Підписано звернення фармацевтичних працівників до Президента України

У понеділок, 2 листопада 2009 р., об 11:00 у приміщенні НАН України за підтримки Українського союзу промисловців та підприємців відбулася прес-конференція з нагоди підписання звернення фармацевтичних працівників України до Президента, в ході якої представники фармацевтичних асоціацій розповіли журналістам свою точку зору на те, що відбувається в Україні з ліками та до чого можуть призвести невиважені кроки в регулюванні фармацевтичної галузі. У прес-конференції взяли участь представники Асоціації фармацевтичних виробників України, Асоціації фармацевтичних дистриб’юторів «ФармУкраїна», Аптечної професійної асоціації України, Асоціації виробників інноваційних ліків «АПРаД», Комісії Українського союз­у промисловців та підприємців з питань розвитку медичної галузі, Комітету з питань охорони здоров’я Європейської Бізнес Асоціації, Американської торговельної палати в Україні.

Хоча на цей день планувалася нарада фармацевтів з приводу ситуації, яка погрожує фармацевтичній галузі в Україні, напередодні було вирішено провести зустріч в іншому форматі — прес-брифінгом представників фармацевтичних асоціацій.

Це пов’язано з рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 30.10.2009 р. «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху пандемічного грипу в Україні», згідно з яким необхідно невідкладно запровадити обмеження у проведенні масових культурно-розважальних та інших заходів, пов’язаних з великою скупченістю людей, а також з постановою Кабінету Міністрів України від 30.10.2009 р. № 1152 «Про запобігання поширенню грипу типу А/Н1N1/Каліфорнія/04/09 і гострих респіраторних захворювань серед населення», згідно з якою на території України встановлено вищий рівень небезпеки поширення грипу типу А (Н1N1) та заборонене проведення всіх масових заходів.

Фармацевти, які звикли знаходитися на першій лінії будь-якої епідемії, прекрасно розуміють значення вказаних обмежень проведення масових заходів та в черговий раз проявили законослухняність і скоротили до необхідного мінімуму кількість учасників підписання звернення до Президента.

Необхідність підписання такого звернення також не викликала сумнівів у присутніх, оскільки в умовах епідемії, що насувається, необхідно попередити Президента про небезпеку того, що населення країни може залишитися без ліків унаслідок незважених регуляторних дій. Прийняття Закону України «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення» спричинило надзвичайно загрозливу ситуацію не тільки для працівників фармацевтичної галузі, але і для всього населення України.

Наочною демонстрацією тієї соціальної ролі, яку відіграє фармацевтична галузь, стала ситуація з епідемією грипу, а точніше з реакцією людей, які масово почали закупівлі препаратів для лікування простудних захворювань і виробів медичного призначення для їх запобігання. У такий критичний момент галузь, яка вже більше року знаходиться під постійним регуляторним тиском, у черговий раз витримала натиск, але тривожні сигнали прозвучали.

Прибуваючи в невизначеності у ряді питань регулювання своєї діяльності, зокрема ціноутворення, асортименту лікарських засобів, що виникла не тільки під впливом Закону України «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби та вироби медичного призначення», але й постанов Кабінету Міністрів України «Про встановлення граничних рівнів цін на окремі лікарські засоби і вироби медичного призначення» від 30.10.2009 р. № 1154; «Про запобігання поширенню грипу типу А/Н1N1/Каліфорнія/04/09 і гострих респіраторних захворювань серед населення» від 30.10.2009 р. № 1152 та виданого на підставі цієї постанови наказу МОЗ України «Про затвердження обов’язкового мінімального асортименту лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптек та аптечних пунктів на період епідемії грипу A/H1N1/» від 30.10.2009 р. № 785, фармацевтам важко прогнозувати свої дії та продовжувати вести бізнес з ефективністю, якої вимагає ситуація.

Підписано звернення фармацевтичних працівників до Президента України

Велика кількість журналістів та активність, яку вони проявили під час цього заходу, свідчать про те, що тема забезпечення ліків має велику актуальність сьогодні. Але питання, які прозвучали в цей день, також показують велику кількість міфів та викривлених фактів, що супроводжують роботу української фармації. Частину цих міфів було розкрито під час брифінгу — це і неоправдане подорожчання лікарських засобів під час кризи, і те, що в Україні більш дорогі препарати, ніж у сусідніх країнах та Європі, те, що аптеки та дистриб’ютори зацікавлені в здорожчанні лікарських засобів, та багато інших.

Було наглядно показано, що ціни на фармацевтичну продукцію у більшості залишилися незмінними або навіть знижені в іноземній валюті порівняно з відповідним періодом 2008 р. Разом з цим суттєво девальвувала українська валюта протягом останнього року, і тому змінився еквівалент цін у гривні. Таким чином, подорожчання лікарських засобів в Україні у 2009 р. є відносним та економічно зрозумілим і обґунтованим.

Середньозважена роздрібна вартість ліків у національній валюті зросла, але в доларовому еквіваленті знизилася. Це стосується лікарських засобів як іноземного, так і українського виробництва. Дослідження фармацевтичного ринку показало, що ціни на препарати в Україні є одними з найнижчих серед країн СНД (http://www.apteka.ua/article/18153). А в умовах фінансової кризи та обмеженого споживчого попиту аптечні заклади не мають змоги підвищувати роздрібні націнки, вони їх активно знижують.

Підписано звернення фармацевтичних працівників до Президента України

Важливо зазначити, що сьогодні націнки на лікарські засоби та вироби медичного призначення вже контролюються державою. Так, Кабінетом Міністрів України встановлено граничний рівень націнок на рівні 25% на всі основні лікарські засоби (Національний перелік життєво необхідних лікарських засобів). Державними органами ведеться моніторинг цін на ліки в усій країні. Цього цілком достатньо, щоб запобігати штучному підвищенню цін з боку окремих недобросовісних представників ринку.

Зрозуміло, що ще необхідно провести багато роботи по роз’ясненню громадськості стану речей в системі обігу лікарських засобів, на жаль, раніше цьому питанню працівники фармринку не приділяли достатньо уваги. Як і очевидно інше — питання, які має вирішувати держава, сьогодні лягають на плечі бізнесу, в даному випадку фармацевтичного. У засобах масової інформації відбувається нав’язування міфу, що в умовах фінансової кризи, коли курси іноземних валют майже вдвічі підвищилися порівняно з гривнею, можливо повернутися до цін півторарічної давнини.

При цьому відволікається увага від іншого: що Україна — це єдина країна Європи, яка не має системи відшкодування вартості ліків для населення та системи страхової медицини, які могли би вирішити всі питання, що виникають. Ліки повинні бути не дешевими чи доступними — вони повинні бути безкоштовними. Головним завданням держави є захист її громадян, зокрема — через соціальні гарантії. Особливої актуальності соціальних захист набуває в час кризи, епідемії чи стихійного лиха. У нашій країні лікарські засоби громадяни купують за власні кошти, а отже, їх платоспроможність повинна забезпечуватися через індексацію заробітних плат, пенсій, соціальних виплат та пільгового лікування незахищених верств.

Представники фармацевтичної професійної спільноти звертаються до Президента України Віктора Ющенка з проханням невідкладно накласти вето на Закон України «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення»

Закон України «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення» зруйнує функціонуючу і цілком прозору систему постачання лікарських засобів населенню. Наслідком дії цього закону стане тотальний дефіцит ліків та виробів медичного призначення, який у свою чергу негативно вплине на медичну та епідеміологічну ситуацію в країні. Запровадження мораторію у першу чергу скоротить асортимент дешевих та високовартісних ліків в аптеках, реалізація яких потребує більших витрат. Тому одразу в найбільш вразливу соціальну групу потраплять пацієнти, які потребують регулярного прийняття ліків через хронічні захворювання, або які опинилися у невідкладній ситуації. На цьому наголошували учасники прес-брифінгу.

Окрім зазначених вище катастрофічних наслідків для пацієнтів і фармацевтичної галузі, Закон України «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення» грубо порушує Конституцію України, Бюджетний та Господарський кодекси, а також чинне законодавство про ціноутворення. Зокрема, Господарським кодексом України передбачено, що при встановленні фіксованих цін, застосування яких унеможливлює одержання прибутку суб’єктами підприємництва, органи влади зобов’язані надати цим суб’єктам відповідну дотацію.

Фармацевтична громадськість надзвичайно занепокоєна соціальними та економічними наслідками введення в дію Закону України «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення»: без роботи ризикують залишитися близько 300 тис. представників галузі; бюджет України недорахується суттєвого надходження від податків фармацевтичної галузі. Окрім цього — міжнародний авторитет України буде у черговий раз підірвано.

Тому, зважаючи на серйозну загрозу для національної безпеки держави, представники фармацевтичної професійної спільноти звертаю­ться до Президента України Віктора Ющенка з проханням невідкладно накласти вето на Закон України «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення» та в жодному разі не допустити набуття ним чинності.

Олег Терновенко, фото Любові Столяр
Звернення фармацевтичних працівників України
2 листопада 2009 р.
Президенту України
Ющенку В.А.
Вельмишановний пане Президенте!
У часи фінансової й соціальної кризи, тяжкої вірусної епідемії, складні часи для народу України, частиною якого є і ми — працівники різних ланок фармацевтичної галузі з усієї України, звертаємося до Вас як до гаранта наших конституційних прав з вимогою зупинити свавілля та безлад, що створюються у законодавчому полі з прийняттям Верховною Радою України Закону України «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення».

Означеним законом передбачається встановлення мораторію на підвищення цін на всі види лікарських засобів вітчизняного та зарубіжного виробництва, що використовую­ться населенням України та лікувальними закладами, а на час дії мораторію — лікарські засоби мають реалізовуватися за цінами, що склалися станом на 1 липня 2008 р.

Обґрунтовано вважаємо, що ситуація, в якій може опинитися все населення України у разі набуття чинності цим законом, є надзвичайно загрозливою. Громадяни України можуть реально залишитися без ліків, майже 90% вартісної складової яких становлять розрахунки у іноземній валюті за міжбанківським курсом, встановленим не на 1 липня 2008 р., а на день розрахунків. До речі, навіть валютний курс Національного банку України зріс майже вдвічі з 1 липня 2008 р.

Шановний Вікторе Андрійовичу, ми, фармацевтичні працівники, як і інші наші співвітчизники — громадяни України, купуємо продукти, одяг, сплачуємо за користування газом, електроенергією, комунальні послуги тощо, ціни на які значно зросли з об’єктивних причин, зокрема, з 1 липня 2008 р. Гідний рівень життя громадян, навіть в умовах кризи, стихійного лиха, епідемій, повинна забезпечувати держава відповідно до Конституції України. Сьогодні ми працюємо на межі виживання та навіть у складні часи забезпечуємо пацієнтів необхідними лікарськими засобами і сплачуємо сотні мільйонів гривень податків у бюджет України.

Наслідками набуття чинності означеним вище законом неминуче стане зупинення діяльності понад 20 000 аптечних закладів, оптових компаній та вітчизняних виробників, зупинення імпорту ліків, звільнення з роботи близьк­о 300 000 працівників-фармацевтів.

Господарським кодексом України передбачено, що органи виконавчої влади та місцевого самоврядування при встановленні фіксованих цін, застосування яких унеможливлює одержання прибутку суб’єктами підприємництва, зобов’язані надати цим суб’єктам дотацію відповідно до закону.

За попередніми підрахунками фахівців, витрати держави внаслідок уведення в дію Закону України «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення» становитимуть понад 8 млрд грн.

У той же час механізми вирішення проблеми високих цін на лікарські засоби існують — це якнайшвидше запровадження в Україні страхової медицини та часткової компенсації вартості лікарських засобів для населення. Саме такий підхід дозволяє всім цивілізованим європейським країнам забезпечувати громадян якісними ефективними ліками за адекватними платоспроможності цінами.

Фармацевти різних регіонів України, висловлюючи свою професійну та громадську позицію, просять Вас, шановний пане Президенте, гаранте Конституції України, застосувати право вето стосовно Закону України «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення» та рекомендувати Верховній Раді України відхилити закон.

Звернення підписали понад 50 представників різних ланок фармацевтичної галузі

Усі бажаючі можуть побачити те, що відбувалося на прес-конференції. Для цього необхідно перейти за посиланнями та зберегти або запустити відеофайл.

http://farmacevtika.adamant.net/1.avi
http://farmacevtika.adamant.net/2.avi
http://farmacevtika.adamant.net/3.avi
http://farmacevtika.adamant.net/4.avi

Зйомку і можливість перегляду відеоархів конференції забезпечила компанія «Адамант» http://www.adamant.ua/.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Сергей 04.11.2009 5:04
Поддерживаю! Давно бы так!
Mikhalkov 04.11.2009 5:07
Ура! И на "Аптеке" теперь кино!

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті