Наказ МОЗ України від 06.07.2012 р. № 498

Чинний з 13.08.2012 р.

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
НАКАЗ

від 06.07.2012 р. № 498
Про затвердження Переліку товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи

Відповідно до абзацу одинадцятого підпункту 8.7 підпункту 8 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого Указом Президента України від 13 квітня 2011 року № 467, та з метою упорядкування обігу товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи,

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Перелік товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи, що додається.

2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров’я України від 26 листопада 2004 року № 577 «Про затвердження переліку товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 8 грудня 2004 року за № 1564/10163.

3. Управлінню розвитку фармацевтичного сектору галузі охорони здоров’я подати наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра — керівника апарату Богачева Р. М.

5. Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Віце-прем’єр-міністр України — Міністр Р.В. Богатирьова

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства охорони здоров’я України

Від 06 липня 2012 року №498

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

20 липня 2012 року за № 1231/21543

Перелік
товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи

1. Медичні вироби, медичні вироби для діагностики in vitro, активні медичні вироби, які імплантують, комплектуючі до медичних виробів.

2. Предмети та засоби особистої гігієни (засоби для догляду за ротовою порожниною, шкірою, волоссям, засоби для гоління та після гоління, мило туалетне, шампуні, гігієнічні серветки, мочалки).

3. Природні та штучні мінеральні води, столова питна вода.

4. Косметичні засоби (креми, солі, лосьйони, скраби та інші засоби, які виконують гігієнічні профілактичні та естетичні функції, в тому числі засоби для догляду за волоссям: пінки, лаки, муси, маски, ополіскувачі, фарба для волосся), за винятком парфумів та декоративної косметики.

5. Функціональні харчові продукти, харчові продукти для спеціального дієтичного споживання (у тому числі продукти дитячого харчування, харчування для спортсменів та осіб похилого віку), дієтичні добавки; напої, не віднесені до дієтичного/дитячого харчування; продукти для діабетичного харчування; окремі харчові продукти в оригінальній заводській упаковці, такі як жувальні гумки, батончики, льодяники, драже, печиво; закваски, клітковина, біологічно активні добавки.

6. Репеленти (у тому числі електричні пристрої для використання змінних картриджів з репелентами), акарицидні засоби (засоби проти кліщів).

7. Дезінфекційні засоби. Антисептичні засоби, не зареєстровані як лікарські засоби.

8. Прилади для контролю та регуляції мікроклімату середовища (іонізатори та зволожувачі повітря, термометри, гігрометри, термоіндикатори).

9. Пристрої для доочищення питної води та змінні фільтри-картриджі до них.

10. Товари для немовлят та дітей, що не зареєстровані як медичні вироби.

11. Література з питань медицини, фармації та здорового способу життя.

12. Спеціальний одяг для працівників медицини та фармації.

13. Товари для осіб з обмеженими фізичними можливостями.

14. Ортопедичні товари, противарикозні компресійні вироби, прилади вимірювання функціональних навантажень людини (шагомір, лічильник калорій), масажери, інгалятори, медичні лампи, кварцеві лампи, солеві, гелеві та електричні грілки, товари для магнітотерапії, які не зареєстровані як медичні вироби, та супутні товари до них (батарейки, зарядні пристрої).

15. Інструменти, пристрої для догляду за ротовою порожниною, шкірою, нігтями, волоссям.

16. Предмети та засоби для ароматерапії (ароматичні лампи, масла, палички, свічки).

17. Вироби з вати (ватні палички, диски, пластини), засоби жіночої гігієни, пластирі, паперові носові хустинки, паперові та вологі серветки, туалетний папір, рушники паперові, панчішно-шкарпеткові трикотажні вироби, пакувальні матеріали, що не зареєстровані як медичні вироби.

18. Засоби, пристрої та інші товари для боротьби зі шкідливими звичками.

19. Ємності з термоізолювального матеріалу для підтримання температурного режиму при транспортуванні (термоконтейнери, термосумки, термобокси), холодоелементи, картки-індикатори, індикатори заморожування термотестерів.

20. Лабораторний посуд. Ваги аптечні та комплекти різноваг.

1. Вироби медичного призначення (у тому числі оптика), медична техніка.

2. Предмети та засоби особистої гігієни (засоби для догляду за ротовою порожниною, шкірою, волоссям, засоби для гоління та після гоління, мило туалетне, шампуні, гігієнічні серветки).

3. Природні та штучні мінеральні води, столова питна вода.

4. Косметичні засоби (креми, солі, лосьйони, скраби та інші засоби, які виконують гігієнічні профілактичні та естетичні функції) за винятком парфумів та декоративної косметики.

5. Функціональні харчові продукти, харчові продукти для спеціального дієтичного споживання (у тому числі продукти дитячого харчування, харчування для спортсменів та осіб похилого віку), дієтичні добавки, напої, не віднесені до дієтичного/дитячого харчування.

6. Репеленти (у тому числі електричні пристрої для використання змінних картриджів з репелентами).

7. Дезінфекційні засоби.

8. Прилади для контролю та регуляції мікроклімату середовища (іонізатори та зволожувачі повітря, термометри).

9. Пристрої для доочищення питної води та змінні фільтри-картриджі до них.

10. Предмети догляду за немовлятами, що не зареєстровані як вироби медичного призначення.

11. Література з питань медицини, фармації та здорового способу життя.

12. Спеціальний одяг для працівників медицини та фармації.

13. Товари для осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Примітка. Придбання та торгівля зазначеними товарами здійснюються аптечними закладами та їх структурними підрозділами за умови забезпечення відокремленого місця зберігання і відпуску цих товарів.
Начальник Управління розвитку
фармацевтичного сектору галузі охорони здоров`я

Л.В. Коношевич

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Стас 03.08.2012 11:31
Люди добрі, а де ж тепер будуть продаватися лікарські засоби? Судячи з наказу - в аптеці не дозволено.
Оксана 04.08.2012 12:15
Просто наші високочолі мужі з МОЗу забули вписати слово "супутні"( див. Ліцензійні умови "супутні товари - товари, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи за переліком, що визначає МОЗ" Але виникає друге питання з "Примітки". Тепер для реалізації цих товарів потрібна окрема каса? Чи, можливо, взагалі окремий зал?
Виктория 08.08.2012 3:02
У мене таке ж питання виникло. що означає "відокремлене місце для відпуску цих товарів"? Потрібно ж щось робити, поки не встигли опублікувати.
николай 10.08.2012 1:57
Л.В.Коношевич вы же работали в аптеке.Ну в самом же деле "відокремлений відпуск" это как?
Энна 17.08.2012 8:04
И как же это будет выглядеть со стороны пожелых покупателей. Сначала стоим в очереди за лекарством, потом за тросточкой или за водичкой, а когда выстоим, то уже и корвалол понадобится, а там уже и ноги отекут ... .

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті