У найближчій перспективі може бути введено ПДВ на ліки в розмірі 20%. Ціни на ліки виростуть мінімум на чверть

У найближчій перспективі може бути введено ПДВ на ліки в розмірі 20%. Ціни на ліки виростуть мінімум на чвертьЗа інформацією Європейської Бізнес Асоціації, 22 березня 2014 р. КМУ може розглядати питання встановлення податку на додану вартість (ПДВ) на рівні 20% (!) на операції з постачання та імпорту в Україну лікарських засобів і виробів медичного призначення. Європейська Бізнес Асоціація занепокоєна наслідками, які це матиме для населення та медичної галузі, особливо за нинішньої соціально-економічної ситуації в країні.

Ще 19 березня 2014 р. Європейська Бізнес Асоціація висловлювала своє велике занепокоєння щодо потенційного введення ПДВ у розмірі 7% на ліки — ця ініціатива була зафіксована у проекті Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення вартості лікарських засобів для населення» (реєстраційний № 2475а, ініціатори — народні депутати Т.Д. Бахтеєва та В.Ю. Хомутиннік).

Важливо! Міністр охорони здоров’я Олег Мусій на брифінгу в КМУ повідомив, що він не підтримує введення ПДВ на ліки, але, за його словами, це питання вирішуватиметься голосуванням у Верховній Раді України, і рішення залежатиме від того, як проголосують народні депутати. Введення ПДВ на препарати за відсутності механізму реімбурсації, який є стандартною практикою в Європі та повністю відсутній в Україні, принесе підвищення кінцевої ціни на лікарські засоби, і пацієнти будуть платити ще більше зі своєї кишені. Проте, здається, питання встановлення ПДВ на рівні 7% вже не стоїть — підвищення кінцевої ціни тепер буде ще більшим, адже мова вже йде про введення ПДВ у розмірі 20%. Підвищення планується ввести без жодного обговорення, без попередження населення і без урахування думки громадськості.

Негативний вплив такого кроку є критичним, впевнений Комітет Європейської Бізнес Асоціації з охорони здоров’я. По-перше, постраждають пацієнти, що є неприпустимим у нинішніх кризових умовах в Україні. Як свідчить досвід введення ПДВ на певні види продукції в сусідніх країнах, можна очікувати, що таке підвищення буде більшим, ніж сама ставка ПДВ, що планується до запровадження. Так, за оцінками компаній — членів Комітету Європейської Бізнес Асоціації з охорони здоров’я, враховуючи додаткові людські ресурси і робоче навантаження у зв’язку з адмініструванням нового податку, запровадження 20% ПДВ може призвести до подорожчання медичної продукції в середньому на 25%.

Що далі? Далі послідує загальне обмеження економічної доступності ліків для українських пацієнтів. Девальвація гривні на 30–35%, що відбулася за останні місяці, при незмінних відпускних цінах виробників в іноземній валюті, вже призвела до значного зростання цін у національній валюті в аптеках. На тлі подальшої можливої нестабільності гривні по відношенню до іноземних валют та відповідного коливання цін у гривні на лікарські засоби введення додаткового податку, що безпосередньо впливатиме на підвищення кінцевої ціни на препарати, матиме значний негативний вплив як на можливість пацієнтів виконувати призначення лікарів, так і на настрої населення в цілому.

У провідних європейських країнах, на досвід яких неодноразово посилалися представники державних органів при обґрунтуванні необхідності скасування пільги щодо сплати ПДВ на лікарські засоби, а також при обґрунтуванні самого рівня ставки ПДВ, діє механізм реімбурсації — відшкодування вартості амбулаторного споживання ліків пацієнтам.

Дієвий механізм реімбурсації став можливим у країнах ЄС завдяки запровадженню сталої системи обов’язкового медичного страхування, що дозволяє перерозподілити ціну медикаментів між державою та пацієнтом. Тобто, при запровадженні ПДВ у деяких країнах ЄС ці держави, усвідомлюючи підвищення кінцевої ціни на ліки, використовували механізм компенсації такого підвищення для своїх пацієнтів. В Україні ж механізм реімбурсації препаратів діяв до цього часу лише в межах пілотного проекту для окремої категорії лікарських засобів, і його широкомасштабне впровадження поки що не планується, лише обговорюється така можливість.

Європейська Бізнес Асоціація наголошує, що встановлення 20% ставки ПДВ для імпортованих ліків та медичних виробів призведе до жахливих наслідків як для пацієнтів, так і для галузі в цілому. Допустити це — значить свідомо нашкодити пацієнтам, примушуючи їх нести додатковий фінансовий тягар, завдати шкоди фармацевтичній галузі та економіці в цілому.

Європейська Бізнес Асоціація сподівається на особливу увагу, а також зважене ставлення нового Уряду до інтересів населення і вирішення питання відхилення змін щодо встановлення ПДВ — на користь громадян країни.

Прим. ред. — за інформацією нашого видання, законопроект, про який згадує Європейська Бізнес Асоціація, містить не лише норму щодо скасування податкової пільги на операції з постачання ліків та встановлення ПДВ на рівні 20%, а ще й передбачає встановлення податку на прибуток підприємств на рівні 18%, збільшення вдвічі ставок на нові автомобілі, запровадження збору 0,5% при здійсненні операцій з купівлі юридичними та фізичними особами іноземної валюти в безготівковій та/або готівковій формі, а також інші заходи податкового тиску на українців.

За матеріалами, наданими Європейською Бізнес Асоціацією
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті