У епідемічному сезоні 2012–2013 рр. прогнозується циркуляція 3 штамів вірусу грипу

09 Січня 2013 12:24 Поділитися

Як повідомляє ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України», у цьому сезоні не виключено повернення в Україну штаму вірусу А (H1N1), проте загрози спалаху епідемії та причин для хвилювань немає. Разом з тим у новому епідемічному сезоні 2012–2013 рр. прогнозується сумісна циркуляція вірусів грипу А (H3N2), а саме: нового штаму А (Вікторія), який поки не реалізував у нашій країні свої епідеміологічні властивості, та нового для України штаму вірусу грипу В (Вісконсін).

Фахівці наголошують — підготовка до епідемічного сезону потребує від населення підвищення пильності, проведення своєчасної вакцинації, швидкого виявлення хвороби, ізолювання хворих та їх ефективного лікування. Особливо пильними у цей період мають бути ті, хто входить до групи ризику. Це, зокрема, особи з хронічними захворюваннями (дихальної та серцево-судинної системи, нирок, обміну речовин), особи віком старше 60 років, що перебувають в інтернатах чи будинках для осіб похилого віку, вагітні, а також усі ті, хто контактує з великою кількістю людей.

Аби запобігти захворюванню, рекомендовано проводити профілактичні заходи, спрямовані на зміцнення захисних сил організму: займатися фізичною культурою, загартовуватися, обмежити вплив шкідливих факторів, слідкувати, щоб харчування було раціональним. Крім того, під час підвищення захворюваності на грип варто обмежити відвідування місць великого скупчення людей, часто провітрювати приміщення та мити руки з милом. Якщо людина має симптоми грипу, то необхідно триматися від неї на відстані не менше 2 м.

Проте найбільш ефективним способом профілактики захворювання є вакцинація. На сьогодні Державною санітарно-епідеміологічною службою України дозволені до застування такі вакцини:

  • ВАКСІГРИП/VAXIGRIP — спліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл (1 доза) в попередньо заповнених шприцах з прикріпленою голкою № 1 виробництва ТОВ «Фармекс груп» (Україна) (фасування з форми in bulk компанії-виробника «Санофі Пастер С.А.», Франція);
  • ВАКСІГРИП/VAXIGRIP — спліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, суспензія для ін’єкцій по 0,25 мл, № 1, № 10 та № 20 або 0,5 мл, № 1, № 10, № 20 та № 50 у попередньо заповнених шприцах з прикріпленою голкою та по 5 мл (10 доз) у флаконах № 1 та № 10 виробництва ТОВ «Фармекс груп» (Україна) (фасування з форми in bulk компанії-виробника «Санофі Пастер С.А.», Франція);
  • FLUARIX™/ФЛЮАРИКС™ — інактивована спліт-вакцина для профілактики грипу, суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл у одноразових шприцах № 1, № 10, № 20; по 0,5мл в ампулах скляних, № 10, № 50 та № 100; по 5 мл у мультидозових флаконах № 10, № 20 та № 50 виробництва «GlaxoSmithKline Biologicals Branch of SmithKline Beecham Pharma GmbH&Co. KG», Німеччина.
  • ІНФЛУВАК®/INFLUVAC® — вакцина для профілактики грипу, поверхневий антиген, інактивована, суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл у одноразових шприцах, № 1 або № 10 виробництва «Abbott Biologicals B.V.», Нідерланди;
  • ІНТАНЗА* 15/ІНТАНЗА* 9 (INTANZA* 15/INTANZA* 9) — спліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, суспензія для ін’єкцій в одноразових шприцах з мікроінжектором виробництва «Санофі Пастер С.А.», Франція.

Усі зазначені вакцини мають однаковий антигенний склад та відповідають епідемічному сезону.

Вакцинуватися від грипу в Києві можна в таких державних лікувально-профілактичних закладах:

  • Поліклініка № 2 Голосіївського району — вул. Маршала Якубовського, 6;
  • КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 Дарницького району» — вул. Вербицького, 5;
  • ЦРП Деснянського району — вул. Закревського, 81/1;
  • КНП «Консультативно-діагностичний центр Дніпровського району» — вул. Луначарського, 5;
  • ЦРП Оболонського району — просп. Тимошенка, 14;
  • Дитяча поліклініка № 2 Оболонського району — вул. Тимошенка, 14;
  • Поліклініка № 2 Подільського району — просп. Свободи, 22;
  • Поліклініка № 4 Святошинського району — вул. Булаховського, 26;
  • Дитяча поліклініка № 1 Святошинського району — вул. Уборевича, 11;
  • Поліклініка № 2 Солом’янського району — просп. Червонозоряний, 2;
  • Поліклініка № 2 Шевченківського району — вул. Пимоненка, 10;
  • Київська міська студентська поліклініка — вул. Політехнічна, 25/29.
За матеріалами www.kievcity.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті