Арсеній Яценюк провів нараду щодо ситуації на фармацевтичному ринку: Закон потребує змін

09 Квітня 2014 7:21 Поділитися

kmu-04-3609 квітня поточного року в КМУ під головуванням Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка відбулася нарада, присвячена питанням реформування системи охорони здоров’я та ситуації, що склалася на фармацевтичному ринку Україні після ухвалення Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» від 27 березня 2014 р. № 1166-VII.

До відома очільника Уряду було надано інформацію щодо наслідків миттєвого запровадження ПДВ на лікарські засоби та неузгодженості відповідних положень Закону України № 1166-VII з діючим законодавством. Зокрема, мова йшла про те, що на даний час суб’єкти ринку і контролюючи органи не мають єдиного розуміння щодо порядку нарахування ПДВ. Внаслідок цього імпорт фармацевтичної продукції паралізовано. Вже тиждень, як ліки не розмитнюються. Незабаром на фармацевтичному ринку країни виникне колапс.

Крім того, аптечні заклади не мають адекватного роз’яснення від органів влади щодо порядку нарахування ПДВ на ліки, що підлягають державному регулюванню націнок, а саме тих, що входять до Обов’язкового мінімального асортименту та Національного переліку.

Не менш важка ситуація склалася із медичними виробами, внаслідок відсутності затвердженого КМУ переліку виробів медичного призначення, щодо яких застосовується 7% ставка ПДВ.

Заслухавши цю інформацію, Арсеній Яценюк піддав критиці розробників Закону України № 1166-VII, а саме Міністерство фінансів України та Міністерство доходів та зборів України. Він запевнив, що докладатиме максимум зусиль для того, щоб 10 квітня урядовий законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо усунення окремих неузгодженостей норм законодавства» (№4645) було включено до порядку денного пленарного засідання та ухвалено Парламентом України.

Також він звернувся до керівників центральних органів виконавчої влади із вимогою читати роз’яснення, які надають їх підлеглі, адже роз’яснення, що надано у листах Міністерства доходів і зборів України від 04.04.2014 № 7860/7/99-99-19-04-02-17 та № 7822/7/99-99-19-05-01-17 жодним чином не прояснюють ситуацію щодо нарахування ПДВ на лікарські засоби та медичні вироби суб’єктам ринку. Арсеній Яценюк запевнив, що після ухвалення урядового законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо усунення окремих неузгодженостей норм законодавства» оператори ринку отримають нове роз’яснення від органів влади, в якому буде надано змістовні та зрозумілі відповіді на гострі питання, які нині їх хвилюють.

Крім того Прем’єр-міністр України повідомив, що 9 квітня поточного року Уряд ухвалив постанову, якою затверджено перелік виробів медичного призначення щодо яких застосовується 7% ставка ПДВ. Найближчим часом цей документ буде оприлюднений.

Редакція нашого видання і надалі слідкуватиме за розвитком подій та інформуватиме читачів щодо поточної ситуації.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті