Санітарно-епідеміологічна служба буде проводити експертизи за новими правилами?

МОЗ України запропонувало для публічного обговорення проект наказу «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 09.10.2000 р. № 247 «Про затвердження Тимчасового порядку проведення державної санітарно-гігієнічної експертизи», з яким детальніше можна ознайомитись на сайті www.moz.gov.ua. Редакція «Щотижневика АПТЕКА», звернулася до Департаменту державного санітарно-епідемічного нагляду МОЗ України (далі — Департамент) із проханням надати з цього приводу невеликий коментар.

Наказ від 14.03.2006 р. № 120 «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 09.10.2000 р. № 247» був розроблений Департаментом державного санітарно-епідеміологічного нагляду МОЗ України у зв’язку з внесенням змін та доповнень до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» й інших нормативно-правових актів, що були прийняті після 2001 р., з метою оптимізації організації проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

Внесені зміни та доповнення, які викладені в наказі, суттєво не відрізняються від наказу № 247 «Про затвердження Тимчасового порядку проведення державної санітарно-гігієнічної експертизи».

Зокрема, з метою більш чіткого висвітлення питань експертизи щодо безпечного застосування об’єкта експертизи в різних галузях господарства, запропоновано внести зміни до бланків висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи. Так, слід Порядок проведення експертизи доповнити двома формами висновків, а саме висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на виробництво, застосування та реалізацію нових видів сировини та продукції; продукції, яка ввозиться на територію України.

У Департаменті повідомили, що опрацьовано питання щодо взаємного визнання висновків експертизи країн, із якими Міністерство охорони здоров’я України уклало угоди про взаємне визнання висновків експертизи на продукцію, яка виготовляється ними.

Для чіткішого й оперативнішого вирішення питання щодо проведення експертизи розроблено організаційно-технічне забезпечення та інформаційний супровід ведення електронного варіанту подачі заяв та одержання направлень на експертизу, ведення реєстру висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи. Так, Порядком передбачено передачу електронного варіанту заяви з авторизованого клієнтського місця уповноваженої установи, закладу, комісії до Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду МОЗ України й отримати направлення на проведення експертизи.

Як пояснили спеціалісти Департаменту, порядок проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи залишився таким, як і був затверджений наказом від 09.10.2000 р. № 247. Процедура проведення експертизи проектів нормативно-технічної та інструктивно-методичної документації також не відрізняється від процедури, викладеної в цьому наказі.

Щодо об’єктів, то Державній санітарно-епідеміологічній експертизі підлягатимуть об’єкти, визначені в статті 11 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», якщо до них раніше не проводилась експертиза і власник об’єкта чи уповноважена ним особа не має діючого позитивного висновку.

Щодо фінансування експертизи, то за словами фахівців Департаменту, проведення лабораторних досліджень, вимірювань, випробувань факторів середовища життєдіяльності людини; дослідження, аналіз проектів нормативних документів, проектної, технічної, інструктивно-методичної документації на відповідність вимогам санітарного законодавства; підготовка висновків санітарно-епідеміологічної експертизи проводять відповідно до тарифів (прейскурантів) на роботи та послуги, що виконують і надають за плату установи та заклади державної санітарно-епідеміологічної служби, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2003 р. № 1351.

Як зазначено в офіційному коментарі, при проведенні санітарно-епідеміологічної експертизи виконавці керуватимуться такими нормативно-правовими актами: Законами України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про безпеку та якість харчових продуктів», «Про затвердження Положення про державну санітарно-епідеміологічну службу України», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.08.2002 р. № 1218.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»


Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті