Фармацевтичний бізнес України проявив високу соціальну відповідальність

28 вересня 2012 р. у Клубі КМУ відбувся круглий стіл за участю представників Уряду та фармацевтичної галузі з метою підбиття підсумків співпраці під головуванням Олексія Соловйова, голови Державної служби України з лікарських засобів (далі — Держлікслужба України). У заході взяли участь Іван Лукасевич, завідуючий сектором охорони здоров’я Секретаріату КМУ, Петро Багрій, президент Асоціації фармацевтичних виробників України, Людмила Безпалько, генеральний директор акціонерного товариства «НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод», Михайло Пасічник, президент Всеукраїнського громадського об’єднання «Аптечна професійна асоціація України», Віктор Чумак, віце-президент Об’єднання організації роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України, Світлана Буніна, виконавчий директор Об’єднання організації роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України, Тетяна Котляр, представник ДАК «Ліки України», Алла Макотовчук, представник ПАТ «Біофарма».

Голова Держлікслужби України наголосив, що реалізація державної регуляторної політики щодо фармацевтичного ринку має дати можливість його учасникам впевнено прогнозувати розвиток бізнесу на довгострокову перспективу, а партнерські відносини між владою та бізнесом повинні стати запорукою цього процесу.

Він нагадав, що 6 червня 2012 р. на виконання соціальних ініціатив Президента України було підписано Меморандум порозуміння між Кабінетом Міністрів України та суб’єктами господарювання, які здійснюють виробництво лікарських засобів, оптову та роздрібну торгівлю такими засобами (далі — меморандум). За час, що минув з моменту підписання документа, проведено комплексну роботу як з боку Уряду, так і з боку фармацевтичної спільноти щодо виконання його положень.

Як зазначив О. Соловйов, меморандум став актом соціальної відповідальності виробників та Уряду перед населенням України. Зокрема, фармацевтичні підприємства взяли на себе зобов’язання поетапно протягом 3 міс знизити на 20% ціни на лікарські засоби, включені до обов’язкового асортименту соціально орієнтованих лікарських засобів вітчизняного виробництва і виробів медичного призначення для аптечних закладів (далі — обов’язковий мінімальний аптечний асортимент); а також не підвищувати ціни на лікарські засоби, включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (далі — Націо­нальний перелік) і переліку лікарських засобів віт­чизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади і установи охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів.

Більшість представників фармацевтичної галузі виявили соціальну відповідальність та виконали умови меморандуму. З червня до вересня 2012 р. 22 вітчизняні виробники знизили оптово-відпускні ціни на ліки, включені до обов’язкового мінімального асортименту для аптечних закладів, в середньому на 15%, а на окремі широкозастосовувані препарати — на 20%.

Фармацевтичний бізнес України проявив високу соціальну відповідальність

Також вони не підвищували цін на лікарські засоби, включені до Переліку лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади і установи охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів. При цьому середньозважена вартість вітчизняної продукції, включеної до Національного переліку, знизилася на 18,2%. Ціни на лікарські засоби, що включені до Переліку лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади і установи охорони здоров’я, знизилися на 8%. О. Соловйов висловив сподівання, що така тенденція продовжиться і до кінця року.

Зі свого боку Уряд і, зокрема, Держлікслужба України також виконали взяті на себе в рамках Меморандуму зобов’язання щодо посилення державної регуляторної функції на етапі допуску препаратів на внутрішній ринок в частині визначення відповідності умов їх виробництва стандартам GMP.

З 1 січня 2013 р. відповідно до постанови КМУ від 8 серпня 2012 р. № 793 «Про внесення змін до Порядку здійснення державного контролю якості лікарських засобів, що ввозяться в Україну», в Україні не зможе отримувати допуску на ринок або просто реєструватися продукція, виробництво якої не відповідає вимогам GMP. Таким чином, на внутрішній ринок України з 1 січня 2013 р. не буде допущено більше 2 тис. препаратів зарубіжного виробництва, які протягом останніх років ввозилися в Україну, оскільки умови їх виробництва не відповідають вимогам GMP, а їх частку ринку займуть якісні та ефективні препарати, вироблені вітчизняними підприємствами.

З 1 березня 2013 р. ввезення ліків на територію України буде можливим тільки за умови наявності сертифіката якості GMP, виданого на території України Уповноваженою особою імпортера, який буде нести повну відповідальність за кожну серію препарату відповідно до законодавства України, що передбачено Законом України від 04.07.2012 р. № 5038-IV «Про внесення змін до деяких законів України щодо ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміна «активний фармацевтичний інгредієнт».

Важлива складова здійснених заходів полягає в тому, що можливість застосування мільйонами наших громадян імпортних препаратів сумнівної якості та ефективності буде ліквідована. Із запровадженням цих норм вітчизняні лікарі та пацієнти, так само як лікарі та пацієнти Німеччини, Франції, Великобританії, інших європейських країн зможуть гарантовано використовувати лікарські засоби тільки належної якості.

Крім того, спільними зусиллями з профільним Комітетом Верховної Ради в національне законодавство введено кримінальну відповідальність за виробництво і торгівлю фальсифікованими лікарськими засобами.

Держлікслужбою України істотно посилено складову контролю якості лікарських засобів. Ще в 2010 р. в Україні була відсутня цілісна мережа державних лабораторій, обладнаних відповідно до вимог, які пред’являються до національних лабораторій державного контролю якості лікарських засобів ВООЗ. Матеріально-технічна база лабораторій територіальних органів Держлікслужби України значно поступалася таким заводів-виробників лікарських засобів, оснащених найсучаснішим обладнанням. Протягом 2010 і 2011 р. держава виділила кошти для дооснащення 10 з 27 лабораторій, підпорядкованих територіальним органам Держлікслужби України. Сьогодні ці 10 лабораторій повністю відповідають вимогам, що пред’являються ВООЗ до національних лабораторій державного контролю якості.

Як зазначив Петро Багрій, зниження вартості препаратів для багатьох вітчизняних підприємств в сучасних умовах — непростий крок, адже відбувається активна модернізація потужностей з метою приведення їх у відповідність зі стандартами GMP і залучаються інвестиції. Проте, незважаючи на це, вітчизняні виробники виконали свої соціальні зобов’язання. Він також подякував органам влади за активну роботу щодо приведення законодавства України у відповідність з вимогами ЄС та висловив надію, що співпраця між українськими виробниками та владою триватиме й надалі.

Від імені Об’єднання організації роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України Світлана Буніна також висловила вдячність за налагоджений конструктивний діалог між бізнесом та владою. Сьогодні виробників залучено до роботи, що ведеться в напрямку вдосконалення нормативно-правового поля, розробки документів, що дозволяють вітчизняному виробнику працювати в чітких законодавчих рамках. Вона звернулася до представників фармгалузі із закликом підписати меморандум, якщо цього досі не зроблено, та приєднатися до ініціатив, які розпочато вітчизняними виробниками, дистриб’юторами та аптеками.

За словами Тетяни Котляр, нині існує реальна можливість знизити ціни на лікарські засоби, виготовлені в умовах аптеки. Сьогодні такі препарати обкладаються ПДВ. Громадські організації неодноразово зверталися до органів влади з проханням виправити цю колізію, що дозволить знизити вартість екстемпоральних ліків на 20%.

На завершення зустрічі голова Держлікслужби України повідомив, що вже у жовтні розпоч­неться реалізація механізму реімбурсації вартості антигіпертензивних препаратів у рамках пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. Цього року на ці потреби виділено 40 млн грн., а вже наступного року в межах пілотного проекту планується виділити 192 млн грн.

Він подякував учасникам круглого столу — представникам вітчизняних фармацевтичних підприємств за розуміння важливості соціальної функції фармацевтичного бізнесу та проявлену ними високу відповідальність перед вітчизняними пацієнтами.

За підсумками зустрічі учасники затвердили резолюцію.

Резолюція учасників круглого столу «Соціальна відповідальність фармацевтичного ринку: доступні ціни та ефективні ліки»

Спільні зусилля сторін, що підписали меморандум, призвели до позитивних результатів у напрямку стабілізації цін на лікарські засоби, зниження цін на життєво необхідні лікарські засоби. Учасники круглого столу вважають, що найбільш ефективним продовженням спів­праці держави з учасниками фармацевтичного ринку та громадськими організаціями стане здійснення наступних кроків:

1. Забезпечення розвитку внутрішнього виробництва лікарських засобів та виробів медичного призначення, сприяння збільшенню частки використання лікарських засобів вітчизняного виробництва у програмах імунопрофілактики та боротьби з соціально небезпечними захворюваннями.

2. Встановлення стабільної номенклатури закупівлі лікарських засобів у рамках довгострокових державних програм, впровадження механізму державного замовлення та перехід від щорічних тендерів до укладання контрактів на 2–4 роки.

3. Розвиток виробництва життєво важливих лікарських засобів, зниження їх собівартості.

4. Сприяння фармацевтичному виробницт­ву з повним циклом.

5. Звернення до всіх учасників фармацевтичного ринку з пропозицією долучитися до спільних з державою ініціатив як на засадах державно-приватного партнерства, так і шляхом реалізації проектів соціально відповідального бізнесу.

6. Підтримка вітчизняного виробника на зарубіжних фармацевтичних ринках шляхом підписання двосторонніх угод про взаємне визнання дозвільних документів з іноземними державами, насамперед європейськими.

Резолюцію підписали:

  • Голова Держлікслужби України Соловйов О.С.;
  • Завідувач сектору охорони здо­ров’я Секретаріату Кабінету Міністрів України Лукасевич І.І.;
  • Президент Асоціації фармацевтичних виробників України Багрій П.І.;
  • Президент Всеукраїнського громадського об’єднання «Аптечна професійна асоціація України» Пасічник М.Ф.;
  • Віце-президент Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України Чумак В.Т.;
  • Виконавчий директор Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України Буніна С.С.;
  • ПАТ «Біофарма» Макотовчук А.Г.;
  • ДАК «Ліки України» Котляр Т.М.;
  • генеральний директор АТ «Науково-виробничий центр «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» Безпалько Л.В.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті