Аптечні працівники просять відтермінувати набуття чинності новими нормами щодо оподаткування ліків

ВІДКРИТИЙ  ЛИСТ

Народному депутату України Шипку Андрію Федоровичу

Міністру МОЗ України Мусію Олегу Степановичу

Ще 31 березня 2014 р. на сайті Верховної Ради України був оприлюднений законопроект «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» №- 4567, в якому передбачалося, що 7% ставка ПДВ буде введена на лікарські засоби та вироби медичного призначення тільки на першому етапі, а 01 квітня 2014 року зранку введена 7 % ставка ПДВ на постачання товарів по всьому ланцюгу: від постачальника до кінцевого споживача.

Згідно підпункту 4.19 пункту 4.1 ст. 4 Податкового кодексу України зміни в будь-які елементи податків і зборів не можуть вноситися пізніше, ніж за 6 місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила і ставки. Податки та збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватись на протязі бюджетного року.

Залишається тільки здогадуватися, яким чином Міністерство юстиції України, інші міністерства та відомства завізували закон № 1166-VII, з прийняттям якого порушуються положення діючого податкового законодавства, до того ж без обговорення з громадськістю.

Враховуючи, що лікарські засоби і вироби медичного призначення відносяться до товарів соціального значення та життєво необхідні для населення і лікувально-профілактичних закладів, 01 квітня 2014 p., не маючи відповідних нормативно-законодавчих актів і роз’яснень, аптеки відпускали лікарські засоби та вироби медичного призначення (в т. ч. наркотичні лікарські засоби, транквілізатори, безкоштовні та частково оплачені ліки та ін.) за старими правилами.

Введення ПДВ на лікарські засоби і вироби медичного призначення не можна здійснювати хаотично, без належної підготовки та перехідного періоду.

Просимо, перш за все, відтермінувати для аптечних закладів введення у дію 7 % ставки ПДВ на лікарські засоби та вироби медичного призначення до 01 січня 2015 року.

Просимо надати роз’яснення:

  1. Як аптекам бути з залишками товару станом на 01.04.2014 p., який отриманий з нулевою ставкою ПДВ.
  2. Введення вимог цього Закону стосовно лікарських засобів і виробів медичного призначення неможливо на другий день після прийняття та опублікування та без надання аптечним закладам у письмовому вигляді роз’яснення механізму впровадження вимог цього Закону та часу для: проведення переобліків, перепрограмування РРО, навчання та підготовки персоналу.

Введення 7 % ставки ПДВ на ліки та вироби медичного призначення приведе до значного обмеження доступу населення до вказаних товарів, а це у свою чергу – до різкого підвищення смертності народу України.

То для чого стояв «Майдан» і загинули люди?

Правління Київської обласної

асоціації аптечних працівників

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті