Націоналізація аптек, які перебувають у власності фізичних та юридичних осіб: народний депутат виступив з ініціативою

21 Жовтня 2014 12:23 Поділитися

http://www.dreamstime.com/-image1380352820 жовтня 2014 р. у Парламенті зареєстровано законопроект № 5180 «Про повернення у державну власність (націоналізацію) аптечних закладів, які перебувають у власності фізичних та юридичних осіб». Його ініціатором виступив народний депутат України, член депутатської фракції Політичної партії «УДАР» (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка» Сергій Каплін.

Законопроектом пропонується така крайня міра у боротьбі з недобросовісними власниками аптечних закладів, як повернення у державну власність (націоналізація) аптечних закладів, які перебувають у власності фізичних та юридичних осіб. Саме у такий спосіб народний депутат пропонує боротися з фальсифікованими лікарськими засобами а також із зловживаннями ціновою політикою з боку власників аптечних закладів, які стають причиною відмови громадян від купівлі ліків через надто дорогу ціну, і як наслідок – неотримання своєчасного лікування.

Законопроектом встановлено, що повернення у державну власність (націоналізація) аптечного закладу відбуватиметься у виняткових випадках, при наявності сукупно таких підстав:

  • грубого порушення законодавства про захист економічної конкуренції;
  • грубого порушення процедури ціноутворення на лікарські засоби;
  • виявлення фактів продажу фальсифікованих лікарських засобів.

Ці підстави повинні підтверджуватися матеріалами перевірок уповноважених органів, які направлятимуться до МОЗ України.

Рішення про націоналізацію аптечного закладу прийматиметься Урядом за обґрунтованим поданням МОЗ України.

У свою чергу власник аптечного закладу, що підлягатиме націоналізації, матиме право представити в Уряд план заходів, спрямованих на припинення дії обставин, які є підставою для націоналізації аптечного закладу.

За результатами аналізу зазначеного плану КМУ матиме право відкласти на термін, що не перевищує 30 днів, прийняття рішення про націоналізацію аптечного закладу.

Націоналізація аптечного закладу здійснюватиметься за умови повного відшкодування Україною його власнику вартості аптечного закладу. Фонд державного майна України визначено відповідальним органом за проведення націоналізації аптечного закладу.

Порядок передачі аптечного закладу, що підлягатиме націоналізації, встановлюватиметься Урядом. При цьому націоналізація здійснюватиметься шляхом:

  • викупу;
  • примусового відчуження на підставі рішення суду.

Відшкодування власнику (власникам) вартості аптечного закладу, який підлягатиме націоналізації, здійснюватиметься на засадах повного попереднього розрахунку у грошовій формі за рахунок коштів Державного бюджету України та/або в обмін на державні облігації України. Якщо власник (власники) аптечного закладу не згоден з розміром відшкодування, то розмір відшкодування з боку держави встановлюватиметься судом.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Елена Прудникова 21.10.2014 12:32
БОЖЕ! ЗА КОГО ГОЛОСОВАТЬ??? ПОЛУЧАЕТСЯ ОТ ВСЕХ ПАРТИЙ КРАСНОГО ЦВЕТА ПОПАХИВАЕТ КОММУНИЗМОМ!!!
Антонина 21.10.2014 2:14
1.А почему только аптеки, даешь банки,магазины,заводы и пароходы! 2.Пусть процветает коррупция!Не дай Бог что-то нарушить!
APatriot 21.10.2014 5:43
Что за бредятина?!Ещё одно подтверждение о непрофессионализме депутатов и чиновников госаппаратов,которые в лучшем случае подают глупые и недействинные законопроэкты,а потом другие ведомства розхлёбывают и инициируют кучу поправок и дополнений, а то и совсем отменяют законы,приказы и т.д. То один "гений" хочет сделать наценки 3-5%, что говорит о его экономической неграмотности, то второй вместо реальных шагов по борьбе с корупцией и фальсификатом в фармотрасле, предлагает механизм национализации, который только усугубит и без того корупционную схему на фармрынке. Пустите профессионалов к рулю!!! Пустите людей,которые с опытом и знают как и хотят делать для людей!!!
Стас 21.10.2014 10:29
Идиот!
Микола 22.10.2014 9:46
Маячня!!! На першому етапі аптеки приватизували за копійки. Тепер треба продати державі. На третьому етапі знову приватизація за копійки, а потім все повторити знову!!!! У КАПЛІНА мозочок перегрівся після спілкування з КЛИЧКОМ.
Егор 22.10.2014 6:51
Это отличный способ чиновникам при власти забрать самые интересные аптеки, после переустпок корпоративных прав и тд аптеки достанутся клану Пасечника, Губского, Лазарищенца, Тигипко и прочих. Т.о. однопартийцы получат по куску пирога
Демченко Валерий 23.10.2014 10:01
Треба націоналізовувати майно політиків, які не виконують обіцянок, що давали виборцям.
Олег 26.10.2014 3:32
Точно вам скажу: У меня около дома 5 коммерческих аптек и одна государственная, которая продаёт лекарства для пенсионеров с карточкой киевлянина. Так вот в ней лекарства со скидкой получаются дороже чем без скидки в коммерческих.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті