Епідситуація в країні — головне питання пленарного засідання ВР України

05 Листопада 2009 11:41 Поділитися
3 листопада відбулося пленарне засідання Верховної Ради (ВР) України, під час якого народними депутатами першим розглядалося питання стосовно ситуації, що склалася в Україні у зв’язку з розповсюдженням сезонного та пандемічного грипу A (H1N1), та першочергових заходів протидії поширенню пандемічного грипу в Україні. З доповідями виступили Юлія Тимошенко, Прем’єр-міністр України, та Василь Князевич, міністр охорони здоров’я України.

Юлія ТимошенкоЮлія Тимошенко поінформувала народних депутатів про заходи, які здійснює уряд у зв’язку з поширенням захворюваності на ГРВІ та грип серед населення України. Вона нагадала, що уряд у квітні цього року прийняв постанови, згідно з якими було виділено необхідні кошти з Резервного фонду КМУ. Мова йде про 50 млн грн. Крім того, було прийнято необхідні рішення щодо організаційного забезпечення локалізації грипу на території України, а саме: 9 червня поточного року була створена спеціальна комісія, яка повинна координувати всю діяльність в Україні із запобігання розповсюдженню інфекцій. Крім того, було затверджено організаційний план заходів за трьома рівнями небезпеки: перший — найнижчий, другий — середній і третій — найвищий. На 50 млн грн. були здійснені необхідні закупівлі.

Ю. Тимошенко навела статистику захворюваності: за 9 міс поточного року кількість хворих на грип та ГРВІ майже на 1 млн осіб менше, ніж в аналогічний період 2007 р., який вважався більш-менш благополучним за епідпоказниками. Також голова КМУ доповіла про забезпечення населення необхідними лікарськими засобами, наголосивши на тому, що пріоритетом уряду є забезпечення необхідними препаратами на безкоштовній основі виключно лікарень. Ю. Тимошенко також навела дані про забезпечення населення марлевими пов’язками, стан наявності необхідних засобів в аптеках. За її словами, в останні роки спостерігається негативна тенденція до збільшення кількості приватних аптек та зменшення комунальних. Ю. Тимошенко звинуватила власників приватних аптек і деяких виробників у мародерстві.

Доповідач у своєму виступі детально зупинилася на питаннях відсутності необхідної кількості лабораторій для швидкого проведення аналізів, а також експрес-тестів. Завершуючи доповідь, Ю. Тимошенко зазначила, що Україна, як і інші країни, прийняла таку концепцію реакції на вірус — як тільки є симптоми: висока температура тіла, сухий кашель, інші побічні ефекти, лікарі миттєво застосовують всі необхідні лікувальні заходи.

Василь КнязевичВасиль Князевич нагадав, що ВООЗ оголосила 6-ту фазу пандемії грипу А (H1N1) ще 11 червня поточного року. Станом на 2 листопада в Україні зареєстровано більше 250 тис. хворих на грип та ГРВІ, 71 особа померла, з них дорослих — 66, вагітних — 2, дітей — 3. Найбільш складна ситуація спостерігається у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській областях.

В. Князевич підкреслив, що за клінічними ознаками грип А (H1N1) не відрізняється від сезонного. Але штам вірусу новий, і населення України не має до нього імунітету. Також міністр охорони здоров’я звернув увагу на те, що штам вірусу грипу А (H1N1) є незвичайним і лікувати викликане ним захворювання почали влітку, коли тяжких форм було мало, отже, світовий досвід лікування пацієнтів з каліфорнійським грипом є недостатнім. Характерною ознакою захворювання є стрімкий розвиток тяжких ускладнень, які проявляються у вигляді миттєвої пневмонії.

В. Князевич підкреслив, що ситуація в Україні не є винятковою. Глобальна статистика свідчить, що 1/3 летальних випадків внаслідок ускладнень грипу А (H1N1) припадає на пневмонію бактеріальної етіології, а 2/3 — вірусної.

За його словами, в державі чітко визначена епідситуація, вірус грипу А (H1N1) циркулює на території України разом з вірусом сезонного грипу. Кожен з цих типів може викликати досить тяжкі ускладнення. Лікар-практик не повинен намагатися їх розрізнити, але він повинен з’ясувати клінічні прояви захворювання, що спостерігаються у кожного конкретного пацієнта, і діяти відповідно до затверджених стандартів лікування. Сьогодні лікарі звертають увагу на те, що захворювання вражає передусім працездатне населення. Вік більшості померлих становить 20–45 років. Характерним є те, що перебіг захворювання ускладнюють ожиріння, цукровий діабет, патологія органів дихання.

В. Князевич наголосив, що епідситуція щодо сезонного та каліфорнійського грипу в Україні за останній час ускладнилася, але панічні настрої, які нагнітаються, лише погіршують її.

Стосовно дій уряду та, зокрема, МОЗ України в умовах погіршення епідситуації в країні В. Князевич повідомив, що вони спрямовані на утримання ситуації під контролем. МОЗ України співпрацює з міжнародними організаціями і виконує всі їх рекомендації.

Як повідомив В. Князевич, на виконання розпорядження КМУ від 28.04.2009 р. № 446-р «Про затвердження плану заходів щодо запобігання виникненню серед населення захворювання на свинячий грип» МОЗ України були розроблені та сьогодні реалізуються відповідні нормативні акти, якими регламентується робота всієї медичної служби. На виділені державою кошти закуплено обладнання, медикаменти, деззасоби тощо. Разом з тим, за словами В. Князевича, окремі політики та посадовці постійно втягують МОЗ у дискусії, змушуючи виправдовуватися. Але сьогодні неможливо втрачати час на такі речі.

Стосовно дефіциту марлевих масок в аптечних закладах В. Князевич зазначив, що аптечна мережа не тримала і не триматиме у себе резерву марлевих масок, які використовуються сезонно або у випадках надзвичайних ситуацій. У найближчий час держава задовольнить підвищений попит населення у цих виробах медичного призначення. Щодо препаратів ситуація схожа. Громадяни почали масово скуповувати лікарські засоби, які використовуються для профілактики та лікування ГРВІ та грипу. В. Князевич запевнив, що всі необхідні препарати найближчим часом з’являться в аптечних закладах у достатній кількості.

Щодо здороження ліків В. Князевич відмітив, що звинувачення МОЗ України у відсутності контролю за цінами є безпідставними. Згідно з чинним законодавством таких повноважень у МОЗ немає. Він підкреслив, що з більше ніж 23 тис. аптечних закладів України лише близько 4 тис. знаходяться у державній власності. Отже, сьогодні, за словами В. Князевича, не можна казати про вплив держави на аптечний бізнес.

На закінчення виступу міністр охорони здоров’я запевнив, що МОЗ України ніколи не приховувало і не буде приховувати відомості про ситуацію в державі. Всі звинувачення у замовчуванні випадків смерті пацієнтів не відповідають дійсності.

Тетяна БахтеєваТетяна Бахтеєва, голова Комітету ВР України з питань охорони здоров’я, зазначила, що в країні склалася загрозлива ситуація у зв’язку з підвищенням захворюваності на сезонний грип, ГРВІ. Ситуація ускладнилася появою випадків захворювання на каліфорнійський грип.

Т. Бахтеєва нагадала, що в 9 областях оголошено карантин, припинено навчання у навчальних закладах, закриті дитячі заклади, введено обмеження щодо проведення масових заходів строком на 3 тиж. За її словами, однією з причин виникнення загрози розвитку епідемії грипу стала неготовність і неспроможність закладів охорони здоров’я до своєчасного і оперативного проведення комплексу протиепідемічних і лікувально-профілактичних заходів.

Т. Бахтеєва заявила, що ситуація, яка склалася сьогодні, показала, до чого призводить непрофесіоналізм дій влади, нехтування порадами і попередженнями фахівців. Доповідач повідомила, що до Комітету з питань охорони здоров’я надходить інформація щодо існування вказівок медичним закладам приховувати виявлені факти захворювання і смерті пацієнтів.

Голова профільного комітету ВР України наголосила на вжитті термінових заходів з метою забезпечення доступності лікарських засобів, що використовуються для профілактики та лікування ГРВІ та грипу для населення, запровадження парламентського контролю за цінами на необхідні ліки в аптеках та за цільовим використанням коштів, які будуть виділені урядом на боротьбу з епідемією грипу.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті