Надано статус Національної

13 квітня 2006 р. відбулася визначна подія — Державній науковій медичній бібліотеці надано статус Національної. В урочистій церемонії взяли участь міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко, представники Академії медичних наук України, медична та бібліотечна громадськість.

Міністр охорони здоров’я зачитав гостям Указ Президента «Про надання Державній науковій медичній бібліотеці статусу Національної», у якому було відмічено визначну роль Державної наукової медичної бібліотеки як провідного науково-інформаційного закладу у сфері медицини та охорони здоров’я, загальнодержавне та міжнародне визнання результатів її діяльності. Також було зазначено, що надалі Державну наукову медичну бібліотеку слід іменувати як Національну, залишивши її в підпорядкуванні МОЗ України, та за участю уряду затвердити персональний склад наглядової ради Національної наукової медичної бібліотеки. Також міністр зачитав особисте привітання від імені колегії МОЗ України і щиро поздоровив працівників бібліотеки.

Працівників бібліотеки вітають (зліва направо) заступник міністра культури та туризму І. Приставський, Р. Павленко та Ю. Поляченко

Працівників бібліотеки вітають (зліва направо) заступник міністра культури та туризму
І. Приставський, Р. Павленко та Ю. Поляченко

Заснована в 1930 р., Національна наукова медична бібліотека сьогодні стала потужною інформаційною базою медицини та охорони здоров’я, національною скарбницею медичних знань, науково-методичним центром для 939 медичних бібліотек України, де збираються, опрацьовуються та зберігаються надбання світової медичної думки.

Книжкові фонди бібліотеки становлять 1,5 млн документів, серед яких унікальні видання XVI-XVII ст., праці вітчизняних та зарубіжних класиків медицини, сучасні видання 35 мовами світу, понад 200 тис. пакетів патентної документації. Крім фондів основного збереження діє низка підсобних фондів. У загальному читальному залі — найважливіші суспільно-політичні видання (книги, газети, журнали), вітчизняні й зарубіжні періодичні медичні видання за останні 2 роки, енциклопедії, довідники тощо.

У залі нових надходжень для читачів відкрито доступ до вітчизняних та зарубіжних книг медико-біологічного профілю, одержаних бібліотекою протягом останнього року. Загальний читальний зал обладнано апаратами для читання fiche та мікрофільмів.

У підсобному фонді залу довідково–інформаційної та бібліографічної літератури зібрано понад 60 тис. вітчизняних та зарубіжних довідкових і бібліографічних видань.

Бібліотека плідно співпрацює із 32 бібліотеками 17 країн світу: США, країн Європи, Австралії, Японії. Це дає можливість щорічно 72 тис. читачів отримувати інформацію не лише з вітчизняних джерел, а й послуговуватися найновішими досягненнями світової медицини завдяки міжнародному книгообміну та в режимі оn-line.

У 2001 р. у бібліотеці було відкрито інформаційно-комп’ютерний центр. Безперечно, це надало їй можливість стати ланкою всесвітніх інформаційних ресурсів, одним з перших та постійних членів Консорціуму бібліотек України, учасником проекту «Електронна інформація для бібліотек», який забезпечує доступ до електронних баз данних одного з найбільших у світі видавництв «EBSCO Publishing». Дізнатися більше про можливості бібліотеки можна на офіційному сайті www.library.gov.ua.

Як зазначила у виступі завідуюча бібліотекою Раїса Павленко, серед перших читачів бібліотеки були видатні вчені — О.О. Богомолець, М.Д. Стражеско, О.П. Кримов, В.Ю. Чаговець, Л.В. Громашевський, Д.Ф. Чеботарьов. Назавжди яскраву сторінку в історію бібліотеки вписали всесвітньо відомі діячі медицини, серед яких М.М. Амосов, А.П. Ромоданов, В.В. Фролькіс, Я.П. Фрумкін та багато іншіх.

На святі був присутній ректор Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, член-кореспондент АМН України, професор, заслужений лікар України В.Ф. Москаленко, який подарував бібліотеці книжки, серед яких «Медична освіта у світі та в Україні» за редакцією міністра охорони здоров’я Ю.В. Поляченка з його дарчим надписом, у якій обговорюються питання розвитку вищої медичної освіти у світі та нові технології навчального процесу. Начальник центрального військового шпиталю Міноборони України, доктор медичних наук, професор М.П. Бойчук на знак привітання подарував бібліотеці книжку під назвою «Історія Київського військового шпиталю». Керівник клініки, завідуючий кафедрою хірургії і опікової хвороби Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, академік НАН України, доктор медичних наук А.П. Радзіховський подарував двотомний «Атлас операцій органів травлення» та монографію «Невідкладна хірургія органів черевної порожнини». Безперечно, ці книжки поповнять багатий бібліотечний фонд наукової літератури.

Ця подія є знаменною для медичної громадськості не тільки Києва, а і всієї України. n

Вікторія Марченко,
фото Ігоря Кривінського

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті