Наявність ліків в аптеках під контролем Уряду та Антимонопольного комітету

Уряд прийняв рішення виділити додатково 0,5 млрд грн. на продовження закупівлі в достатній кількості необхідних ліків, медичних масок, апаратів штучного дихання та інших необхідних речей, які повинна мати країна для того, щоб боротися з проявами епідемії. Від сьогодні також під контроль беруться всі аптеки країни. На засіданні передбачено встановити для кожної з них мінімальний пакет, який мусить бути в наявності. Він повинен містити необхідні ліки та медичні маски. Про це 30 жовтня на спеціальному засіданні Уряду та Державної надзвичайної протиепідемічної комісії (далі — комісія) з приводу епідемії у Західному регіоні країни заявила Ю. Тимошенко.

Крім того, планується взяти під контроль не тільки наявність цих пакетів в аптеках, а ще й ціни, які мають залишитися на рівні минулого тижня. «Якщо в якійсь аптеці не буде необхідного набору ліків, захисних та профілактичних засобів, якщо буде хоча б на одну копійку підвищена їх ціна, у такої аптеки буде відібрано ліцензію. Причому негайно», — попередила Прем’єр-міністр.
Причина скликання спільного засідання комісії та Уряду полягає в тому, що у ході лабораторних досліджень встановлено наявність в Україні випадків грипу A (H1N1). У 3 областях — Львівська, Івано-Франківська і Тернопільська — зафіксовано досягнення епідемічного порогу; у сусідніх, де також виявлено спалахи захворювання, — Закарпатська, Чернівецька, Рівненська, Волинська, Хмельницька і Вінницька — вводиться карантин.

Ю. Тимошенко повідомила, що на період спеціального стану всі медичні заклади (незалежно від форми власності) будуть підпорядковані МОЗ. Крім того, Уряд прийняв рішення про те, що з 30 жовтня у навчальних закладах (державних, приватних всіх рівнів акредитації) оголошуються 3-тижневі канікули.
Повідомлено, що будуть прийматися рішення про скасування всіх масових заходів, концертів, кіносеансів, інших зібрань людей протягом вказаного періоду. Також планується запровадити спеціальний режим, який обмежуватиме пересування людей з області в область без нагальної потреби.
Передбачено, що на всіх ТВ-каналах, радіо, у друкованих ЗМІ будуть офіційно повідомлятися симптоми захворювання. «При появі перших симптомів, схожих на ГРВІ, необхідно невідкладно звернутися до лікаря, тому що ця хвороба стає загрозливою, коли переходить в запущений стан», — підкреслила Ю. Тимошенко.
Зазначено, що за вказівкою Уряду закуплено в необхідній кількості тест-системи, медичні маски, медикаменти (в тому числі профілактичні та лікувальні засоби). Вже з 29 жовтня розпочалося їх розвезення по регіонах України в усі лікарні.
Прем’єр-міністр сподівається, що заходи, вжиті Урядом і комісією, дадуть можливість запобігти розповсюдженню хвороби та захистити життя, а також здоров’я людей.

Крім того, Антимонопольний комітет України (далі — Комітет) висунув вимогу до оптових та роздрібних фармацевтичних компаній — утриматися від підвищення цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення, які використовуються під час профілактики і лікування грипу. Про це 30 жовтня заявив Олександр Мельниченко, в. о. голови Комітету.

Зокрема, Комітет вимагає від учасників фармацевтичного ринку забезпечити незмінність цін на противірусні препарати та такі вироби медичного призначення, як ватно-марлеві пов’язки тощо, а ціни на них мають залишитися на рівні тих, що діяли станом на 23.10.2009 р. В іншому випадку дії учасників ринку розцінюватимуться як порушення конкуренційного законодавства, і до них будуть застосовані штрафні санкції — до 10% річного обороту кожного з підприємств.

Коментуючи ситуацію, О. Мельниченко зазначив, що системі органів Комітету доручено провести перевірку виконання операторами фармацевтичного ринку вказаних вимог та, у разі виявлення неправомірних дій, застосувати жорсткі конкуренційно-фінансові санкції і вийти з пропозиціями до відповідних державних інстанцій щодо позбавлення ліцензій на цей вид діяльності тих суб’єктів, які в сьогоднішній епідеміологічній ситуації у країні завищують ціни на медикаменти.

За матеріалами www.kmu.gov.ua; www.amc.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Сергей 03.11.2009 11:43
Заявлять на всю страну "о мародёрах-аптекарях" в то время когда они пытаются хоть что-то сделать - безнравственно.И еще угрожать изъятием лицензий - верх непрофессионализма.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті