ПДВ на вироби медичного призначення: позиції Асоціації «Оператори ринку медичних виробів» щодо окремих законодавчих ініціатив

Звертаючись з відкритим листом до Міністерства доходів і зборів України, Асоціація «Оператори ринку медичних виробів» (далі — Асоціація) висловила стурбованість стосовно прийняття законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення оподаткування податком на додану вартість». Як уже повідомляло наше видання, він передбачає зниження ставки ПДВ з 17% до 9% і запровадження компенсаційного податку з обороту зі ставками 1% і 2% з одночасним скасуванням пільг з цього податку. Пропонуємо увазі читачів звернення Асоціації до Міндоходів України з обґрунтуванням своєї позиції.

Асоціація
«Оператори ринку медичних виробів»
Міністерство доходів і зборів України

Щодо громадського обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення оподаткування податком на додану вартість»

Від імені членів Асоціації «Оператори ринку медичних виробів» (далі — Асоціація) звертаємося щодо громадського обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення оподаткування податком на додану вартість» (далі — законопроект), що був винесений на громадське обговорення шляхом розміщення на офіційному веб-сайті Міністерства доходів і зборів України (далі — Міндоходів) в мережі Інтернет www.minrd.gov.ua.

Члени Асоціації вкрай стурбовані таким нововведенням та не можуть погодитися з пози­цією Міндоходів щодо прийняття за основу та подальшу реєстрацію у Верховній Раді України законопроекту в запропонованій редакції. Так, цим документом передбачається зниження ставки ПДВ із 17% до 9% і запровадження компенсаційного податку з обороту зі ставками 1% і 2% з одночасним скасуванням пільг з цього податку. Аналізуючи можливі наслідки відміни пільг щодо звільнення від оподаткування ПДВ на вироби медичного призначення та запровадження компенсаційного податку, вважаємо за необхідне базуватися на тому, що поряд з лікарськими засобами вироби медичного призначення належать до життєво необхідних товарів, і дуже важливо, щоб вони залишалися економічно доступними для всіх верств населення України.

У той же час Асоціація підтримує ініціативи комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, зазначені в проекті Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення вартості лікарських засобів для населення» від 2 липня 2013 року за номером 2475а, щодо введення зниженої ставки ПДВ у розмірі 7% на операції з постачання та імпорту лікарських засобів та товарів медичного призначення.

На сьогодні вироби медичного призначення обкладаються податком на додану вартість у розмірі 20%, а з 1 січня 2014 року — у розмірі 17%. При цьому, відповідно до підпункту «а» підпункту 197.1.3 та підпункту 197.1.27 пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України була прийнята нині чинна постанова КМУ «Про питання звільнення виробів медичного призначення від оподаткування податком на додану вартість» від 08 серпня 2011 року № 867, якою було затверджено перелік виробів медичного призначення, операції з постачання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість. Крім того, відповідно до чинного законодавства, ціни на вироби медичного призначення, що відпускаються через аптечні заклади, обмежу­ються граничними торговельними та роздрібними надбавками, підлягають детальному моніторингу, а також декларуванню.

Враховуючи той факт, що в Україні не передбачена система реімбурсації на вироби медичного призначення, фактично все податкове навантаження переноситься на кінцевого споживача — пацієнта. На думку членів Асоціації, прийняття зазначеного законопроекту може призвести до негативних наслідків, а саме:

  • підвищення вартості виробів медичного призначення на кожному етапі «ланцюжка» обороту з одночасним збільшенням негативної динаміки росту ринку. (Підтвердженням цьому є те, що в серпні 2011 року Україна отримала практичний досвід при скасуванні пільгової ставки ПДВ на соціально-важливі вироби медичного призначення, коли було виключено з переліку виробів медичного призначення, операції з поставки яких звільняються від оподаткування на додану вартість, таких як оболонкові контрацептиви (презервативи), а також пелюшки й підгузки, в результаті чого ціна на дану продукцію зросла на 25–30%);
  • обмеження фізичної та економічної доступності виробів медичного призначення для українського громадянина;
  • обмеження асортименту виробів медичного призначення як імпортного, так і вітчизняного виробництва;
  • скорочення обсягу державних закупівель та, як наслідок, подальше погіршення забезпечення виробами медичного призначення населення України в закладах системи охорони здоров’я України та зниження ефективності первинного, амбулаторного рівня надання медичної допомоги й зростання навантаження на вторинному й третинному рівнях надання медичної допомоги;
  • збільшення тіньового обігу виробів медичного призначення.

Переконливо просимо з метою недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів врахувати застереження членів Асоціації та реалізовувати ідею законопроекту, тим самим сприяти захисту та реалізації прав і законних інтересів населення України та операторів ринку виробів медичного призначення.

Додатково повідомляємо, що Асоціація була створена 07 листопада 2012 року провідними компаніями — операторами ринку медичних виробів як перше в Україні професійне об’єднання імпортерів, дистриб’юторів та інших учасників ринку медичних виробів з метою захисту професійних інтересів членів Асоціації та забезпечення підтримки вільної конкуренції на ринку медичних виробів.

Принагідно наголошуємо, що Асоціація завжди відкрита до співпраці та ведення конструктивного діалогу з Міністерством доходів і зборів України, а також готова надавати підтримку і сприяння для того, щоб рішення в галузі медичних виробів були сучасними, ефективними і виправданими для закладів охорони здоров’я, прийнятними для бізнесу, а також призвели до підвищення рівня доступності високих медичних технологій для населення України.

Виконавчий директор Д. Дорощук
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті