Відшкодування вартості препаратів, включених до Пілотного проекту

До редакції «Щотижневика АПТЕКА» продовжують надходити запитання від суб’єктів господарювання, які займаються роздрібною торгівлею лікарськими засобами, щодо відпуску препаратів, включених до Пілотного проекту по запровадженню державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою (далі — Пілотний проект).

У зв’язку з неоднозначним тлумаченням регуляторами норми Порядку часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, яка передбачає, що часткове відшкодування вартості препарату здійснюється на рівні затвердженої МОЗ України референтної ціни з урахуванням граничних постачальницько-збутових та торговельних (роздрібних) надбавок, але не вище фактичного розміру роздрібної ціни упаковки препарату, що відпускається аптечним закладом, у суб’єктів господарювання виникає запитання стосовно алгоритму дій у разі, коли фактична роздрібна ціна на лікарський засіб нижча за референтну. У відповідному зверненні суб’єкта господарювання до редакції йдеться про те, що окремі посадовці радять не звертати уваги на це, що, в свою чергу, піддає сумніву їх професіоналізм.

Свого часу Аптечна професійна асоціація України надіслала запит на адресу МОЗ України з проханням роз’яснити, як діяти суб’єктам господарювання, якщо референтна ціна перевищує фактичну роздрібну ціну препарату. На жаль, надане МОЗ України роз’яснення з цього приводу не містило відповіді на запитання, яке наразі турбує учасників Пілотного проекту.

На нараді з питань удосконалення Пілотного проекту за участю медичних і фармацевтичних працівників Київської обл. Наталія Сандуленко, головний спеціаліст відділу декларування цін на лікарські засоби МОЗ України, відповідаючи на це запитання, зазначила, що в такому випадку лікарський засіб відпускається пацієнту безкоштовно, а відшкодування його ціни здійснюється на рівні 100%. При цьому в реєстрі відпущених лікарських засобів, який щомісяця формується суб’єктом господарювання, у графі «референтна ціна» необхідно вказувати фактичну ціну на лікарський засіб.

Не зважаючи на те що Пілотним проектом прямо не передбачено 100% відшкодування вартості лікарських засобів, включених до нього, чиновники керуються постановою КМУ № 907, яка допускає відшкодування вартості фактичного розміру роздрібної ціни (тобто 100%), якщо референтна ціна вища за фактичну.

Зважаючи на це та з метою уникнення непорозумінь між суб’єктами господарювання і регуляторами, доцільно було б внести відповідні зміни до Пілотного проекту, які б прямо передбачали можливість 100% відшкодування вартості препаратів, фактична роздрібна ціна яких нижче референтної, затвердженої наказом МОЗ України від 01.06.2012 р. № 419.

Катерина Горбунова

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ (МОЗ України) ЛИСТ від 24.09.2013 р. № 18.02-05/6598/29253

Аптечна професійна асоціація України

Управління лікарських засобів та медичної продукції МОЗ України розглянуло лист Аптечної професійної асоціації України від 19.09.2013 р. № 43 та в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до абзацу 2 пункту 1 Порядку часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2012 року № 907, часткове відшкодування вартості лікарського засобу здійснюється на рівні затвердженої МОЗ України референтної ціни відшкодування на лікарський засіб з урахуванням граничних постачальницько-збутових та торговельних (роздрібних) надбавок, установлених пунктом 3 постанови Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2012 р. № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою», але не вище фактичного розміру роздрібної ціни упаковки лікарського засобу, що відпускається аптечним закладом.

Л.В. Коношевич, начальник Управління лікарських засобів та медичної продукції МОЗ України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті