респіратор або марлева пов’язка, захисні окуляри, медичні рукавички). Особи, залучені до виконання робіт з утилізації або знешкодження та видалення неякісних лікарських засобів, повинні проходити медичний огляд згідно з наказом МОЗ СРСР № 555 від 29.09.89 та наказу МОЗ України № 45 від 31.03.94. n

А.М. Сердюк, директор Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзеєва, член-кореспондент АМН України, професор

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті