За фактом відпуску Валокордину без рецепта правоохоронцями відкрито кримінальне провадження

16 Липня 2014 12:00 Поділитися

За фактом відпуску Валокордину без рецепта правоохоронцями відкрито кримінальне провадженняЯк інформує управління Міністерства внутрішніх справ України в Івано-Франківській обл., фармацевт однієї з аптек Тисмениці здійснила відпуск 3 упаковок лікарського засобу Валокордин (краплі оральні, розчин по 50 мл у флаконі), незважаючи на те, що покупець не надав відповідного рецепта.

Це вважається порушенням, адже до складу даного препарату входить фенобарбітал, який згідно з постановою КМУ від 06.05.2000 р. № 770 «Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів»  належить до психотропних ліків, обіг яких в Україні обмежено.

Зазначимо, що відповідно до наказу МОЗ України від 14.05.2003 р. № 210 «Про затвердження критеріїв віднесення наркотичних (психотропних) лікарських засобів, що містять малу кількість наркотичних засобів або психотропних речовин і прекурсорів, до категорії лікарських засобів, які відпускаються без рецептів», до категорії препаратів, які відпускаються без рецептів, належать комбіновані лікарські засоби, які містять наркотичні, психотропні речовини або прекурсори в кількостях, що дорівнюють або менші за наведені. Зокрема, для недозованих лікарських форм (сиропи, краплі тощо) максимальний вміст фенобарбіталу не повинен перевищувати 600 мг на упаковку. Оскільки у 50 мл флаконі Валокордину міститься 920 мг фенобарбіталу, цей препарат повинен відпускатися виключно за рецептом.

За даним фактом порушено кримінальне провадження за ч. 1 ст. 320 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до 6 міс, або обмеження волі на строк до 4 років, або позбавлення волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

За матеріалами www. mvs.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

ww11 16.07.2014 3:28
Милиция – показали свою некомпетентность. Количество фенобарбитала в Валокордине не превышает гранично допустимое,определенное постановлением КМУ от 10.10.2007 № 1203 «Про затвердження гранично допустимої кількості наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів,що містяться в препаратах». Поэтому Валокордин хоть и рецептурный, но не подлежит даже предметно-количественному учету и отпуск его без рецепта не подпадает под статью 320 Криминального кодекса. Отпуск рецептурных без рецепта – это статья 424 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
ww11 16.07.2014 3:30
*статья 42-4 (в комментах не проходит верхний регистр)
провизор 16.07.2014 9:25
А на войну , на восток этих бугаев по120кг в чине полковников и подполковников, которые на ровном месте угрозами и криминалкой за валокордин(тоже мне борьба с наркоманией!!!)отжимают с аптекарей себе на иномарки !!!!!там с них хоть какой то толк может бы удет!!!настоящих наркоторговцев они не ловят и не борятся-ОНИ ИХ КРЫШУЮТ!!!!!

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті