«ТРАМАДОЛОВА» проблема

Про існування так званої трамадолової проблеми говорять вже протягом декількох років. В Україні, особливо в окремих регіонах, має місце зловживання цим лікарським засобом, його безконтрольна реалізація та використання. До Міністерства охорони здоров’я та інших органів влади надходить багато звернень регіональних держадміністрацій з настійними проханнями вжити заходів для вирішення проблеми і поставити «заслін» зловживанням трамадолом. Зокрема, правоохоронні органи одним із виходів із ситуації, що склалася, вважають включення трамадолу в перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Наскільки коректно це з огляду на світову практику і чи наблизить це до вирішення питання? Які джерела виникнення проблеми, чи можливо її усунути, покладаючись лише на видання відповідних нормативних документів? Про ці та інші аспекти обігу трамадолу в Україні кореспондент «Щотижневика АПТЕКА» розмовляла з головою Комітету з контролю за наркотиками Оленою Алєксєєвою.

Олена Алєксєєва

Олена Алєксєєва

— Олена Альбертівна, наскільки серйозна ця проблема? Чи не перебільшують її масштаб?

— «Трамадолова» проблема дійсно існує: щомісяця ми отримуємо численні підтвердження того, що мають місце масові зловживання цим лікарським засобом серед окремих верств населення. Найбільша кількість сигналів надходить з Донецької області. Щоб прояснити ситуацію, Міністерство охорони здоров’я доручило Комітетові з контролю за наркотиками провести перевірку аптечних закладів цього регіону щодо дотримання правил відпустку трамадолу. За результатами перевірок виявлено ряд грубих порушень: у деяких аптеках відпускався препарат, не проведений відповідним чином за документацією, не дотримувалися правила рецептурного відпустку, зберігання рецептів і звітності. Нами відзначена значна кількість порушень ліцензійних умов не тільки щодо обігу трамадолу, але й у цілому. Важко собі уявити, але було виявлено такі аптечні заклади, в яких відсутні фармацевти, немає висновків санітарно-епідеміологічної станції, умови роботи зовсім не відповідають інформації, зазначеній у пакеті документів, що були подані для отримання ліценції. Зібраний матеріал уже передано на розгляд Ліцензійної комісії, яка має прийняти рішення щодо відповідності цих суб’єктів господарювання ліцензійним умовам. Зараз Комітет спільно з Державною службою лікарських засобів і виробів медичного призначення проводить перевірку аптек інших регіонів.

— Наскільки правомірним може бути включення трамадолу до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів?

— Формуючи такий перелік, ми орієнтуємося на міжнародні норми, зокрема на конвенції ООН, які стосуються обігу наркотиків і психотропних речовин. Ці конвенції містять списки речовин і препаратів, які рекомендовано відносити до тієї чи іншої категорії. Відповідно до міжнародних норм трамадол не віднесений ні до наркотичних, ні до психотропних речовин. Це питання на міжнародному рівні вже піднімали колеги з Росії, і вони отримали рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я не включати трамадол до переліку наркотичних засобів.

— Згідно з якими критеріями здійснюється віднесення тих або інших препаратів у переліки і списки конвенцій?

— До наркотичних відносять лікарський засіб, який має хімічну структуру і властивості, подібні до структури і властивостей наркотичних засобів та психотропних речовин. Трамадол не є структурним аналогом таких речовин, крім того, він не зумовлює дії, еквівалентної кодеїну, морфіну чи інших речовин, віднесених до наркотичних та психотропних. Трамадол належить до анальгетиків центральної дії, це агоніст-антагоніст опіатних рецепторів.

— Однак, як Ви самі підтвердили, зловживання існують…

— Це дійсно так. Є дві категорії населення, які зловживають трамадолом. Перша — особи з наркотичною залежністю, які приймають трамадол у період, коли не можуть дістати наркотик. При цьому трамадол не дає ефекту, схожого з наркотичним, а лише притупляє відчуття болю при абстинентному синдромі. Друга категорія тих, хто зловживає цим препаратом, приймає його для заспокоєння, зниження відчуття тривоги, дискомфорту. Як правило, це соціально дезадаптовані люди, які не знаходять собі місця в сучасному житті і використовують будь-які засоби, щоб відчути себе спокійним і впевненим. В обох випадках слід враховувати природу залежності, яка здебільшого носить психологічний і соціальний характер. Наркоманія — це значною мірою соціальна проблема, яку неможливо вирішити винятково шляхом заборон або жорстких умов реалізації тих чи інших лікарських препаратів. Існує ряд залежностей від інших речовин, наприклад, від тютюну й алкоголю, однак вони перебувають у вільному обігу і не внесені ні до яких переліків.

— Які правила обігу трамадолу існують на сьогодні?

— Виданий наказ Міністерства охорони здоров’я України від 07.07.2004 р. № 344 «Про затвердження переліків отруйних та сильнодіючих лікарських засобів», відповідно до якого трамадол віднесений до отруйних препаратів. Досить часто висловлюється думка, що немає чітких критеріїв віднесення тих або інших препаратів до отруйних і сильнодіючих. Це питання дійсно є дискусійним. У разі неправильного застосування будь-які ліки можуть діяти як отруйні, однак деяких препаратів це стосується більше, зважаючи на наслідки їх безконтрольного застосування. Зокрема, трамадол у високих дозах, наприклад, прийом за один раз 6–8 капсул (а саме такі дози, як правило, застосовують особи з залежністю від трамадолу), дійсно є токсичним і отруйним. У разі передозування можуть виникати загрозливі для життя наслідки з боку дихальної та серцево-судинної систем, а також інші симптоми тяжкої інтоксикації. Тому включення трамадолу до переліку отруйних лікарських засобів вважаю цілком виправданим.

Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України від 02.09.2004 р. № 440 внесено доповнення до наказу № 344. Зокрема, був затверджений Перелік лікарських засобів за міжнародними непатентованими назвами, які підлягають предметно-кількісному обліку в закладах охорони здоров’я. Цей перелік нараховує усього 6 найменувань, включаючи трамадол. Відповідно до нормативно-правових документів цей лікарський засіб необхідно відпускати за рецептами форми № 2. Крім того, обіг даної категорії лікарських препаратів передбачає реєстрацію всіх прибуткових накладних, фіксацію в журналі обліку, збереження у визначених умовах тощо. По суті, правила обліку і відпуску отруйних препаратів схожі з тими, що передбачені для наркотичних засобів і психотропних речовин.

— У чому ж принципова різниця, якщо правила обліку та контролю схожі?

— Кримінальний кодекс України передбачає різну відповідальність за участь у незаконному обігу різних речовин. За зловживання у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів передбачена відповідальність згідно із ст. 305–320 розділу XIII Кримінального кодексу України. Відповідальність за порушення встановлених правил виробництва, виготовлення, придбання, збереження, відпуску, обліку і перевезення отруйних і сильнодіючих речовин, які не є наркотичними, обумовлюється ст. 321 і передбачає штраф до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі до 2 років.

— У Кримінальному кодексі застосовується визначення «речовини». Чи відповідає воно поняттю «лікарські засоби»?

— Відповідно до ст. 2 Закону України «Про лікарські засоби» будь-які лікарські засоби — це речовини. Це стосується всіх ліків, у тому числі отруйних і сильнодіючих. До компетенції Міністерства охорони здоров’я України належать ті отруйні речовини, які є лікарськими засобами, а обіг решти регулюють інші відомства (наприклад, існують отруйні речовини, що застосовуються у військовій сфері).

— Таким чином, визначені досить чіткі правила обігу трамадолу. Однак проблема продовжує залишатися актуальною. На Ваш погляд, в  чому ж справа і яких заходів необхідно вжити?

— Справа в тому, що правила не виконуються, і сьогодні головне завдання — домогтися виконання норм чинного законодавства, забезпечити суворий контроль за виконанням ліцензійних умов. Першою реакцією на закриття місць збуту трамадолу стало поширення чуток про те, що незабаром натомість з’являться нові. Отож, ми повинні зробити так, щоб цими місцями в жодому разі не стали аптечні заклади. А про інше — подбають правоохоронні органи. n

Вікторія Матвеєва,
фото Миколи Холоденка

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті