Ліки, випущені в обіг під час строку, протягом якого їх застосування дозволено в Україні, можуть застосовуватися до закінчення терміну придатності: ухвалено відповідний закон

20 Жовтня 2014 12:55 Поділитися

verhrada520 жовтня 2014 р. під час пленарного засідання парламентарі 230 голосами ухвалили Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо обігу та державного контролю якості лікарських засобів, ввезених на митну територію України». Ініціатором відповідного законопроекту № 4459а виступив Уряд.

Відповідно до ухваленого документа після закінчення строку, протягом якого було дозволено застосування препарату в Україні, його подальше використання можливе за умови перереєстрації. Після перереєстрації строк застосування в Україні лікарського засобу не обмежується.

Крім того, препарати, випущені в обіг під час строку, протягом якого вони були дозволені до застосування в Україні, можуть застосовуватися в Україні до закінчення їх терміну придатності, визначеного виробником та зазначеного на упаковці.

Ухваленими Парламентом змінами також встановлюється, що контроль за ввезенням на митну територію України лікарських засобів здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів. Усі лікарські засоби, що ввозяться на митну територію України з метою їх подальшої реалізації (торгівлі) або використання у виробництві готових ліків, підлягають державному контролю якості. Порядок здійснення державного контролю якості препаратів, що ввозяться на митну територію України, встановлюється КМУ. Таким чином, народні депутати відійшли від уточнення, коли саме здійснюється такий контроль — до або після випуску митного оформлення вантажів з лікарськими засобами.

244 голосами народних депутатів ухвалено Закон України «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки». Відповідний законопроект № 4384а розроблено Державною службою України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань, яка відповідно до постанови КМУ від 10.09.2014 р. № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» ліквідовується.

Ухваленою Програмою передбачається комплекс заходів, спрямованих на удосконалення системи добровільного діагностування ВІЛ-інфекції, забезпечення хворих на цю патологію належною антиретровірусною терапією, культивацію в населення здорового способу життя, навчання учнів, студентів за програмами профілактики ВІЛ-інфекції та інше.

Запланований обсяг фінансування Програми становить 6,4 млрд грн., у тому числі з Державного бюджету України — 4,9 млрд грн.; з місцевих бюджетів — 272,5 млн грн.; з коштів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією — 1,2 млрд грн.; з інших джерел — 4,4 млн грн.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті