Заступник міністра відвідав ВАТ Фармак

14 квітня 2005 р. заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Рибчук відвідав ВАТ «Фармак», де провів прес-конференцію для представників ЗМІ й оглянув виробництво. У прес-конференції також взяли участь генеральний директор ВАТ «Фармак» Філя Жебровська та начальник Управління — Інспекторату з належної виробничої, дистриб’юторської практики, контролю дотримання ліцензійних умов Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення Юрій Підпружников.


Заступник міністра ознайомив журналістів з деякими показниками фармацевтичного ринку, зауваживши, що лікарські засоби вітчизняного виробництва в грошовому вираженні займають майже 30% ринку, а в натуральному — понад 70%, тобто український фармацевтичний ринок в натуральному вираженні контролює вітчизняний виробник.

Зліва направо: Юрій Підпружников, Філя Жебровська та Віктор Рибчук

Зліва направо: Юрій Підпружников, Філя Жебровська та Віктор Рибчук

Реформування фармацевтичної галузі можливе за умови зміни нормативно-правового поля, тому головне завдання, на думку Віктора Рибчука, — створення ефективної нормативно-правової бази, що повністю задовольняє потреби галузі та гармонізована з європейською. На сьогодні фахівці МОЗ працюють більш ніж над 10 проектами постанов КМУ та 50 проектами наказів МОЗ. При цьому вони намагаються впровадити всі зміни, які враховують інтереси пацієнта та системи охорони здоров’я. Нормотворча діяльність здійснюється надзвичайно прозоро: всі документи, які готуються, оприлюднюються, обговорюються учасниками ринку, але інтереси держави та пацієнта все ж є пріоритетними. Прикладом оперативного реагування на потреби галузі, за словами Віктора Рибчука, стане затвердження наказом МОЗ Настанови «Лікарські засоби. Дослідження з біодоступності та біоеквівалентності», яка започаткує серію документів, що регулюватимуть сферу досліджень біоеквівалентності лікарських засобів.

Відповідаючи на запитання як вплинув Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» на діяльність виробників лікарських засобів, Філя Жебровська, зокрема, зупинилась на проблемі акцизу на спирт етиловий. Так, згідно зі згаданим законом та внесеними до ст. 3 Закону України «Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої» змінами виключені положення, які затверджували ставку акцизного збору в розмірі 2,0 грн. за 1 л 100% спирту, що використовується виробниками — суб’єктами підприємницької діяльності для виготовлення лікарських засобів. Минулого року згідно з чинним законодавством виробники ліків сплачували акциз на спирт в розмірі 16 грн., але держава за розробленим (нехай і недосконалим) механізмом повертала різницю в 14 грн. Сьогодні у зв’язку з цими змінами і така процедура скасована. Отже виробники фармацевтичної продукції, купуючи спирт, мають сплатити такий же акцизний збір, як і виробники алкогольної продукції, тобто 17 грн. Все це, звичайно, відобразиться на ціні лікарських засобів. Можливо, гострота проблеми буде знята після прийняття відповідного рішення Кабінету Міністрів, проект якого зараз обговорюється. Цим рішенням передбачається повернення виробникові 15 грн. за кожен літр спирту етилового, але вже після реалізації продукції, виготовленої з використанням спирту.

Віктор Рибчук знайомиться з виробничими дільницями ВАТ «Фармак»

Віктор Рибчук знайомиться з виробничими дільницями ВАТ «Фармак»

При остаточному вирішенні цього питання враховуватиметься позиція виробників, підкреслив Віктор Рибчук. МОЗ виступив з відповідними пропозиціями стосовно нового механізму повернення акцизу на спирт, які зараз розглядаються в Міністерстві фінансів та Міністерстві економіки.

Знайомлячи заступника міністра з підприємством, Філя Жебровська зазначила, що 2 дільниці ВАТ «Фармак» мають сертифікати GMP і в найближчому майбутньому заплановано завершити підготовку до сертифікації всіх інших виробничих дільниць. На початок квітня підприємство має у своєму портфелі 165 найменувань лікарських засобів, 21 із яких виготовляється на сертифікованих виробничих дільницях: крапель та спреїв і твердих лікарських форм. Лікарські засоби ще 34 найменувань випускаються на дільницях, що готуються найближчим часом до сертифікації відповідно до правил GMP (дільниці «Боттлпак», ампулювання та виробництво таблеток Валідолу). Сьогодні проводиться робота щодо створення двох нових дільниць з виробництва Фармасулінів та дільниці таблетування, які повністю відповідатимуть вимогам GMP.

У 2004 р. підприємство ввело у виробництво 18 нових лікарських засобів. Щорічно на впровадження нових технологій, переоснащення сучасним технологічним та контрольно-аналітичним обладнанням підприємство направляє понад 70% чистого прибутку, 100% амортизаційних відрахувань, а також залучає кредитні ресурси провідних банків України. У IV кварталі 2004 p. закінчено реконструкцію та введено в дію нову сучасну лабораторію мікробіологічного контролю. Усі контрольні лабораторії підприємства атестовані Державною службою лікарських засобів і виробів медичного призначення.

Микола Холоденко,
фото Ігоря Кривінського


Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті