Пілотний проект: Уряд затвердив постанову щодо удосконалення його реалізації

20 Серпня 2013 5:39 Поділитися

Постановою КМУ від 12.06.2013 р. № 554 затверджено зміни до Пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою (далі — Пілотний проект). Документ набуде чинності після його офіційного опублікування. Так, до переліку лікарських засобів, на які поширюється дія Пілотного проекту, включено комбіновані препарати, що збільшить коло пацієнтів з гіпертонічною хворобою, залучених до Пілотного проекту; застосовано нові підходи до відшкодування вартості зазначених лікарських засобів.

Зокрема, встановлено, що препарати для лікування осіб з гіпертонічною хворобою в межах кожної міжнародної непатентованої назви (МНН) з урахуванням відповідного дозування поділяються на такі 3 групи залежно від їх вартості з урахуванням граничних постачальницько-збутових та торговельних (роздрібних) надбавок, встановлених постановою КМУ від 25.04.2012 р. № 340:

  • перша група — лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, вартість яких підлягає частковому відшкодуванню (90%);
  • друга група — лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, вартість яких підлягає частковому відшкодуванню їх вартості (менше 90%);
  • третя група — лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, вартість яких не підлягає відшкодуванню.

При цьому дозволяється відшкодовувати вартість вказаних лікарських засобів, які належать до третьої групи, після декларування зміни їх оптово-відпускної ціни нижче встановлених МОЗ України граничних рівнів цін для препаратів першої або другої групи.

Крім 7 МНН лікарських засобів (у формі таблеток та капсул), на які поширюється дія Пілотного проекту, до нього також включено комбінації цих препаратів: еналаприл (комбінація з гідрохлортіазидом); лізиноприл (комбінація з гідрохлортіазидом); амлодипін (комбінація з лізиноприлом).

Профільному міністерству в місячний строк з дня набуття чинності постановою КМУ № 554 доручено встановити та оприлюднити граничні рівні оптово-відпускних і порівняльних (референтних) цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, зареєстровані (перереєстровані) в установленому порядку станом на 1 червня 2013 р., передбачивши врахування індексу споживчих цін на препарати до встановлених станом на 1 вересня 2012 р. граничних рівнів оптово-відпускних цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою;

Вносяться зміни й до Порядку часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, затвердженого постановою КМУ від 05.09.2012 р. № 907. Так, часткове відшкодування вартості препарату здійснюватиметься на рівні затвердженої МОЗ України референтної ціни з урахуванням граничних постачальницько-збутових та торговельних (роздрібних) надбавок, встановлених постановою КМУ № 340, але не вище фактичного розміру роздрібної ціни упаковки лікарського засобу, що відпускається аптечним закладом.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті