В Держлікслужбі презентовано дослідження щодо якості фармацевтичних послуг

19 червня 2013 р. в Державній службі України з лікарських засобів (далі – Держлікслужба) Ольга Грінцова, експерт робочої групи при Європейському директораті з контролю якості лікарських засобів та охорони здоров’я Ради Європи (European Directorate for the Quality of Medicines & HealthCare — EDQM), викладач Національного фармацевтичного університету, презентувала результати дослідження «Розробка стандартів належної аптечної практики в Україні. Підсумки дослідження з фармацевтичних послуг в Україні».

Дане дослідження проведено в рамках спільного проекту EDQM та Держлікслужби. Як зазначила Інна Демченко, перший заступник голови Держлікслужби, при проведенні дослідження було задіяно механізми, аналогічні тим, що використовуються у країнах Європейського Союзу.

На думку представників Держлікслужби, запровадження в Україні стандартів належної аптечної практики сприятиме підвищенню якості фармацевтичних послуг. В той же час, О. Грінцова підкреслила, що ці стандарти в першу чергу торкаються професіоналізму провізора. У зв’язку з цим представники професійних асоціацій звернули увагу на те, що питання надання якісної фармацевтичної послуги пов’язане із якістю освіти фахівців. На їх думку, запровадження належної аптечної практики на даному етапі розвитку вітчизняного фармацевтичного сектору суттєво не вплине на якість послуг. Крім того, вітчизняні провізори нині надають фармацевтині послуги, які полягають у консультуванні відвідувачів аптек щодо особливостей застосування ліків, їх ефективності, здорового способу життя, а також вимірюванні артеріального тиску тощо. І це підтверджено результатами даного дослідження.

Також представники професійних асоціацій зауважили, що у розвинених країнах, в яких система охорони здоров’я базується на засадах обов’язкового медичного страхування, стандарти належної аптечної практики діють у загальній системі стандартів надання медичної допомоги. І навіть за таких умов стандарти належної аптечної практики в розвинених країнах мають рекомендаційний характер. Тому і в Україні належна аптечна практика, у разі її запровадження, повинна слугувати рекомендацією для працівників аптечних закладів, але не виконувати функцію нормативно-правового акта, обов’язкового до виконання суб’єктами господарювання. Нині єдиним документом дозвільного характеру є ліцензія на провадження господарської діяльності.

О. Грінцова зазначила, що стандарти належної аптечної практики можуть бути запроваджені в Україні до кінця поточного року, але поки що остаточно не вирішено, чи будуть вони обов`язковими до виконання.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті