Комітет ВР з питань охорони здоров`я: державна власність не підлягає перепідпорядкуванням

Як стало відомо, президент Академії медичних наук Украї­ни Олександр Возіанов у листі звернувся до Прем’єр-міністра України Ю. Тимошенко з проханням підпорядкувати Національний інститут раку Академії медичних наук Украї­ни. Сьогодні ця установа знаходиться у підпорядкуванні МОЗ України. У відповідь на звернення президії АМН України голова Уряду направила до Кабінету Міністрів України проект розпорядження «Про передачу Національного інститут раку у відання Академії медичних наук». У розпорядженні пропонується прийняти пропозицію АМН України щодо передачі Національного інституту раку зі сфери управління МОЗ у відання АМН.

Керівництво Національного інституту раку, представники первинної профспілкової організації Національного інституту раку, Українське науково-медичне товариство звернулися до Прем’єр-міністра України з вимогою не допустити передачі Інституту в підпорядкування АМН України.

Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я, у свою чергу, одноголосно прий­няв рішення залишити Національний інститут раку у підпорядкуванні МОЗ України. Про це повідомила голова профільного комітету Тетяна Бахтеєва після засідання. За її словами, до КМУ направлено листа, в якому визначена позиція Комітету Верховної Ради України з цього питання.

Національний інститут раку був переданий у підпорядкування МОЗ в 2008 р. За цей проміжок часу, за словами Т. Бахтеєвої, відбулися позитивні зрушення в організації онкологічної служби. Про це свідчать відповідні показники. За словами голови профільного комітету Верховної Ради Украї­ни, з 2008 р. захворюваність і смертність населення України внаслідок злоякісних новоутворень знизилася.

Т. Бахтеєва зазначила, що єдина цілісна онкологічна служба країни формувалася протягом декількох років. Надзвичайними зусиллями на основі європейського досвіду було створено головну установу онкологічної служби — Національний інститут раку. Доцільність виникнення цієї державної установи та підпорядкування її МОЗ України було визнано рішенням ХІ з’їзду онкологів України і підтверджено Універсалом національної єдності, підписаним Президентом України і представниками всіх політичних фракцій Парламенту України у серпні 2006 р. Двічі приймалися відповідні розпорядження КМУ про створення Національного інституту раку від 20.04.2007 р. № 209-р та від 24.12.2007 р. № 1186-р. У лютому 2009 р. цій державній установі надано статус національної.

Т. Бахтеєва повідомила, що 23 грудня минулого року Законом України від 23.12.2009 р. № 1794-vi затверджено Загальнодержавну програму боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 р., в якій Національний інститут раку визначений як головна установа у сфері боротьби з онкологічними захворюваннями, що зобов’язана забезпечити виконання цілої низки заходів цієї програми й її координацію.

За словами Т. Бахтеєвої, вперше за останні роки в Україні зафіксовано зниження смертності від раку, в тому числі пацієнтів у перший рік після виявлення раку, підвищення рівня охоплення онкологічних хворих спеціальним лікуванням та виявлення раку на ранніх стадіях та ін. Онкологічна служба України завдяки створеній у ній вертикалі стала однією з найбільш організованих служб вітчизняної медицини.

Національним інститутом раку розроб­лені і впроваджені в практику національні стандарти діагностики та лікування онкологічних хворих, проводяться наукові дослідження із залученням науково-дослідних інститутів Національної академії наук та Академії медичних наук України і міжнародних партнерів тощо.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті