СПИРТ ЕТИЛОВИЙ — ставки змінено

Проблема підвищення ставки акцизного збору на спирт етиловий хвилює виробників лікарських засобів ще з початку року, тобто з моменту вступу в дію Закону України «Про Державний бюджет України на  2004 рік», яким на 2004 р. розмір цієї ставки фактично збільшено з 2 грн. до 16 (вказаним законом була призупинена на 2004 р. дія пп. 1 та 2 ст. 3 Закону України «Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої», згідно з якими діяли відповідні пільги).

16 червня 2004 р. 226-ма голосами «за» народні депутати прийняли Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо ставки акцизного збору на  етиловий спирт для медичної галузі» (законопроект № 4191), який, зрештою, закріпив на  2004 р. ставку акцизного збору на спирт етиловий — 2 грн. за 1 літр 100% спирту, що використовується виробниками та закладами охорони здоров’я для виготовлення та промислового випуску лікарських засобів (у тому числі компонентів крові і виготовлених з них препаратів) і забезпечення лікувально-діагностичного процесу та виконання лабораторних досліджень.

Автор законопроекту № 4191 — народний депутат України Павло Жебрівський — співрозмовник кореспондента «Щотижневика АПТЕКА».

Павло Жебрівський

— Збільшення ставки акцизного збору на етиловий спирт, що використовується із зазначеною метою, призвело до значного підвищення цін на відповідні лікарські засоби та зростання собівартості відповідних лікувально-діагностичних процедур, що в свою чергу негативно позначається на  купівельній спроможності населення. Я думаю, що прийнятий Верховною Радою закон, перш за все, має соціальний характер і лише в другу чергу — економічний. Його реалізація не потребує додаткових бюджетних коштів, проте в сучасних умовах соціальної незахищеності та зубожіння основної маси населення сприятиме зниженню цін на ліки, що забезпечить можливість для їх придбання.

Слід зазначити, що у 2002 р. ставка акцизного збору для споживачів цих категорій становила 0,12 грн. а в наступному році її було підвищено до 2 грн. Якщо Президент України підпише прийнятий 16 червня народними депутатами закон, ставка акцизу знову «повернеться» до 2 грн. за 1 л.

Хочу нагадати, що спроба вирівняти ситуацію була здійснена ще 5 лютого 2004 р., коли Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку із прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2004 рік» (законопроект № 4000-1), згідно з яким ставка акцизного збору на спирт етиловий для виробників фармацевтичної продукції та для закладів охорони здоров’я залишалась на рівні 2 грн. за 1 л. Проте, окрім вказаного положення, Закон містив ще цілу низку фінансово-податкових норм, що стало причиною його ветування Президентом України. Питання знову залишалось відкритим.

Наприкінці минулого року, а саме 30 грудня 2003 р., Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 2077 «Про затвердження Порядку компенсації у 2004 році виробникам — суб’єктам підприємницької діяльності додаткових витрат, пов’язаних з підвищенням з 1 січня 2004 року ставки акцизного збору на спирт етиловий, що використовується для виготовлення лікарських засобів», якою передбачалось, що при відпуску спирту виробникам лікарських засобів з 1 січня 2004 р. виробники спирту нараховують податкове зобов’язання з акцизного збору та формують відпускну ціну такого спирту виходячи із ставки акцизного збору у розмірі 2 грн. за 1 л 100% спирту, а додаткові витрати виробників лікарських засобів підлягають компенсації з державного бюджету, тобто 14 грн. з одного літра спирту етилового має компенсуватись. Але яким чином ця компенсація відбувається? Підприємства та заклади охорони здоров’я відпрацювали майже шість місяців, а тільки 27 травня поточного року на рахунок Міністерства охорони здоров’я України надійшли кошти для виплати компенсацій виробникам ліків.

Існують всі передумови, що у положеннях Державного бюджету-2005 акцизний збір для медичних закладів та фармацевтичних підприємств залишиться на  рівні 2 грн. за 1 л 100% спирту етилового.?n

Микола Холоденко, фото Євгена Чорного

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті