Ухвалено закон «Про здійснення державних закупівель»

12 Лютого 2010 8:56 Поділитися

акон України «Про здійснення державних закупівель»Як повідомляє інформаційне управління Верховної Ради України, 11 лютого 2010 р. парламент ухвалив з поправками Закон України «Про здійснення державних закупівель» («за» проголосували 245 народних депутатів). Відповідний законопроект з назвою «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» було зареєстровано 12.05.2008 р. за № 2263-1. Ініціатором законопроекту виступав КМУ.

Законом встановлюються правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти. Він застосовується до всіх замовників та закупівель товарів, робіт і послуг, які повністю або частково здійснюються за рахунок державних коштів, за умови, що вартість предмета закупівлі товару або послуги дорівнює або перевищує 100 тис. грн., а робіт — 300 тис. грн.

Окремою статтею визначено, що дія цього закону не поширюється на випадки, коли предметом закупівлі є: послуги, закупівля яких здійснюється державними банками; послуги з перевезення залізничним транспортом; послуги поштового зв’язку; товари, роботи і послуги, закупівля яких здійснюється замовниками, розташованими за межами України, та ін.

У першому розділі надано визначення основних термінів. Зокрема розкриті поняття «державна закупівля» та «державні кошти».

Державне регулювання та контроль у сфері закупівель здійснюється уповноваженим органом (Міністерством економіки, де передбачається створити окремий структурний підрозділ) та іншими органами відповідно до їх компетенції.

Інформація щодо здійснення закупівель фінансових та консультаційних послуг міжнародних фінансових установ, направляється замовником уповноваженому органу, Рахунковій палаті (у разі використання коштів Державного бюджету України), Головному контрольно-ревізійному управлінню України у встановлені цими органами терміни та за визначеною ними формою. Таку інформацію замовник також направляє до інших державних органів, які здійснюють контроль у сфері закупівель, у разі наявності відповідних запитів.

Законом передбачено, що з метою розгляду скарг при Міністерстві економіки створюється і діє орган оскарження, який формується на засадах паритетної участі представників державних органів та незалежних фахівців з питань державних закупівель у складі 14 осіб.

Згідно із законом орган оскарження: здійснює розгляд скарг та приймає рішення щодо них, систематизує інформацію щодо порушень, які допускаються при здійсненні державних закупівель.

Рішення органу оскарження підлягають обов’язковій публікації в державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель та оприлюднюються на сайті уповноваженого органу протягом 7 робочих днів з дня їх прийняття.

Випуск державного офіційного друкованого видання з питань державних закупівель згідно із законом повинно здійснюватися з періодичністю не рідше одного разу на тиждень.

Відповідно до закону закупівля може здійснюватися шляхом застосування однієї з таких процедур:

  • відкриті торги;
  • двоступеневі торги;
  • запит цінових пропозицій;
  • попередня кваліфікація учасників;
  • закупівля в одного учасника.

КМУ має право за поданням уповноваженого органу затвердити перелік товарів, закупівля яких здійснюється на засадах координації за кошти Державного бюджету України, та визначити генерального замовника.
Встановлено, що закон набуває чинності через 30 днів із дня офіційного опублікування.

За матеріалами www.rada.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті