Андрій Шипко пропонує відтермінувати запровадження ПДВ на лікарські засоби

03 Квітня 2014 6:34 Поділитися

wpid-d0_a8_d0_b8_d0_bf_d0_ba_d0_be_fmtНародний депутат України Андрій Шипко вважає передчасним оподаткування ліків ПДВ. Він ініціює відтермінування імплементації відповідних норм Податкового кодексу, нещодавно схвалених Верховною Радою. Як відомо, з 1 квітня 2014-го року набули чинності фіскальні норми, згідно з якими лікарські засоби в Україні оподатковуються податком на додану вартість за ставкою 7%.

«Ця новація провокує подорожчання ліків і вдарить по кишенях сотень тисяч українців, – зауважив голова підкомітету Верховної Ради з питань розвитку фармації. – Буквально вчора я зайшов до аптеки і бачив, як провізор переклеює цінники. Вартість ліків зростає просто на очах, попри заяви окремих експертів!».

До того ж таке форсоване запровадження ПДВ на ліки не лише б’є по пацієнтах, а й створює колапс на фармацевтичному ринку, учасники якого виявилися суто технічно не готовими до нових вимог податкового адміністрування.

При цьому в процесі імплементації податкових норм виникли й інші колізії. Так, наприклад, виявилося, що фіскальні зміни, які набрали чинності з 1 квітня, не поширюють застосування 7-відсоткової ставки ПДВ на ввезення лікарських засобів до України. Таким чином, вони автоматично підпали під оподаткування ПДВ на загальних підставах, тобто за ставкою 20%. Як наслідок – імпортери призупиняють вантажі на митному кордоні. «Це взагалі може призвести до зникнення цілих груп лікарських засобів як з полиць аптек, так і з медичних закладів», – говорить Андрій Шипко.

Аби виправити таку ситуацію та нівелювати означені ризики, народний депутат закликав колег, урядовців, представників громадськості та учасників ринку долучитися до розробки оптимального фіскального механізму загалом та відтермінування оподаткування ліків ПДВ зокрема. «Незабаром ініціатива буде розглянута у Верховній Раді і я наполягатиму на її невідкладному прийнятті. Наповнення держбюджету – це дуже важливо. Але нам слід бути обережними з речами, які можуть позначитися на здоров’ї людей», – підкреслив Андрій Шипко.

Довідково: Наприкінці березня Верховна Рада прийняла Закон «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні», який регламентує низку антикризових заходів, зокрема, у частині змін до Податкового кодексу.

За матеріалами, наданими прес-службою народного депутата

Читайте також: Украина вводит НДС в размере 20% на импорт лекарственных средств?

НДС на лекарственные средства, как с этим жить?

Закон щодо ПДВ на лікарські засоби та вироби медичного призначення опубліковано

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

advocate 03.04.2014 7:28
Да, давайте сейчас аптеки за эти дни сделают дурную работу и все возвращать назад..
les 03.04.2014 8:20
ну да лучше пополнять бюджет за счет человеческого здоровя)))
Саша 03.04.2014 9:01
Перший адекватний погляд на наслідки прийнятого закону...
Виктор 04.04.2014 10:18
А в чем адекватность ?? В том что депутат который ПРИНЯЛ этот закон не знал об этом ??

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті