Необхідно найближчим часом прийняти новий Перелік медичних виробів, що підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7%: Асоціація «Оператори ринку медичних виробів»

22 Травня 2014 10:33 Поділитися

Необхідно найближчим часом прийняти новий Перелік медичних виробів, що підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7%: Асоціація «Оператори ринку медичних виробів»На адресу «Щотижневика АПТЕКА» надійшло звернення Асоціації «Оператори ринку медичних виробів» до органів влади з приводу необхідності перегляду Переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7%. Пропонуємо його увазі читачів.

Вих. від 20.05.2014 р. № 43

Кабінет Міністрів України

Міністерство охорони здоров’я України

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України

Міністерство доходів і зборів України

Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва

Щодо перегляду Переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7%

Від імені членів Асоціації «Оператори ринку медичних виробів» (далі — Асоціація) як першого в Україні професійного об’єднання імпортерів, дистриб’юторів та інших учасників ринку медичних виробів звертаємося щодо перегляду Переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7%.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення окремих неузгодженостей норм законодавства», який набув чинності 19 квітня 2014 р., передбачено застосовування ставки ПДВ за ставкою 7% по операціях з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України медичних виробів за переліком, затвердженим КМУ.

Так, зазначений Перелік був затверджений постановою КМУ від 23.04.2014 р. № 118 «Про затвердження переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за ставкою 7%» (далі — постанова КМУ № 118) та набув чинності з 26 квітня 2014 р.

Відповідно до пункту 3 постанови КМУ № 118 вона втрачає чинність 01.07.2014 р., тобто, операторам ринку де-юре можна керуватися Переліком при постачанні України та ввезенні на митну територію тільки до 01.07.2014 р.

Таким чином, Асоціація резюмує, що до 01.07.2014 р. центральним органами виконавчої влади повинен бути розроблений на заміну Переліку, затвердженого постановою № 118, новий Перелік медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за ставкою 7%, який має набути чинності не пізніше 01.07.2014 р., оскільки такий перелік передбачений чинним Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення окремих неузгодженостей норм законодавства».

З огляду на зазначене вище, МОЗ України ініціював створення робочої групи з питань перегляду Переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7%, за результатами чого до Асоціації надійшов відповідний лист щодо надання кандидатур до включення зазначеної робочої групи.

За офіційною інформацією 7 травня 2014 р. в приміщенні МОЗ України за участю представників центральних органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства, в тому числі Асоціації, відбулося тематичне засідання під головуванням першого заступника міністра охорони здоров’я України Р.В. Салютіна щодо перегляду Переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7%.

Так, у ході наради, на нашу думку, між сторонами було досягнуто порозуміння щодо прийняття виважених рішень стосовно перегляду Переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7%, а саме:

  • в рамках Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення окремих неузгодженостей норм законодавства» підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7% операції з постачання та ввезення на митну територію України медичних виробів в значенні:
  • «медичний виріб», визначений в Технічному регламенті щодо медичних виробів, що затверджений постановою КМУ від 02.10.2013 р. № 753;
  • «медичний виріб для діагностики in vitro», визначений в Технічному регламенті щодо медичних виробів для діагностики in vitro, що затверджений постановою КМУ від 02.10.2013 р. № 754;
  • «активний медичний виріб, який імплантують», визначений в Технічному регламенті щодо активних медичних виробів, які імплантують, що затверджений постановою КМУ від 02.10.2013 р. № 755.

При цьому статус таких медичних виробів повинен бути підтверджений одним з наступних документів:

  • свідоцтво про державну реєстрацію виробу медичного призначення — для виробів, які пройшли процедуру державної реєстрації відповідно до постанови КМУ від 09.11.2004 р. № 1497;
  • декларація відповідності — для медичних виробів, які пройшли процедури оцінки відповідності згідно з вимогами технічних регламентів;
  • заява щодо медичних виробів особливого призначення — для медичних виробів, виготовлених на замовлення або призначених для клінічних досліджень чи оцінки характеристик, відповідно до вимог технічного регламентів.

Наголошуємо, що відповідне рішення КМУ, яким буде затверджено новий Перелік, необхідно прийняти найближчим часом, оскільки вже з 01.07.2014 р. може виникнути прецедентна для операторів ринку медичних виробів ситуація, за якої через фактичну законну відсутність використання Переліку операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України медичних виробів підлягали оподаткуванню ПДВ за ставкою 20%, що, безсумнівно, призведе до здорожчання медичних виробів для населення України на рівні, пропор­ційному ставці ПДВ.

Ми переконані, що застосування таких опцій щодо врегулювання зазначеного питання є прийнятними як для кінцевих споживачів, так і для виробників та дистриб’юторів медичних виробів, оскільки вони враховують думки всіх присутніх і реальну ситуацію, що нині склалася в Україні.

Асоціація має надію на прийняття своєчасних, виправданих та узгоджених з громадськістю рішень з боку центральних органів виконавчої влади.

За матеріалами, наданими Асоціацією
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті