Антидепресанти та ризик самогубств

Відповідно до висновків завершеного Європейським агентством з оцінки лікарських препаратів (European Medicines Evaluation Agency — EMEA) декілька місяців тому огляду результатів клінічних досліджень, ризик суїцидальної поведінки дітей та підлітків при використанні селективних інгібіторів зворотнього нейронального захвату серотоніну підвищується. У зв’язку з цим ЕМЕА звернулося із суворим попередженням до лікарів та батьків і рекомендувало застосовувати ці препарати тільки відповідно до показань. Управління з контролю за лікарськими препаратами та продуктами харчування (Food and Drug Administration) США рекомендувало внесення змін до інструкцій щодо застосування лікарських засобів та оголосило про намір продовжувати дослідження у співпраці з виробниками.


У новому дослідженні, представленому у січневому номері «American Journal of Psychiatry», проаналізовано історії хвороб 65103 пацієнтів, яким було призначено антидепресанти з 1992 по 2003 р.

Виявлено, що протягом 6 перших місяців прийому препаратів ризик спроб самогубств не підвищувався. Крім того, цей показник не був вищим серед хворих, які приймали «нові» (Бупропіон (Bupropion), Ціталопрам (Citalopram), Флуоксетін, Флувокcамін (Fluvoxamine), Міртазапін (Mirtazapine), Нефазодон (Nefazodone), Пароксетін, Сертралін, Есціталопрам (Escitalopram) і Венлафаксин (Venlafaxine)), порівняно із тими, яким було призначено «старі» депресанти (переважно трициклічні).

За матеріалами журналу «American Journal of Psychiatry»
www.fda.gov, www.emea.eu.int


Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті