МОЗ України: збільшено обсяг фінансування державних закупівель

У Міністерстві охорони здоров’я (далі — МОЗ України) 21 лютого 2013 р. відбувся брифінг на тему «Стан організації державних закупівель МОЗ України» за участю начальника Управління державних цільових програм та державних закупівель МОЗ України Галини Довганчин. Під час брифінгу було представлено інформацію щодо тенденцій у системі державних закупівель МОЗ України.

Галина Довганчин зазначила, що станом на сьогодні на виконання державних цільових програм та комплексних заходів програмного характеру Комітетом з конкурсних торгів МОЗ України прийнято рішення щодо проведення більше 80 процедур закупівель на загальну суму понад 1,8 млрд грн., що становить близько 90% від загальної суми, передбаченої державним бюджетом на цей рік. Процедури закупівель розпочато майже за всіма напрямами державного забезпечення.

Порівняно з минулими роками 2013 р. відзначається майже безпрецедентною оперативністю початку процедур закупівель. Якщо у 2011 р. процедури закупівель було розпочато в травні, у 2012 р. — наприкінці березня, то у 2013 р. — уже наприкінці січня. Формування номенклатури закупівель на 2013 р. почали наприкінці минулого року. Уже за перший місяць поточного року здійснено збір понад 1500 заявок. Проведено їхнє узагальнення, аналіз інформації щодо предметів закупівлі і вже безпосередньо розпочато тендерні процедури закупівлі. З березня по квітень МОЗ України планує провести по 4 розкриття торгів на день за соціально важливими напрямами медикаментозного забезпечення, такими як імунізація населення, заходи з лікування дітей на виконання «Національного плану дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини», профілактика і лікування ВІЛ/СНІДу, онкологічних і серцево-судинних захворювань та ін.

Як повідомила Г. Довганчин, за підсумками проведених у минулому році закупівель необхідних препаратів Міністерством було укладено договорів на загальну суму 1817 млн грн. При цьому пряма й опосередкована економія бюджетних коштів становила майже 150 млн грн., або близько 8% обсягу здійснених закупівель.

У 2013 р. МОЗ України для забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру передбачено видатки з державного бюджету в сумі 2118,1 млн грн., що становить 51,3% від потреби згідно із законодавчо прийнятими програмами. При цьому заявлена регіонами потреба становить понад 8 млрд грн.

Г. Довганчин звернула увагу на те, що з року в рік відмічається поступове збільшення обсягів фінансування. Так, у порівнянні з 2011 р. у 2012 р. державне фінансування збільшилося на 5,3%, а у 2013 р. — на 14%. Вона також зазначила, що майже всі закуплені препарати за напрямами забезпечення лікування дітей є оригінальними.

Розуміючи важливість захисту національних інтересів на внутрішньому ринку, МОЗ України підтримує максимальне залучення вітчизняних виробників до участі в держаних закупівлях у межах законодавства. Майже третину закупівель минулого року було здійснено у вітчизняного виробника. За її словами, у 2012 р. порівняно з попередніми роками значно зменшилася кількість скарг, поданих учасниками тендерів щодо перебігу процедур. У 2009 р. таких оскаржень було 102, у 2010 р. — 84, у 2012 р. — лише 3 скарги.

У минулому році МОЗ України вдалося досягти збільшення обсягів фінансування на виконання низки соціально важливих державних програм і заходів. Так, наприклад, на закупівлю лікарських засобів для лікування хворих на гемофілію, у тому числі дітей, з державного бюджету минулого року було виділено 50 млн грн. Це дозволило забезпечити 100% покриття заходів профілактики і лікування рекомбінантними препаратами серед хворих.

За словами Г. Довганчин, у нинішньому році Міністерством впроваджено нові методичні підходи до розрахунку потреби в протитуберкульозних препаратах, яка базується на персоніфікованих даних окремих пацієнтів та нових протоколах лікування, які відповідають європейським стандартам. Таким чином, рівень охоплення медикаментозною терапією хворих на туберкульоз підвищено в середньому до 75%. За рахунок зниження ціни закупівлі окремих протитуберкульозних препаратів при збереженні їх якості МОЗ України вдалося заощадити близько 35 млн грн. За рахунок цих коштів уперше забезпечено 100% потребу в окремих препаратах за основними схемами лікування мультирезистентного туберкульозу.

Підвищення конкуренції під час державних тендерів, зниження вартості лікарських засобів при одночасному підвищенні їх якості, встановлення більш прозорої процедури та формування досконаліших номенклатурних баз, а також підвищення соціального спрямування закупівель дозволили збільшити охоплення пацієнтів з онкологічними захворюваннями (дорослі) з 27% до 35% загальної потреби, а також на 80% забезпечити спеціальним лікуванням дітей із злоякісними новоутвореннями.

Г. Довганчин підкреслила, що в цьому році вдалося забезпечити на 100% потребу регіонів у препаратах для лікування дітей, хворих на гіпофізарний нанізм. При цьому Міністерство заощадило понад 12 млн грн. при закупівлі препаратів для запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань.

На брифінгу було оприлюднено фінансове забезпечення окремих пріоритетних державних програм на 2013 р.:

  • профілактика і лікування СНІДу — 305,5 млн грн.;
  • лікування онкологічних хворих дорослого віку — 294,8 млн грн.;
  • лікування онкологічно хворих дітей — 215,9 млн грн.;
  • імунопрофілактика населення — 303 млн грн.;
  • серцево-судинні захворювання — 264 млн грн.;
  • боротьба з туберкульозом — 175,8 млн грн.;
  • лікування дітей, хворих на гемофілію, — 55 млн грн.;
  • лікування дорослих, хворих на гемофілію, — 63,6 млн грн.;
  • лікування розсіяного склерозу — 73,5 млн грн.;
  • донорство крові — 67,1 млн грн.;
  • трансплантація — 35 млн грн.;
  • репродуктивне здоров’я нації — 34,1 млн грн.

У 2013 р. передбачено фінансування закупівлі препаратів за новими напрямками: для онкологічних хворих з хронічним мієлоїдним лейкозом — 64 млн грн., для лікування дітей, хворих на мукополісахаридоз, — 40 млн грн., для лікування дітей з розладами психіки та поведінки із спектру аутизму — 10 млн грн.

Г. Довганчин зазначила, що в цьому році збільшено фінансування на закупівлю:

  • лікарських препаратів для лікування онко­хворих дітей — на 125 млн грн.;
  • виробів медичного призначення для дитячого діалізу — на 5 млн грн.;
  • виробів медичного призначення для перитонеального діалізу (нефрологія дорослих) — на 5 млн грн.;
  • лікарських засобів для лікування дітей із хворобою Гоше — на 10 млн грн.

На питання про те, яка саме сума з 305,5 млн грн., виділених на профілактику й лікування СНІДу, піде на закупівлю антриретровірусних препаратів і наскільки вона покриє державну потребу, Галина Довганчин відповіла, що із зазначеної суми на лікарські засоби передбачено 234,68 млн грн., 70,82 млн грн. — на тест-системи. Загалом покриється потреба приблизно на 43%.

Щодо покриття потреби окремих пріоритетних державних програм були надані такі дані: лікування онкологічних захворювань (дорослі) покриває на 95% потреби, онкологічних захворювань (діти) — 100%, імунопрофілактика населення — 65%, лікування туберкульозу — 76%, лікування дорослих хворих на гемофілію — 21%.

На питання про оприлюднення зведених даних державних закупівель Г. Довганчин зазначила, що інформація за програмами та обсягами закупівель лікарських засобів буде оприлюднена на сайті МОЗ України у вигляді загальної таблиці для зручності громадськості та ЗМІ.

Наприкінці брифінгу було запрошено представників ЗМІ, громадських та пацієнтських організацій на розкриття пропозицій учасників державних закупівель, яке заплановано розпочати вже з 4 березня 2013 р. 

Євгенія Бочерикова
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті