Імунопрофілактика в Україні: експертний погляд

16 серпня 2013 р. в  інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася прес-конференція «Вакцинація в Україні: реальний стан речей», організатором якої виступило МОЗ України. В заході взяли участь Олександр Толстанов, заступник міністра охорони здоров’я України, Альона Терещенко, начальник управління охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ України, Федір Лапій, головний позаштатний дитячий імунолог Києва; Сергій Платов, експерт МОЗ України з питань імунопрофілактики.

Як зазначив Олександр Толстанов, для успішної боротьби з інфекційними захворюваннями в Україні реалізується державна політика щодо імунопрофілактики, складовими якої є Загальнодержавна програма імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2009–2015 рр., Календар профілактичних щеплень в Україні (далі — Календар), затверджений наказом МОЗ України від 16.09.2011 р. № 595, система контролю якості імунобіологічних препаратів, система реагування та розслідування у випадках погіршення стану здоров’я після вакцинації.

На сьогодні в Україні проводиться імунізація проти 10 інфекційних захворювань: туберкульозу, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, НІВ-інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту, гепатиту В. За словами О. Толстанова, нині в нашій країні, відповідно до рекомендацій ВООЗ і ЮНІСЕФ, здійснюється перегляд чинного Календаря, зокрема, термінів проведення щеплень та інтервалів між ними, що дасть змогу оптимізувати номенклатуру вакцин, які закуповує держава.

Фахівці детально досліджують усі можливі схеми імунопрофілактики, зокрема, визначається оптимальне співвідношення між витратами на імунопрофілактику та ефективністю, безпекою, якістю вакцин. Також вивчаються рекомендації профільних наукових закладів щодо шляхів досягнення оптимального рівня імунітету серед дитячого населення. Метою перегляду Календаря також є збільшення кількості дітей, охоплених вакцинацією, та розробка такої схеми вакцинації, яка дозволить зменшити кількість візитів пацієнта до лікаря й кількість ін’єкцій.

Робочою групою з перегляду Календаря профілактичних щеплень в Україні вже проведено 7 засідань під головуванням керівництва МОЗ України. Фахівцями розглядається можливість розширення переліку захворювань, проти яких проводиться імунізація, зокрема, пропонується додати до нього вакцинацію проти пневмококової, менінгококової, папіломавірусної інфекції, грипу. При цьому вивчення думки населення та діалог з громадськістю з цих питань надзвичайно важливі для МОЗ.

Проект нового Календаря, за словами заступника міністра охорони здоров’я, буде оприлюднено для громадського обговорення на сайті профільного міністерства вже наприкінці серпня, а до жовтня планується його затвердити наказом МОЗ України.

Фахівцями розглядається можливість розширення переліку захворювань, проти яких проводиться імунізація, зокрема, додати до нього вакцинацію проти пневмококової, менінгококової, папіломавірусної інфекції, грипу

Що стосується фінансування програми імунопрофілактики, то сьогодні на фоні зростаючої потреби закладів охорони здоров’я у вакцинах бюджетного фінансування для задоволення 100% потреби населення у них не вистачає. Так, на 2013 р. для закупівлі імунобіологічних препаратів передбачено 302,1 млн грн., проте для задоволення 100% потреби потрібно 465,9 млн грн. О. Толстанов пояснив, що недофінансування закупівлі імунобіологічних препаратів за минулі роки сформувало прошарок неімунізованих дітей, які потребують вакцинації у наступних роках. Це так звана накопичена потреба, яка протягом останніх років поступово зменшується. У рамках планової вакцинації за кошти 2012–2013 рр. вакцинуються діти 2010–2012 років народження.

МОЗ України при бюджетному запиті на 2014 р. планує обгрунтувати необхідність в збільшенні бюджетного фінансування на виконання заходів Загальнодержавної програми імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2009–2015 рр.

В умовах обмеженого фінансування стає актуальним питання ефективності здійснення державних закупівель імунобіологічних препаратів. За останні 3 роки при закупівлі цих лікарських засобів МОЗ України заощаджено понад 44 млн грн, що дозволило здійснити додаткові закупівлі вакцин і підвищити показники охоплення населення вакцинацією. Так, за підсумками закупівель вакцин у 2011 р. заощаджено понад 23 млн грн., у 2012 р. — 1,4 млн грн., у 2013 р. — 20,7 млн грн.

Цього року централізовані закупівлі здійснюються з підвищеною оперативністю. У січні вже було зібрано заявки регіонів щодо потреб у вакцинах, а до травня укладено майже всі договори на закупівлю вакцин у 2013 р.

О. Толстанов запевнив, що на сьогодні регіони повністю забезпечені імунобіологічними препаратами для проведення планових щеплень, у тому числі й у дітей першого року життя. МОЗ України закуплено 15 торговельний найменувань імунобіологічних препаратів. Протягом липня-серпня регіони отримали 414 383 доз вакцини ПЕНТАКСИМ (для профілактики кашлюку, дифтерії, правця, гемофільної інфекції та поліомієліту), а до кінця серпня буде поставлено ще 262 200 доз цєї вакцини. Такого обсягу вистачить, щоб на тривалий час забезпечити всі області у достатній мірі.

Також наприкінці липня всі заклади охорони здоров’я отримали 972 тис доз. вакцини для профілактики поліомієліту (оральна), у поточному місяці достроково здійснена поставка цієї вакцини у кількості 533 150 доз. Також у серпні здійснено поставку більше 118 тис. доз вакцини ІНФАНРИКС (для профілактики дифтерії, правця, кашлюку (ацелюлярний компонент)).

У липні регіони отримали також вакцину ТРИМОВАКС для профілактики кору, паротиту та краснухи (108 023 доз). У повній мірі населення забезпечено вакциною ІНФАНРИКСтм ІПВ (комбінована вакцина для профілактики дифтерії, правця, кашлюку (ацелюлярний компонент) та поліомієліту): з урахуванням здійснених поставок протягом поточного тижня (44 157 доз).

Також області забезпечені вакцинами для профілактики поліомієліту (інактивована), туберкульозу із зменшеним вмістом антигена, гемофільної інфекції типу b. До кінця серпня та у вересні поставки вакцин будуть проводитися не менш динамічними темпами, що дозволяє прогнозувати безперервність імунізації населення України.

У разі виникнення проблем із забезпеченням регіонів окремими вакцинами (наприклад через тимчасову заборону обігу окремих серій вакцин розпорядженням Державної служби України з лікарських засобів), МОЗ України оперативно їх вирішує шляхом здійснення перерозподілу препаратів з інших регіонів.

О. Толстанов наголосив, що у разі відмови у щепленні у зв’язку із відсутністю вакцини слід негайно звертатися з цією інформацією до місцевих управлінь охорони здоров’я.

За словами Федора Лапія, у столиці діти забезпечені імунобіологічними препаратами в повному обсязі. Закладом-отримувачем вакцин в Києві є база спеціального медичного постачання, де вакцини зберігаються з дотриманням холодового ланцюга. Далі вони розподіляються відповідно до потреб закладів — отримувачів районів міста.

Вакцина у медичні заклади районів міста надається в межах місячної потреби, яку визначає безпосередньо сам медичний заклад. У Києві в медичних закладах щотижнево ведеться збір інформації про наявність вакцин, яка оперативно опрацьовується.

Альона Терещенко зазначила, що Україна є єдиною державою на пострадянському просторі, в якій розслідування випадків можливих несприятливих подій після імунізації (погіршення стану здоров’я або смерть) є обов’язковим. У разі смерті, яка співпала у часі із щепленням (30 діб для переважної більшості вакцин і 180 діб для протитуберкульозної вакцини), або при серйозному погіршенні стану здоров’я дитини, серія вакцини, яка застосовувалася, забороняється до того часу, поки не буде встановлено всі причини, що призвели до цих випадків. І якщо групою фахівців доведено, що смерть або погіршення стану здоров’я просто співпало із вакцинацією у часі, така заборона знімається і вакцина дозволяється до застосування.

А. Терещенко зазначила, що при цьому вивчаються амбулаторні картки інших дітей, які були щеплені вакциною цієї ж серії на цій же території, інструкція для застосування вакцини, дані лабораторного контролю. На підставі всіх зібраних і проаналізованих фактів й обставин робиться висновок про те, чи пов’язаний конкретний випадок смерті з вакцинацією.

Проект нового Календаря буде оприлюднено для громадського обговорення на сайті профільного міністерства вже наприкінці серпня

За статистикою, за 6 міс 2012 р. зареєстровано 77 випадків малюкової смертності, які співпали у часі із щепленнями, тобто 3,7% від усіх випадків смерті дітей першого року життя, а за 6 міс 2013 р. — 64 (3,7%). На перший рік життя дитини припадає найбільша кількість вакцинацій, і вона практично увесь цей час знаходиться в післявакцинальному періоді. Батьки зобов’язані знати основні правила догляду за дитиною, і при виявленні будь-яких загрозливих симптомів повинні якнайшвидше звернутися до лікаря за допомогою, а не займатися самолікуванням.

Наприкінці прес-конференції О. Толстанов повідомив, що задля більшої відкритості системи державного забезпечення вакцинами міністерство вдосконалило засоби інформування населення про здійснення поставок і наявності імунобіологічних препаратів у регіонах на своїй офіційній веб-сторінці. Також створено тематичний сайт — www.imun.moz.gov.ua, на якому всі бажаючі можуть поставити будь-які запитання щодо імунопрофілактики та ознайомитися з діючим Календарем.

Календар профілактичних щеплень в Україні

Вік Щеплення проти
1 день   Гепатиту В        
3–5 днів Туберкульозу          
1 міс   Гепатиту В        
3 міс     Дифтерії, кашлюку, правця Поліомієліту Гемофільної інфекції  
4 міс     Дифтерії, кашлюку, правця Поліомієліту Гемофільної інфекції  
5 міс     Дифтерії, кашлюку, правця Поліомієліту    
6 міс   Гепатиту В        
12 міс           Кору, краснухи, паротиту
18 міс     Дифтерії, кашлюку, правця Поліомієліту Гемофільної інфекції  
6 років     Дифтерії, правця Поліомієліту   Кору, краснухи, паротиту
7 років Туберкульозу          
14 років     Дифтерії, правця Поліомієліту    
18 років     Дифтерії, правця      
23 роки     Дифтерії      
28 років     Дифтерії, правця (надалі — кожні 10 років)      
Ганна Барміна,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті