Лікарський засіб чи дієтична добавка? Уряд має намір з’ясувати, які дієтичні добавки позиціонуються в Україні як ліки

КМУ збирається з’ясувати, чи правильно позиціонуються препарати на ринку України. Про це повідомив Микола Азаров, Прем’єр-міністр України, під час засідання Уряду. Зокрема він зазначив: «Уже багато років населення України «годують» різного роду біологічно активними добавками. Окремі недобросовісні продавці позиціонують їх як лікарські засоби. Розрахунок простий — людина віддасть останні копійки за надію на одужання. Наслідок прогнозований — втрачається час, кошти і головне — здоров’я наших людей».

М. Азаров запропонував МОЗ України надати пропозиції щодо запровадження системи контролю та оцінки ефективності цієї продукції.

Нагадаємо, що обіг дієтичних добавок регулюється Законом України «Про безпечність та якість харчових продуктів». Цим законом серед іншого визначено такі терміни:

  • дієтична добавка — вітамінні, вітамінно-мінеральні або трав’яні добавки окремо та/або в поєднанні у формі пігулок, таб­леток, порошків, що вживаються пер­орально разом з їжею або додаються до їжі в межах фізіологічних норм, для додаткового порівняно із звичайним харчуванням споживання цих речовин; дієтичні добавки також містять або включають різні речовини або суміші речовин, у тому числі протеїн, вуглеводи, амінокислоти, їстівні масла та екстрак­ти рослинних і тваринних матеріалів, що вважаються необхідними або корисними для харчування та загального здоров’я людини;
  • функціональний харчовий продукт — харчовий продукт, що містить як компонент лікарські засоби та/або пропонується для профілактики або пом’якшення перебігу хвороби людини.

За даними аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer»/«Фармстандарт» компанії «Proxima Research», у Ι півріччі 2013 р. обсяг аптечного продажу такої категорії товарів «аптечного кошику», як дієтичні добавки від загального обсягу фармацевтичного ринку (17,2 млн грн. за 984 млн упаковок) становив у грошовому і натуральному вираженні 11,8 і 2,2% відповідно.

Питання щодо позиціонування препаратів на ринку України стосується процедури реєстрації ліків, яка визначається Законом України «Про лікарські засоби», постановою КМУ від 26.05.2005 р. № 376 «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів і розмірів збору за їх державну реєстрацію (перереєстрацію)», наказом МОЗ від 26.08.2005 р. № 426 «Про затвердження Порядку проведення експертизи реєстраційних матеріалів на лікарські засоби, що подаються на державну реєстрацію (перереєстрацію), а також експертизи матеріалів про внесення змін до реєстраційних матеріалів протягом дії реєстраційного посвідчення».

Також зазначимо, що нині, відповідно до Податкового кодексу України, операції з постачання лікарських засобів, дозволених до виробництва і застосування в нашій країні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів України, звільняються від оподаткування податком на додану вартість. На дієтичні добавки не поширюється звільнення від такого оподаткування.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті