ПДВ на операції з першого постачання ліків та виробів медичного призначення: парламент з другої спроби ухвалив закон (оновлено)

27 Березня 2014 6:16 Поділитися

ПДВ на операції з першого постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення може бути ухвалено на рівні 7%До порядку денного пленарного засідання парламенту 27 березня 2014 р. включено законопроект «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» (реєстраційний № 4576, ініціатор — КМУ). Проте для його ухвалення з першої спроби не вистачило необхідної кількості голосів народних депутатів. «За» проголосували 189 народних депутатів. Представники деяких фракцій, які не голосували, пояснили причини. Зокрема, вони наголошували на тому, що законопроект можна прийняти тільки в першому читанні, а потім доопрацювати у парламентському Комітеті з питань податкової і митної політики, тому що 90% норм проекту стосуються саме податкової політики. Представники фракцій, які підтримали законопроект, наголошували, що необхідно ухвалити вкрай непопулярне рішення і закликали колег сконцентруватися і прийняти це рішення. Як наслідок, Верховна Рада України 246 голосами народних депутатів прийняла за основу та в цілому законопроект № 4576.

Законопроектом серед іншого пропонується:

  • запровадити оподаткування податком на додану вартість (ПДВ) за ставкою 7% операцій з першого постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення (перший імпорт та перше постачання вітчизняним виробником);
  • запровадити на постійній основі застосування основної ставки податку на прибуток підприємств на рівні 18% та ПДВ на рівні 20%;
  • розширити коло платників по платі за користування надрами для видобування корисних копалин, які провадять господарську діяльність з видобування підземних вод на підставі дозволів на спеціальне водокористування;
  • підвищити у 2 рази ставки оподаткування збором за користування радіочастотним ресурсом України;
  • застосувати єдину ставку акцизного податку на дизельне паливо (98 євро за 1000 кг) замість диференціації ставок в залежності від вмісту сірки (від 46 до 98 євро за 1000 кг) та запровадити оподаткування альтернативного палива;
  • підвищити у 2 рази ставки на нові автомобілі та мотоцикли з об’ємом двигуна більше 0,5 л;
  • запровадити справляння збору на обов’язкове державне пенсійне страхування за ставкою 0,5% при здійсненні операцій із купівлі юридичними та фізичними особами іноземної валюти в безготівковій та/або готівковій формі.

Також пропонується встановити прогресивну шкалу оподаткування податком на доходи фізичних осіб за ставками 15, 17, 20, 25, 30% для всіх доходів, включаючи, зокрема, дивіденди, проценти, роялті, інвестиційний прибуток, із запровадженням обов’язку для платника податку здійснити за результатами року перерахунок нарахованого (утриманого) податку.

Крім того, законопроектом передбачається підвищити ставки акцизного податку на алкогольні напої та тютюнові вироби на 25%, пиво — на 42,5%.

Проектом документа також пропонується скоротити загальну чисельність штату МВС на 79 400 осіб (із 324 400 до 245 000), Служби безпеки України — на 3350 осіб (із 33 500 до 30 150), Управління державної охорони України — на 299 осіб (із 2993 до 2694) та прокуратури — на 2263 осіб (із 22630 до 20367).

Законопроектом встановлюється, що громадянам, які проживають на території АР Крим та Севастополя, виплати, передбачені законодавством у сфері соціального та пенсійного страхування, здійснюватимуться за рахунок коштів, які надходять від платників єдиного збору на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, розташованих на території АР Крим та Севастополя.

Громадяни України, які проживають на території АР Крим та Севастополя, і не отримали громадянства Російської Федерації та не одержують пенсії й соціальні виплати від органів пенсійного забезпечення Російської Федерації, матимуть право на отримання виплат відповідно до пенсійного законодавства України в порядку, визначеному КМУ.

Автори законопроекту сподіваються, що додаткові надходження до бюджету, отримані внаслідок ухвалення та реалізації розробленого законопроекту, та зекономлені кошти будуть спрямовані на соціальний захист громадян, а також нададуть можливість забезпечувати своєчасні розрахунки із господарюючими суб’єктами за надані послуги, поставлені товари, продукти харчування тощо для бюджетних установ, що сприятиме фінансовій стабілізації та економічному зростанню, погашенню заборгованості із заробітної плати, накопиченої за минулі роки.

Ухвалення законопроекту дозволить збільшити дохідну частину бюджету на суму близько 44 млрд. грн. в розрахунку на рік, у розрахунку на 7 місяців 2014 р. — на суму близько 25 млрд. грн. У разі підписання даного документа в.о. Президента України окремі положення (в тому числі щодо запровадження ПДВ на ліки) набудуть чинності вже з 1 квітня 2014 р.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Неля 28.03.2014 6:17
Два питання: 1. З якої точно дати вводиться ПДВ? 2. Що значить "ПДВ за ставкою 7% операцій з ПЕРШОГО ПОСТАЧАННЯ лікарських засобів"? ПДВ платить тільки перший імпортер чи й дистрибютори і аптеки теж?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті