МОЗ України: освітні програми буде вдосконалено

Нещодавно у Міністерстві охорони здоров’я України відбулася розширена колегія МОЗ України, у роботі якої взяли участь представники Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства, Рахункової палати, ректори вищих медичних (фармацевтичних) навчальних закладів і закладів післядипломної освіти.

Колегія була присвячена розвитку вищої медичної (фармацевтичної) освіти в Україні відповідно до положень Болонської декларації (Італія, 1999 р.). Декларація була підписана міністрами освіти майже 30 європейських країн.

Основна мета Болонського процесу — створення єдиного європейського освітнього простору і взаємне визнання освітньо-професійних кваліфікацій та документів про освіту. До положень Болонської декларації приєдналися ще 13 країн, і лише 3 європейські держави — Україна, Молдова та Білорусь — її не підписали.

Під час колегії доповідачі наголошували на ключових моментах реалізації впровадження засад Болонської декларації, таких, як адаптація базових навчальних планів і програм підготовки до європейських, введення двоступеневої медичної освіти за кредитно-модульною системою і європейської шкали оцінювання рівня знань та умінь студентів. В системі вищої медичної освіти Україна однією з перших у Східній Європі ще у 1992 р. запровадила ступеневу підготовку бакалаврів та магістрів медицини. На жаль, цей позитивний досвід реформування був згодом втрачений. Сьогодні існує необхідність суттєво зменшити навантаження на викладачів і студентів і збільшити питому вагу самостійної роботи студентів. У медичних вузах доцільно активно створювати університетські клініки та продовжити роботу з впровадження ліцензійних інтегрованих іспитів як обов’язкового етапу державної атестації студентів та інтернів, що дозволить наблизити стандарти підготовки майбутніх спеціалістів до існуючих в Європі.

Під час обговорення йшлося про великий обсяг роботи, яка буде передувати запровадженню Болонського процесу у системі вищої медичної школи. Відповідно до наказу МОЗ України створена постійно діюча робоча група, до якої ввійшли провідні фахівці Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця та Центру тестування МОЗ України, для розробки алгоритму запровадження положень Болонської декларації у навчальний процес у вищих медичних (фармацевтичних) навчальних закладах та закладах післядипломної освіти МОЗ України. На базі Національного медичного університету, Львівського і Вінницького національних медичних університетів, Національного фармацевтичного університету і Донецького медичного університету створені Регіональні координаційні центри з метою супроводження впровадження Болонського процесу в системі вищої медичної і фармацевтичної освіти.

Управлінням освіти і науки МОЗ України підготовлений наказ № 220 від 28.04.2004 р. щодо Переліку спеціальностей та строків навчання в інтернатурі випускників медичних і фармацевтичних вищих навчальних закладів, медичних факультетів університетів. Зазначений наказ знаходиться на реєстрації в  Міністерстві юстиції України.

Згідно з наказом вищі навчальні заклади та заклади післядипломної освіти повинні до 1 січня 2005 р. внести необхідні зміни в навчальні плани та програми підготовки спеціалістів в інтернатурі за затвердженими спеціальностями. Загальну кількість спеціальностей зменшено до 18 (було 53). Також змінено термін навчання в інтернатурі. Зокрема, тривалість навчання за хірургічними спеціальностями збільшено до 3 років, терапевтичними — до 2 років, стоматологічними — до 1,5 року; за гігієнічними, лабораторними, медико-психологічними та фармацевтичними вона становить 1 рік. Програмою передбачено поступове, з кожним роком, скорочення тривалості навчання на кафедрах і відповідне подовження тривалості навчання на  базах стажування. Подібний підхід сприятиме підвищенню якості спеціалізації і кваліфікаційного рівня лікарів-інтернів.

Отже, перегляд і вдосконалення програм та методології навчання лікарів(провізорів)-інтернів сприятиме поліпшенню базової фахової підготовки за основними лікарськими спеціальностями з можливістю подальшої спеціалізації і перепідготовки за терапевтичними і хірургічними напрямами. Подібна система визнана в світі і дозволяє підвищити якість навчання та рівень практичної підготовки лікарів і провізорів. n

За інформацією
прес-служби МОЗ України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті