Володимир Дудка ініціює звільнення від оподаткування митом лікарських засобів та виробів медичного призначення

24 Квітня 2014 6:45 Поділитися

News_938-6Народний депутат України, представник депутатської групи «Суверенна європейська Україна» Володимир Дудка ініціює звільнення від оподаткування митом лікарських засобів та виробів медичного призначення. З цією метою сьогодні, 24 квітня 2014 року, у Верховній Раді України за № 4768 зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування митом лікарських засобів та виробів медичного призначення» (наразі текст проекту документа не оприлюднено). Окрім Володимира Дудки співавторами законопроекту виступили А.Ф. Шипко, В.Й. Развадовський, І.М. Єремеєв.

Забезпечення населення недорогими лікарськими засобами та виробами медичного призначення є завданням держави. Задовольнити потреби в ліках усіх категорій громадян за відносно прийнятними цінами частково можливо завдяки тому, що згідно із законодавством фармацевтична продукція оподатковується ввізним митом за ставкою 0%.

Разом з тим, у зв’язку з неузгодженістю деяких законодавчих актів, мають місце факти оподаткування деяких лікарських засобів, дозволених для застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також виробів медичного призначення ввізним митом за ставкою 8,5%. Зрозуміло, що тягар сплати цього мита лягає не на тих, хто реалізує лікарські засоби та вироби медичного призначення, а на кінцевих споживачів. Таким чином, деякі лікарські засоби та вироби медичного призначення, які користуються попитом, мають завищені ціни, а головне – споживачами цієї продукції є, саме, та категорія громадян, яка і без цього потребує матеріальної підтримки з боку держави: люди похилого віку, хворі, інші громадяни, яким для підтримки стану здоров’я необхідна медикаментозна допомога.

У зв’язку з такою складною ситуацією Володимир Дудка ініціював законопроект, метою якого є звільнення від оподаткування ввізним митом лікарських засобів, дозволених для застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також виробів медичного призначення за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України. Головним завданням законодавчої ініціативи є зниження цін на зазначену продукцію шляхом зменшення її вартості на розмір мита, який зараз є однією із суттєвих складових ціни.

Автори законопроекту переконані, що прийняття документа дозволить позбутися неузгоджості, яка на сьогодні існує в законодавстві стосовно обкладання митом лікарських засобів та виробів медичного призначення. Окрім того, ухвалення документа дасть змогу знизити ціни на зазначену продукцію, що підвищить соціальний захист найбільш вразливих прошарків населення України.

За матеріалами, наданими прес-службою народного депутата України В. Дудки

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Игорь 25.04.2014 10:38
Дудка вперед, молодец! Мы тебя поддержим, скажи только как.
Ira 25.04.2014 11:58
Правильно!!!

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті