Привид блукає країною. Привид ПДВ…

Центральна районна аптека з 8 по 17 лютого 2004 р. проводила реалізацію лікарських засобів без ліцензії. На цей період було видано довідку Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення про прийняття документів на видачу ліцензії. Працівники податкової служби вважають, що за цей період уся виручка від реалізації лікарських засобів та виробів медичного призначення повинна бути обкладена податком на додану вартість. Чи правильна позиція податківців?

Як зауважують фахівці ДПА у Чернівецькій області, відповідно до Закону України «Про лікарські засоби» на території України можна реалізувати тільки зареєстровані лікарські препарати, крім випадків, передбачених цим Законом. А обов’язкове ліцензування виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами передбачене п. 9 ст. 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності».

Що стосується запитання, то згідно з п. 1.24 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами у разі виникнення підстав для переоформлення ліцензії ліцензіат зобов’язаний протягом десяти робочих днів подати до Державного департаменту заяву про переоформлення ліцензії разом із ліцензією, що підлягає переоформленню, та відповідними документами або їх нотаріально засвідченими копіями, які підтверджують зазначені зміни.

Подавши заяву та відповідні документи про переоформлення ліцензії, ліцензіат може провадити свою діяльність на підставі довідки про прийняття зазначених документів до розгляду, яка видається Державним департаментом (п. 1.25 Ліцензійних умов).?

У разі втрати або пошкодження ліцензії ліцензіат зобов’язаний звернутися до Державного департаменту із заявою про видачу дубліката ліцензії (п. 1.26 Ліцензійних умов).

Ліцензіат, який подав заяву та відповідні документи для видачі дубліката ліцензії замість утраченої або пошкодженої, може провадити свою діяльність на підставі відповідної довідки Державного департаменту (п. 1.27 Ліцензійних умов).?

Тобто в разі дотримання аптекою вимог Закону про ліцензування та пунктів 1.25,1.27 Ліцензійних умов реалізація лікарських засобів з 08.02.2004 р. по 17.02.2004 р. за наявності довідки Державного департаменту не буде вважатися реалізацією без ліцензії.?

А от що стосується податку на додану вартість, то згідно із пп. 5.1.7 Закону України «Про податок на додану вартість» від обкладання податком на додану вартість звільняються операції  з поставки (у тому числі аптечними закладами) зареєстрованих та допущених до застосування в Україні лікарських засобів та виробів медичного призначення за переліком, що щорічно визначається Кабінетом Міністрів України до 1 вересня року, попереднього звітному. Якщо у такий строк перелік не встановлено, діє перелік минулого року.

Отже, для звільнення від обкладання податком на додану вартість лікарські засоби та вироби медичного призначення мають бути зареєстровані та допущені до застосування в Україні за відповідним переліком Кабінету Міністрів України. Інших умов для звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з реалізації лікарських виробів і виробів медичного призначення Законом України «Про податок на додану вартість» не передбачено.

«Бухгалтерський тиждень», 24 жовтня 2005 р., № 43 (199), с. 39.
Видавничо-консалтингова корпорація «Фактор», Харків

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті