Позиція української влади щодо епідситуації в країні

Можна сказати, що за останні 2 тиж резонанс навколо проблеми сезонного підвищення захворюваності населення України на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) та грип досягнув небувалого масштабу. Сьогодні всі гілки української влади в першу чергу зайняті пошуком дієвих заходів, спрямованих на протидію поширенню пандемічного грипу в Україні. З іншого боку, представники регуляторних органів в унісон стверджують про недоцільність нагнітання панічних настроїв у суспільстві, які лише ускладнюють ситуацію.

Василь КнязевичНагадаємо хронологію подій останніх тижнів. 20 жовтня ускладнилася епідемічна ситуація на Тернопільщині, у зв’язку з чим було вжито необхідних протиепідемічних заходів. 29 жовтня під час засідання уряду Василь Князевич, міністр охорони здоров’я України, доповів про заходи, що вживаються МОЗ України для попередження поширення в Тернопільській, Львівській та Івано-Франківській областях вірусного захворювання. Він зазначив, що найскладніша ситуація з поширенням епідемії склалася на Тернопільщині, де протягом тижня кількість пацієнтів з ГРВІ та грипом збільшилася вдвічі. Під час засідання уряд прийняв рішення про виділення 50 млн грн. зі стабілізаційного фонду для попередження поширення вірусного захворювання в країні.

А вже 30 жовтня Кабінет Міністрів виділив МОЗ ще 100 млн грн. зі свого резервного фонду для придбання лікарських засобів, медичного обладнання з метою запобігання поширенню епідемії грипу. У цей же день було прийнято постанову КМУ № 1154, що містить перелік лікарських засобів і виробів медичного призначення, на які встановлюються граничні оптово-відпускні та роздрібні ціни.

Юлія ТимошенкоНаступного дня, 31 жовт­ня, під час Всеукраїнської селекторної наради за участю голів облдержадміністрацій та регіональних відділень санітарно-епідеміологічних служб прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко повідомила, що Державна податкова адміністрація разом з Державною інспекцією з контролю за цінами та Державною інспекцією з контролю якості лікарських засобів з 2 листопада розпочнуть перевірку аптек на предмет наявності ліків від грипу та ГРВІ та цін на них. «Ми не допустимо мародерства у цій складній епідеміологічній ситуації», — підкреслила Ю. Тимошенко. Вона наголосила, що всі аптеки, які порушуватимуть встановлені вимоги, будуть негайно позбавлятися ліцензій без права їх повернення. Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко закликала керівників усіх рівнів зробити все можливе для непоширення паніки серед населення у зв’язку з епідемічною ситуацією та доручила їм забезпечити використання медичних масок у місцях масового скупчення людей, особливо в приміщеннях та громадському транспорті. Глава Уряду відзначила, що забезпечення громадян медичними масками — один з основних заходів профілактики поширення епідемії грипу. Також 31 жовтня Ю. Тимошенко звернулася до населення України у прямому ефірі загальнонаціональних телевізійних каналів з промовою щодо епідемічної ситуації в країні.

Вночі 2 листопада Ю. Тимошенко зустрічала вантаж зі Швейцарії. Було отримано 300 тис. упаковок лікарського засобу Таміфлю, які негайно відправили до регіонів України. Прем’єр-міністр України відзначила, що противірусний препарат Таміфлю Уряд закуповує по 67 грн. за упаковку, тоді як в аптечних мережах ціна сягає 600 грн. за упаковку і більше. Крім того, Ю. Тимошенко заявила, що уряд веде переговори з компанією «Rochе» про підписання впродовж наступних 2 тиж угоди на закупівлю ще 400 тис. упаковок препарату. Слід зазначити, що 4 листопада Ю. Тимошенко в аеропорту Львова зустріла чергову партію (200 тис. упаковок препарату). За її словами, з цього моменту Україна забезпечена потрійним запасом противірусного лікарського засобу. Між тим, прес-служба Президента України повідомила, що обидві партії Таміфлю надійшли в Україну на виконання доручення Голови Держави.

2 листопада відбулася нарада прем’єр-міністра України з вітчизняними виробниками лікарських засобів за участю Василя Князевича. У нараді взяли участь Олександр Мельниченко, виконуючий обов’язки голови Антимонопольного комітету України, Сергій Буряк, голова Державної податкової адміністрації України. Під час наради Ю. Тимошенко повідомила, що, крім Таміфлю, уряд централізовано закупить препарати від грипу і медичне обладнання для діагностики хвороби у вітчизняних виробників. Це апарати штучної вентиляції легень, фібробронхоскопи, кардіомонітори, пульсоксіметри та відсмоктувачі рідини для легень. З виробниками обговорюватиметься питання собівартості продукції, після чого Кабінет Міністрів буде готовий закуповувати медикаменти і медичне обладнання за формулою — собівартість + 10%. До того ж виробники отримуватимуть кошти протягом кількох днів з моменту укладення договору про постачання. Також у вітчизняних виробників буде закуплено і передано лікарням усі можливі препарати для лікування і профілактики грипу.

Ю. Тимошенко пообіцяла, що уряд підтримає банки з метою надання ними кредитів вітчизняним виробникам фармацевтичної продукції. Вона зазначила, що в Національний банк України буде направлено відповідний лист для визначення переліку банківських установ, які можна рефінансувати та які стануть здатними кредитувати виробників і постачальників ліків під екстрену програму їх завезення або виробництва.

Сергій Буряк повідомив, що за дорученням Кабінету Міністрів з 1 листопада розпочалися перевірки аптечних закладів на предмет наявності в їх асортименті ліків, а також виробів медичного призначення, необхідних для профілактики і лікування ГРВІ і грипу. За його словами, для цього в кожній області створено оперативні групи. Протягом 2 днів зафіксовано 1872 порушення з готівковими рахунками, що тягне за собою штрафи у сумі мінімум 6,5 млн грн. Він підкреслив, що Державною податковою адміністрацією України розроблено карту руху оперативних груп, які перевіряють наявність лікарських засобів у мережах аптек і факти завищення цін на них. С. Буряк повідомив, що 2 листопада була запланована спільна нарада Державної податкової адміністрації України з Державною інспекцією з контролю за цінами та Держлікінспекцією з метою визначення подальшої тактики дій для забезпечення населення доступними і якісними лікарськими засобами у необхідному обсязі.

У свою чергу вітчизняні виробники лікарських засобів та виробів медичного призначення висловили готовність співпрацювати на умовах фіксованих цін з урядом з метою забезпечення закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності медикаментами для протидії епідемії грипу. Керівники фармацевтичних компаній також повідомили про наявність достатньої кількості вітчизняних препаратів для лікування грипу, зокрема таких, як Амізон, мазь оксолінова тощо.

3 листопада відбулося пленарне засідання Верховної Ради України, під час якого народними депутатами першим розглядалося питання стосовно ситуації, що склалася в Україні у зв’язку з розповсюдженням сезонного та пандемічного грипу A (H1N1) та першочергових заходів протидії поширенню пандемічного грипу в Україні. На засіданні з доповідями виступили Ю. Тимошенко, В. Князевич. Вони розповіли про дії, які вживаються урядом з метою запобігання розповсюдження грипу серед населення.

Ю. Тимошенко поінформувала народних депутатів про заходи, які здійснює уряд у зв’язку з поширенням захворюваності на ГРВІ та грип серед населення України. Вона нагадала, що Кабінет Міністрів у квітні цього року прийняв постанови, згідно з якими було виділено необхідні кошти з його резервного фонду. Крім того, було прийнято необхідні рішення щодо організаційного забезпечення локалізації грипу на території України, а саме: 9 червня поточного року була створена спеціальна комісія, яка покликана координувати всю діяльність в Україні із запобігання розповсюдженню інфекцій. Також було затверджено організаційний план заходів за трьома рівнями небезпеки: перший — найнижчий, другий — середній і третій — найвищий. Були здійснені необхідні закупівлі на 50 млн грн.

Вона також навела статистику захворюваності: за 9 міс поточного року кількість хворих на грип та ГРВІ майже на 1 млн осіб менше, ніж в аналогічний період 2007 р., який вважався більш-менш благополучним за епідпоказниками.

В. Князевич підкреслив, що ситуація в Україні не є винятковою. За його словами, в державі чітко визначена епідситуація, вірус грипу А (H1N1) циркулює на території України разом із вірусом сезонного грипу. Кожен з цих типів може викликати досить тяжкі ускладнення. В. Князевич наголосив, що епідситуція щодо сезонного та каліфорнійського грипу в Україні за останній час ускладнилася, але панічні настрої, які нагнітаються, лише погіршують її.

Тетяна БахтеєваУ свою чергу Тетяна Бахтеєва, голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, зазначила, що однією з причин виникнення загрози розвитку епідемії грипу стала неготовність і неспроможність закладів охорони здоров’я до своєчасного і оперативного проведення комплексу протиепідемічних і лікувально-профілактичних заходів. Вона заявила, що ситуація, яка склалася в країні, показала, до чого призводить непрофесіоналізм дій влади, нехтування порадами і попередженнями фахівців. Т. Бахтеєва наголосила, що попри неодноразові попередження профільного парламентського комітету щодо загрози розповсюдження пандемічного грипу А (H1N1) в Україні восени поточного року урядом та МОЗ не було вжито необхідних заходів щодо належної підготовки до можливої епідемії.

У ході пленарного засідання Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» щодо забезпечення усіх лікарень країни необхідними ліками та обладнанням для діагностики хвороби та протидії поширенню епідемії грипу. Законом виділено додатково 1 млрд грн. з резервного фонду Державного бюджету за рахунок перерозподілу між загальним та спеціальним фондами Державного бюджету перевищення валових доходів над видатками Національного банку України на фінансування заходів з протидії поширенню епідемії грипу в Україні.

Документом також передбачено, що головним розпорядником коштів буде МОЗ України.

Віктор ЮщенкоПрезидент України Віктор Ющенко також розкритикував діяльність уряду України щодо запобігання поширенню грипу А (Н1N1) в нашій державі. Під час наради з Державною надзвичайною протиепідемічною комісією щодо захво­рюваності на грип та ГРВІ в Україні він зазначив, що уряд долає цю проблему безпорадно та абсолютно не був готовий до такого розвитку подій. Він нагадав, що у світі пандемія грипу А (Н1N1) розпочалася давно, і свого часу ВООЗ присвоїла їй найвищий рівень небезпеки.

Президент підкреслив, що ще 27 квітня поточного року у зв’язку з інформацією про можливість поширення грипу А (H1N1) він дав доручення уряду розробити дієві заходи із запобігання занесення та поширення в Україні зазначеного захворювання. У тому числі йшлося про створення Українського центру грипу та гострих респіраторних захворювань і виділення на його облаштування та повноцінне функціонування 50 млн грн. Однак, за його словами, Кабінет Міністрів не взяв до уваги його рекомендації, і вже у жовтні виявилося, що в Україні недостатньо захисних масок, взагалі немає тестових систем для виявлення грипу А (H1N1).

В. Ющенко також зауважив, що в Україні провалена кампанія з вакцинації населення. За його даними, за період розповсюдження грипу в країні бажання зробити щеплення виявили лише 6% українців.

Глава Держави також рекомендував політикам утриматися від коментарів щодо ситуації із захворюваністю на грип, не давати рекомендацій стосовно його лікування і залишити це право виключно медикам. В. Ющенко закликав їх не використовувати епідемію грипу в своїх цілях. Крім того, він висловив обурення стосовно того, що під час поширення грипу в Україні проводилися масові політичні заходи. Президент зазначив, що під час епідемії МОЗ України має стати монополістом у наданні суспільству інформації щодо ситуації із захворюваністю, а також рекомендацій стосовно лікування хвороби.

За матеріалами www.kmu.gov.ua;
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті