Лист АПАУ на ім’я Віце-прем’єр-міністра України — Міністра охорони здоров’я щодо моніторингу цін на лікарські засоби

Пропонуємо увазі читачів лист громадської організації «Аптечна професійна асоціація України» на ім’я Віце-прем’єр-міністра України — Міністра охорони здоров’я України Богатирьової Р.В. щодо моніторингу цін на лікарські засоби, які підлягають державному регулюванню та щодо можливості призупинити дію доручення Міністра охорони здоров’я України від 25 жовтня 2012 р., вих. № 17 до моменту приведення запитів щодо рівня цін у відповідність до норм чинного законодавства, а також визначення критеріїв можливості надання такої інформації (в тому числі і технічної) суб’єктами господарювання без покладення на останніх додаткового фінансового навантаження.

Віце-прем’єр-міністру України —

Міністру охорони здоров’я України

Богатирьовій Р.В.

Шановна Раїсо Василівно!

Всеукраїнська громадська організація «Аптечна професійна асоціація України» звертається до Вас з наступного приводу.

Останнім часом до Асоціації надходять чисельні звернення суб’єктів господарської діяльності із скаргами на те, що різні органи державної влади вимагають від них надання чисельних звітів щодо рівня цін на лікарські засоби, які включені до:

При цьому передбачається, що зазначені звіти повинні надаватись регулярно, до відповідного числа місяця, наступного за звітнім.

Зазначені вимоги державних органів є не тільки такими що дублюють один одного (адже і до Державної служби лікарських засобів і до Державної інспекції України з контролю за цінами та їх чисельних структурних підрозділів повинна надаватись одна й таж інформація, але за різними формами) і таким чином збільшують видатки з бюджету, але й примушують суб’єктів господарювання витрачати занадто багато зусиль при формуванні зазначеної звітності (вже не кажучи про те що для підготовки таких чисельних відповідей на запити необхідно витрачати багато людських та матеріальних ресурсів, розширювати штат працівників, закуповувати програмне забезпечення, але інколи це просто неможливо зробити через особливості програмного забезпечення деяких суб’єктів господарської діяльності), що в свою чергу також може призвести до збільшення собівартості медикаментів.

Крім того, вимоги, щодо постійного надання такої звітності є протизаконними. Статтею 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Оскільки надання такого роду звітності не передбачене законодавством, а надання інформації щодо рівня цін здійснюються за окремими запитами відповідних органів до суб’єктів господарювання, шляхом направлення окремих запитів, то встановлення листами ще однієї форми звітності не відповідає нормам чинного законодавства.

Враховуючи викладене вище, беручи до уваги державну політику в сфері обігу медикаментів, направлену на якомога найкраще забезпечення населення України якісними лікарськими засобами за доступними цінами, громадська організація «Аптечна професійна асоціація України», звертається до Вас, Раїсо Василівна, з проханням призупинити дію Доручення Віце-прем’єр-міністра України-Міністра охорони здоров’я України від 25 жовтня 2012 року, вих. № 17 до моменту приведення запитів щодо рівня цін у відповідність до норм чинного законодавства, а також визначення критеріїв можливості надання такої інформації (в тому числі і технічної) суб’єктами господарювання без покладення на останніх додаткового фінансового навантаження.

З повагою,
Директор
Гуленко О.І.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Ольга 04.11.2012 11:07
Посылаю еще один голос в поддержку этого письма, очень хочется верить, что нас услышат!

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті