Правила торгівлі лікарськими засобами. Гострі кути

Вважаю прийняття нових «Правил торгiвлi лікарськими засобами» («Еженедельник АПТЕКА» № 32, 2005 р.) не тільки недоцільним, але й шкідливим для фармацевтичної галузі та суспільства України. Порівняння тексту проекту «Правил торгiвлi лікарськими засобами» із діючими «Правилами торгiвлi лікарськими засобами в аптечних закладах», затвердженими постановою Кабінету Міністрів України вiд 17.11.2004 р. № 1570, показує, що текст цих документів практично співпадає. Вiдрiзняються ж нові правила великою кількістю обмежень та заборон незрозумілого походження.

1. З тексту проекту вилучено термін «аптечний кіоск», натомість передбачена можливість утворення аптечних пунктів на вокзалах, у аеропортах, готелях, портах. У зазначених місцях аптечні пункти будуть реалізовувати як безрецептурнi, так i рецептурні лiкарськi засоби, що до цього часу вважалося МОЗ неприпустимим. Натомість не передбачається можливість існування пiдроздiлiв аптек на підприємствах, в установах та органiзацiях для забезпечення спiвробiтникiв принаймні безрецептурними лікарськими засобами.

2. Текст правил доповнено п. 5, що обмежує кiлькiсть аптек вiдповiдно до кiлькостi населення, а саме — одна аптека на 2500 мешканців. П. 5 правил використовує термін «пiшохiдна доступність», значення якого невідоме i не має вiдповiдного роз’яснення ні в діючих нормативних актах, нi у проекті, що обговорюється. Фактично п. 5 заборонено створення нових аптек на вiдстанi менше 600 м від діючих у бiльшостi населених пунктів України.

3. У п. 6 (п. 5 діючих правил) уточнено вимоги до наявності сертифіката саме у суб’єкта господарювання. Враховуючи, що асортимент сучасної аптеки налічує мiнiмум 3000 найменувань i що у наявності може бути одночасно декілька серій кожного з лікарських засобів, зрозуміло, що мова може йти про 10–12 тис. сертифiкатiв. Можливість позбавлення лiцензiї за вiдсутнiсть на момент перевірки однiєї з 12 тис. копій буде потужним стимулом для розвитку корупцiї.

Одночасно у проект введено п. 11, що вимагає оприбуткування отриманих лікарських засобів не пiзнiше наступного дня, що є грубим втручанням у дiяльнiсть підприємства, повністю позбавляє його можливостей вирішувати питання якості лікарських засобів, що постачаються, наявності необхiдної документацii тощо вiдповiдно до діючого порядку вирішення цих питань.

4. У п. 15 (п. 13 дiючих правил) необґрунтовано збільшено мiнiмальну площу аптечного складу з 250 до 950 кв. м. Це переконливо свідчить, на чию користь складено новий документ. При діючих цінах на лiкарськi засоби такий склад повинен містити продукцiї на багато мiльонiв гривень. Одночасно для регiональної фiлiї збережена вимога щодо загальної площі на рiвнi 250 кв. м. Це доводить, що ніяких технічних, санітарних чи інших обґрунтувань вимоги щодо площі 950 кв. м немає i бути не може.

5. У п. 26 (п. 24 діючих правил) необґрунтовано збільшено мiнiмальну площу аптеки з 50 до 70 кв. м. Одночасно з лiквiдацiєю аптечних кiоскiв ця норма поступово знищить значну частину дiючої аптечної мережі.

6. П. 32 (п. 31 діючих правил) доповнено нормою, що забороняє функцiонування аптечних пунктiв під час, наприклад, переклеювання шпалер або заміни торговельного обладнання у торговому залі головної аптеки.

Єдиною метою авторів нової редакції правил є введення у дію саме цих заборон i обмежень, бо більше нічим цей документ від попередньої редакції не вiдрiзняється. Жодна із запропонованих змін якогось обґрунтування не має. Приховуючи свої справжні наміри спробою реформування галузі, автори проекту роблять спробу поступової монополiзацiї фармацевтичного ринку шляхом штучного обмеження конкуренцiї та знищення малих та середніх аптечних підприємств.

Неможливо очікувати, що цей проект «Правил торгiвлi лікарськими засобами» якось вплине на якість лікарських засобів чи стан боротьби з обігом фальсифікованих або небезпечних лiкiв, оскільки він не містить нічого нового, що стосується цих питань. Цей документ не узгоджується з діючими нормативно-правовими актами України, наприклад iз Лiцензiйними умовами, як і з підходами щодо питань регулювання пiдприємницької дiяльностi у країнах ЕС.

Неможливо також очікувати позитивних результатів, зазначених у роздiлi 6 «Аналізу регуляторного впливу», оскільки проект не містить нічого, що давало б підстави для такого очікування.

Натомість введення в дію проекту значно обмежить можливості пiдприємницької дiяльностi з оптової та роздрiбної торговлi лікарськими засобами; суттєво зменшить iнвестицiйну привабливість галузі; стимулюватиме корупцію внаслідок застосування необґрунтовано високих вимог та незрозумілих обмежень; призведе до підвищення роздрібних цiн внаслідок монополiзацiї ринку.

Левiн I.П.,
директор фармацевтичного підприємства,
м. Сіверськодонецьк Луганської обл.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті