Листи ООРММП України стосовно зміни строку розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів

29 Січня 2013 3:43 Поділитися

Пропонуємо увазі читачів відповідь НБУ на лист Об’єднання організації роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі — ООРММПУ) щодо скорочення зі 180 до 90 днів законодавчо встановленого терміну завершення розрахунків за експортно-імпортними операціями, а також лист ООРММПУ на ім’я міністра охорони здоров’я України з проханням підтримати перед Кабінетом Міністрів України ініціативу щодо збільшення для вітчизняних фармацевтичних підприємств строку розрахунків за операціями експорту з 90 до 180 днів.

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

від 18.01.2013 р. № 29-112/673

Об’єднання організацій роботодавців
медичної та мікробіологічної
промисловості України

Щодо строків розрахунків за експортно-
імпортними операціями резидентів

Національний банк України розглянув звернення Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України щодо можливості збільшення законодавчо встановленого терміну завершення розрахунків за операціями з експорту та імпорту фармацевтичної продукції.

З приводу порушеного питання зазначаємо, що Законом України № 5480-VІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення інструментів впливу на грошово-кредитний ринок» (далі — Закон № 5480) розширений спектр наявних інструментів впливу на внутрішній валютний ринок України шляхом закріплення на законодавчому рівні за Національним банком права тимчасово на строк до 6 міс (з подальшим скасуванням після стабілізації внутрішнього валютного ринку та врівноваження платіжного балансу) змінювати строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів.

На підставі Закону № 5480 Правлінням Національного банку України була прийнята постанова № 475 «Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті» (далі — Постанова № 475), яка набула чинності з 19.11.2012 р. Постановою № 475 були запроваджені, зокрема, вимоги щодо 90-денного терміну завершення розрахунків резидентів за операціями з експорту та імпорту товарів.

Запроваджена Постановою № 475 норма щодо тимчасового скорочення зі 180 до 90 днів законодавчо встановленого терміну завершення розрахунків за експортно-імпортними операціями має на меті, перш за все, запобігання непродуктивному відпливу капіталу за межі України в умовах напруженої ситуації на світових фінансових ринках та нецільовому використанню іноземної валюти.

Наголошуємо, що наведена норма Постанови № 475 є одним з інструментів, спрямованих на стимулювання фінансової дисципліни господарюючих суб’єктів та запобігання проведенню спекулятивних операцій з іноземною валютою.

Разом з тим, відповідно до частини першої статті 6 Закону України «Про порядок здійс­нення розрахунків в іноземній валюті» (далі — Закон) строки розрахунків можуть бути подовжені Міністерством економічного розвитку і торгівлі України у разі виконання резидентами операцій за договорами виробничої кооперації, консигнації, комплексного будівництва, тендерної поставки, гарантійного обслуговування, поставки складних технічних виробів і товарів спеціального призначення. Порядок віднесення операцій резидентів до таких, що визначені в частині першій статті 6 Закону, а також умови видачі висновків на перевищення строків розрахунків встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Директор
Генерального департаменту
грошово-кредитної політики
О.А. Щербаков

 

 

Об’єднання організацій роботодавців
медичної та мікробіологічної
промисловості України

від 28.01.2013 р. № 01/19

Міністру охорони здоров’я України
Богатирьовій Р.В.

Шановна Раїсо Василівно!

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі — ООРММПУ) висловлює Вам свою щиру повагу та звертається з наступним.

19 листопада 2012 року набула чинності постанова Правління Національного банку України від 16 листопада 2012 р. № 475 «Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті». Відповідно до вищезазначеної постанови, Національний банк України терміном на 6 міс змінив строк розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, скоротивши його зі 180 до 90 календарних днів.

Слід зазначити, що українські фармвиробники з року в рік збільшують обсяги експорту лікарських засобів. Експортні поставки лікарських препаратів у більшості випадків здійснюються в системі державних закупівель. На даний час вітчизняні фармацевтичні підприємства найчастіше експортують свою продукцію до країн СНД. Постачання до таких країн, як Узбекистан, Туркменістан, Киргизія, Таджикистан здійснюється переважно залізничним транспортом і триває близько 30–45 днів.

Крім того, при отриманні лікарських засобів здійснюється контроль їх якості. Так, наприклад, лише контроль мікробіологічної чистоти препаратів може тривати 15–30 днів.

У зв’язку з тим, що експортні поставки ліків здійснюються переважно в системі державних закупівель, тобто за бюджетні кошти, то повернення валютної виручки вітчизняним виробникам та постачальникам лікарських засобів, які здійснюють експорт продукції, відбувається протягом близько 60 днів (після отримання товару та проведення контролю якості).

Прийняття вищезазначеної постанови призведе до зниження обсягів експорту віт­чизняних лікарських засобів, а це, в свою чергу, сприятиме зменшенню валютних надходжень в нашу країну. ООРММПУ листом від 14.12.2012 р. № 01/164 звернулося до голови Національного банку України С.Г. Арбузова з проханням надати доручення відповідним службам вжити необхідних заходів щодо збільшення для вітчизняних фармацевтичних підприємств строку розрахунків за операціями експорту з 90 до 180 днів, але, на жаль, підтримки не отримали.

У зв’язку з тим, що відповідно до частини першої статті 6 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті», Порядок віднесення операцій до таких, строки розрахунків на які можуть будуть подовжені Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, а також умови видачі висновків на перевищення строків розрахунків в іноземній валюті встановлюються Кабінетом Міністрів України, просимо Вас, шановна Раїсо Василівно, підтримати перед Кабінетом Міністрів України нашу ініціативу щодо збільшення для вітчизняних фармацевтичних підприємств строку розрахунків за операціями експорту з 90 до 180 днів.

З повагою
Президент, член Колегії МОЗ України
В.К. Печаєв

 




Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті