Народні депутати пропонують відтермінувати запровадження 7% ставки ПДВ на ліки і вироби медичного призначення (оновлено)

08 Квітня 2014 2:26 Поділитися

Народні депутати пропонують відтермінувати запровадження 7% ставки ПДВ на ліки і вироби медичного призначення4 квітня 2014 р. у Верховній раді України зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо зупинення чинності окремих положень на встановлення ставки податку на лікарські засоби)», (№ 4637) ініціаторами якого виступили народні депутати України А.Ф. Шипко та В.В. Дудка.

Законопроект розроблено з метою надання перехідного періоду для суб’єктів господарювання та забезпечення фізичної доступності лікарських засобів для населення. Введення ПДВ на фармацевтичну продукцію викликало дезорганізацію системи поставок і реалізації продукції. Така ситуація може призвести до зриву забезпечення громадян лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, фармацевтичні компанії не були готові до значних адміністративних витрат на «обслуговування» податку та непідготовлені технічно. Введення ПДВ може вплинути і на забезпечення лікувально-профілактичних закладів необхідними препаратами та виробів медичного призначення, що закуповуються за бюджетні кошти. Йдеться про ситуації, коли за результатами проведення торгів били укладені договори без врахування ПДВ, але поставка і оплата товарів ще не були здійснені до 1 квітня 2014 р.

Для уникнення створення вкрай негативної ситуації щодо медикаментозного обслуговування пацієнтів норму запровадження ПДВ по операціях з постачання лікарських засобів, а також виробів медичного призначення за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України, необхідно вводити до початку бюджетного року та встановити перехідний період.

Так, законопроектом передбачено відтермінувати набуття чинності пп. «в» п. 193.1 ст. 193 Податкового кодексу України, яким запроваджено 7% ставку ПДВ на операції з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (у тому числі аптечними закладами), а також з поставки виробів медичного призначення за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України. Відтак, у разі ухвалення закону, 7% ставка ПДВ на вказану категорію товарів застосовуватиметься починаючи з 1 січня 2015 р.

У зв’язку з цим народні депутати пропонують доповнити п. 197.1 ст. 197 Податкового кодексу України положенням, відповідно до якого застосовуватиметься пільгова ставка ПДВ на операції з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення. При цьому передбачено, що це положення втратить чинність 31 грудня 2014 р.

Нагадаємо, що новина про запровадження з 1 квітня 2014 р. 7% ставки ПДВ на операції з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення викликала неабиякий резонанс на фармринку. Відповідний Закон України від 27.03.2014 р. № 1166-VII був прийнятий з порушенням податкового законодавства України та не передбачав перехідного періоду для суб’єктів господарювання, внаслідок чого зупинилися поставки фармпродукції.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*