Дерегуляція бізнесу: Уряд має намір скоротити контролюючі центральні органи влади з 56 до 27

27 серпня під час засідання Уряд мав прийняти рішення про перший етап реформи державних контролюючих органів. «Зараз найкращий час для скорочення, ліквідації і реорганізації низки контролюючих органів», — зазначив, відкриваючи засідання КМУ, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Однак на сьогодні текст ухваленої відповідної урядової постанови на сайті КМУ відсутній. Натомість редакція «Щотижневика АПТЕКА» отримала проект постанови КМУ щодо оптимізації системи центральних органів виконавчої влади, розроблений Міністерством юстиції України.

Дерегуляція бізнесу: Уряд має намір скоротити контролюючі центральні органи влади з 56 до 27Глава Уряду повідомив, що на першому етапі заплановано скоротити кількість контролюючих функцій практично вдвічі — з 1032 до 680. Із контролюючих центральних органів влади, яких сьогодні 56, залишиться 27.

Він висловив вдячність робочій групі громадських активістів і представників бізнес-спільноти, які займалися розробкою реформи: «Такі рішення приймаються тільки під тиском, у першу чергу суспільства». До складу робочої групи увійшли представники Адміністрації Президента, Міністерства юстиції України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Національного агентства України з питань державної служби, а також представництва ЄС в Україні, Європейської Бізнес Асоціації, Міжнародної фінансової корпорації, Американської торговельної палати, експертних кіл, у тому числі представників громадського сектору. Нею підготовлено реєстр з 1032 контрольних функцій центральних органів виконавчої влади, здійснено їх аналіз на предмет надлишковості, згруповано за відповідними сферами.

«Навіть якщо всередині Уряду буде дискусія з приводу доцільності чи недоцільності, як Глава Уряду зразу заявляю: це рішення вже прийнято й назад дороги немає. Перший етап — скорочення й реформа контролюючих органів», — додав Прем’єр-міністр України.

А. Яценюк наголосив на необхідності прийняти це рішення невідкладно, «щоб новий Уряд України, який буде сформовано після виборів, діяв уже за новими правилами. І щоб кожен з нас внукам не тільки показував у трудовій книжці запис, що був членом Кабінету Міністрів України, а розказував, що ми для країни таки багато чого зробили».

Володимир Гройсман, віце-прем’єр міністр України, представив презентацію «Реформа державних контролюючих органів. I етап. Скорочення та оптимізація».

«Ми сьогодні маємо неефективну систему державного контролю, і нам потрібно її змінити, забезпечити ефективний контроль­, зниження тиску на бізнес. Представники бізнес-кіл говорять про те, що є достатньо серйозний тиск з боку контролюючих структур. Цифри, які сьогодні називають експерти, і які є поза зоною оборотів економіки, просто шалені. Це говорить про функціонування корупційних схем, і наші відповідні дії будуть спрямовані на те, щоб зменшити рівень корупції», — підкреслив В. Гройсман.

Він повідомив, що скорочення штату контро­люючих по центральному апарату відомств складе 56% — з 2544 до 1440 працівників.

Окремі центральні органи виконавчої влади будуть ліквідовані (серед них — Державна інспекція України з контролю за цінами), а деякі функції й напрями діяльності — консолідовані в одному органі виконавчої влади.

В. Гройсман зазначив, що протягом 2 міс Уряд відпрацює кожне положення за кожним центральним органом виконавчої влади відповідно до нової моделі функціонування системи.

Пропонована в презентації етапність реалізації реформи системи контрольних повноважень центральних органів виконавчої влади включає:

  • підготовку цільової моделі системи центральних органів виконавчої влади;
  • проведення оптимізації центральних органів виконавчої влади та численності їх працівників;
  • скорочення кількості та усунення дублювань функцій;
  • передачу частини повноважень на місцевий рівень/саморегулівні організації.

Надалі необхідне внесення змін до 178 законів та 78 урядових актів.

У разі ухвалення розробленого Міністерством юстиції України проекту постанови КМУ у системі центральних органів виконавчої влади функціонуватимуть 16 міністерств, 38 інших центральних органів виконавчої влади та 4 центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом (Антимонопольний комітет України, Державний комітет телебачення і радіомовлення України, Фонд державного майна України та Адміністрація Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації).

Для підвищення ефективності реалізації політики в сферах контролю якості та безпеки лікарських засобів, обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу (які безпосередньо стосуються охорони здоров’я населення) та посилення відповідальності за її здійснення, з метою забезпечення скорочення численності управлінського апарату і витрат на його утримання пропонується утворити Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками шляхом злиття Державної служби України з лікарських засобів та Державної служби України з контролю за наркотиками. При цьому функції з формування державної політики з питань обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу, а також координації діяльності органів виконавчої влади з цих питань буде покладено на МОЗ України, як і повноваження з питань епідемічного благополуччя населення у сфері охорони здоров’я. Одночасно з цим профільне міністерство не здійснюватиме державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності.

Також буде утворено Державну службу України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів шляхом злиття 4 центральних органів виконавчої влади, а саме:

  • Державної санітарно-епідеміологічної служби України;
  • Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України;
  • Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів;
  • Державної інспекції сільського господарства України.

Планується також, що буде ліквідовано 8 центральних органів виконавчої влади, серед яких Державна служба України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань, функції якої буде покладено на МОЗ України. Крім того, передбачено ліквідувати Державну службу України з питань захисту персональних даних, Державну інспекцію України з контролю за цінами, поклавши функції моніторингу динаміки цін (тарифів) на споживчому ринку на Державну службу статистики України.

Пенсійний фонд України буде перейменовано у Фонд соціального страхування України.

Для проведення реорганізації та ліквідації центральних органів виконавчої влади буде утворено відповідні комісії на чолі з першими заступниками (заступниками) керівників таких органів.

У свою чергу, головам утворених комісій слід:

  • затвердити персональний склад комісій;
  • забезпечити здійснення заходів, пов’язаних з реорганізацією/ліквідацією центральних органів виконавчої влади;
  • у 6-місячний строк поінформувати Уряд про результати проведеної роботи.

Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади мають у місячний строк з дня набуття чинності вищевказаною постановою КМУ подати Уряду проекти своїх положень, розроблені відповідно до цієї постанови та пропозиції щодо внесення до актів законодавства змін, що випливають з цієї постанови, та привести власні нормативно-правові акти у відповідність з нею.

Загалом, питання оптимізації системи центральних органів виконавчої влади потребує комплексного та поетапного підходу. У свою чергу, бізнес-спільнота вже довгий час наголошує на необхідності дерегуляції господарської діяльності, оскільки надмірна зарегульованість заважає розвитку підприємництва. Тому очевидно, що ініціатива Уряду буде підтримана операторами ринку. Питання в тому, чи не будуть намагатися гальмувати процес оптимізації ті органи влади, які Уряд планує реорганізувати?

Катерина Горбунова
за матеріалами www.kmu.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті