Лікарям заборонятиметься виписувати рецепти на тропікамід

Лікарям заборонятиметься виписувати рецепти на тропікамідМОЗ України затвердило наказ від 02.04.2014 р. № 239 «Про внесення зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360». Документ набуде чинності з дня його офіційного опублікування.

Нагадаємо, що наказом МОЗ України № 360 затверджено Правила виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядок відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкцію про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог-замовлень.

Зміни, передбачені наказом МОЗ України № 239, вносяться до додатку 5 до Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення. Зокрема, передбачено доповнити перелік лікарських засобів (за міжнародними непатентованими назвами (МНН)), на які не дозволяється виписувати рецепти, новою позицією, а саме «Антихолінергічні засоби — тропікамід».

Таким чином, після набуття чинності наказом МОЗ України № 239, лікарям заборонятиметься виписувати рецепти на лікарські засоби з МНН тропікамід.

Нагадаємо, що наразі згідно з додатком 3 до Правил тропікамід віднесено до препаратів, що підлягають предметно-кількісному обліку в закладах охорони здоров’я.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Читач 25.04.2014 5:17
От поясніть мені, це свідомо так робиться, щоб постійно лишати шанс наркоманам купувати такі препарати? Адже ніщо не заважає тим аптекам, які його продавали без рецептів, і далі це робити, бо тільки віднесення тропікаміду та кодеїновмісних препаратів до сильнодіючих ЛЗ дозволить порушувати кримінальні справи (ст. 321 ККУ) та притягувати до кримінальної відповідальності тих "торгашів", яких аптекарями назвати не можна. А так - у разі виявлення його в аптеці та відсутності документів про відпуск його на лікарні - яка відповідальність? Лише штраф?
Сергій 27.04.2014 12:35
Не погоджуюсь з першим коментарем. Відпуск тропікаміду піде виключно по вимогам тобто на ЛПЗ. А за відсутність вимог ЛПЗ в аптеці - по перше штраф , а по друге якщо це буде повторно Держлікслужба може і ліцензію анулювати. Чи хтось готовий ризикнути ліцензією ? В першому коментарі автор хоче щоб була порушена стаття 320 (321) КК України. Можливо автор коментаря співробітник ВБНОН УМВСУ ? Їм дуже, ну дуже потрібен показник, а можливо ще й хтось «правильно» попросить, щоб кримінальну справу закрили ? Ну тоді ВБНОН взагалі на коні.
Читач 27.04.2014 9:15
Чесним аптекам нема чого боятися ст. 321 ККУ, бо вони без рецепта тропікамід і зараз не відпускають. А не чесним аптекам ця зміна не стане на заваді продовжувати його продавати наркоманам. Анулювання ліцензії на сьогодні - абсолютно не страшна норма для таких аптек. По-перше, долго можна оскаржувати рішення, працюючи при цьому, а по друге- можна зареєструвати іншу фірму, адже тепер мінімальний статутний фонд мізерний, а вартість ліцензії також не висока. Ось про це і малося на увазі, і показники ВБНОНУ мене абсолютно не хвилюють, а хвилюють сотні шприців і використаних упаковок кодтерпіну під аптеками

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті