Підсумки діяльності галузі охорони здоров’я у 2009 р та перспективи розвитку

04 Березня 2010 10:14 Поділитися

3 березня у Національному медичному інституті ім. О.О. Богомольця відбулася підсумкова колегія МОЗ України за участю представників міністерства, Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів, науково-дослідних інститутів МОЗ та НАМН України, обласних управлінь охорони здоров’я та інших фахівців галузі. Під час заходу представлено результати діяльності галузі охорони здоров’я за 2009 р. та визначено пріоритетні напрямки подальшого розвитку.

Починаючи виступ, Василь Князевич, міністр охорони здоров’я України, зазначив, що проведення колегії співпало у часі із засіданням Верховної Ради, на якому було ухвалено рішення про відставку КМУ. Отже, під час підсумкової колегії не лише підбиватимуться підсумки діяльності галузі за минулий рік, але і визначатиметься подальша стратегія її розвитку, яку буде запропоновано наступному уряду.

В. Князевич повідомив, що протягом останнього року діяльність МОЗ України була спрямована на визначення шляхів удосконалення системи охорони здоров’я. Нині в необхідності проведення докорінної реформи галузі впевнені представники усіх гілок влади. Але це неможливо без аналізу її ресурсного забезпечення з урахуванням потенціалу системи МОЗ України, інших міністерств та відомств, а також приватного сектору. Фахівцями міністерства вперше за всі роки незалежності проведено повну інвентаризацію галузі.

Восени 2009 р. завдяки узгодженим діям уряду, зокрема МОЗ, вдалося взяти під контроль розповсюдження пандемічного грипу. Для галузі охорони здоров’я була визначена окрема бюджетна програма для фінансування заходів, спрямованих на запобігання поширенню грипу А (H1N1) та гострих респіраторних вірусних інфекцій. Але необхідне медичне обладнання так і не було придбано, адже коштів на його закупівлю від Державного казначейства не надійшло.

В. Князевич зазначив, що в Україні не втрачає актуальності проблема поширення ВІЛ/СНІДу та туберкульозу. У 2009 р. вперше порівняно з попередніми роками відмічено зменшення кількості випадків смерті від СНІДу, що пояснюється позитивним впливом застосування антиретровірусної терапії. Крім того, у минулому році також зареєстровано зниження показника захворюваності на туберкульоз.

На завершення В. Князевич наголосив, що пріоритетним напрямком подальшого реформування галузі охорони здоров’я є розвиток первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини та підвищення якості медичної допомоги. На його думку, значні структурні зміни у галузі повинні передувати запровадженню загальнообов’язкового медичного страхування.

Також під час колегії з доповідями виступили Василь Лазоришинець, Олександр Біловол, заступники міністра охорони здоров’я, Геннадій Падалко, Головний державний інспектор України з контролю якості лікарських засобів, та інші фахівці. Заслухавши та обговоривши доповіді, колегія прийняла низку рішень, не оминувши увагою і фармацевтичний сектор. Костянтину Курищуку, заступнику міністра охорони здоров’я, та Юрію Константінову, директору Департаменту регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів та продукції в системі охорони здоров’я, серед іншого доручено до кінця 2010 р. розробити стратегію розвитку фармацевтичної промисловості України на 2011–2020 рр. Крім того, вони отримали завдання до кінця 2010 р. ініціювати розробку та подання та розгляд Верховної Ради України закону «Про вироби медичні» з метою врегулювання правовідносин, пов’язаних з розробкою, реєстрацією, виробництвом, контролем якості, реалізації в Україні зазначеної продукції. Також їм доручено до кінця червня поточного року реорганізувати систему контролю якості медичних імунобіо­логічних препаратів, медичних виробів, біологічно активних добавок тощо з урахуванням світового досвіду, до квітня 2010 р. — внести зміни в структуру Департаменту регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів та продукції в системі охорони здоров’я, створивши 2 відділи (по 5 посад на кожен з них): промислової політики; регулювання аптечної діяльності.

Детальніше про роботу підсумкової колегії МОЗ України читайте у найближчих номерах «Щотижневика АПТЕКА» та на сайті www.apteka.ua.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті